4.5.2009

Keskiaika pimenee Venäjän tv-ruudussa

SvenskaNyt on sitten myös Vladimir Solovjovin sinänsä useimmiten varsin mitäänsanomaton keskusteluohjelma K barjeru pyyhitty Gazprom-tv:n eli NTV:n listoilta. Syitä ei ilmoiteta, mutta Solovjovin arvellaan astuneen jonkun liian isokenkäisen varpaille.

Tässä vertailun vuoksi muutaman vuoden takainen Kukly-ohjelma suomeksi tekstitettynä. Tarkkasilmäinen ja -korvainen katsoja löytää pätkästä monta muutakin tuttua kuin Venäjän tuolloisen presidentin joka juuri nyt istuu pääministerin tuolissa. Kukly oli tietysti ensimmäisiä ohjelmia, jotka poistettiin ruudusta kun NTV pantiin lyttyyn.

Juuri tämä tunnettu jakso lähetettiin käsittääkseni 15 heinäkuuta 2000, kun NTV:n omistaja Vladimir Gusinski juuri oli pidätetty, ja yllättäen vapautettu.

Solovjovin ohjelma puolestaan oli kaikessa mitäänsanomattomuudessaankin joskus parasta mitä Venäjän valtiojohtoinen televisio saattoi tarjota. Tunnetuimpia jaksoja oli kirjailija Viktor Jerofejevin ja Kremliä nuoleskelevan elokuvaohjaaja Nikita Mihalkovin yhteenotto syksyllä 2007.

8 kommenttia:

Tapani Kaakkuriniemi kirjoitti...

Ei se helppoa ole tv-sarjojen tekijöilläkään:

Nyt on käynyt niin, että telkkariin on ilmaantunut uusi sarja, joka on tehty sotaelokuvan Kevään 17 hetkeä perustalle. MUTTA kyseessä on jälkikäteen väritetty versio.

Tänäisten uutisten mukaan organisaatio nimeltä Pietarin kaupungin ja Leningradin alueen kommunistit aikoo nostaa oikeusjutun elokuvan "Kevään 17 hetkeä" väriversion tekijöitä vastaan.

Kyseessä ei kommunistien mukaan ole pelkästään täydelinen häväistysjuttu ja barbaarinen väritys, vaan myös joidenkin muka epätäsmällisyyksien korjaus, kuten kokonaisten episodien/kohtausten uudelleen äänittäminen ja loogisesti irrallisten palojen poistaminen. Olemukseltaan kyseessä on neuvostoliittolaisen elokuvataiteen aarreaitan ilkeämielinen ja tahallinen murhayritys. Historiallinen elokuva, jolla on valtava kasvatuksellinen missio, vääristetään western-kuvaksi, ilmiselväksi sepustukseksi. Pyrkimys hukata suuri elokuva tuhansien nykypäivän sodasta kertovien inhottavien värisekoilujen joukkoon on tämän selvästi ideologisen muunnelman tarkoitus. Näin sanotaan organisaation virallisella kotisivulla julkaistu julkilausuma.

Vetoomuksen laatijat julistavat olevansa kategorisessa erimielisyyden ilmauksessaan eri mieltä sellaisten kokeilujen kanssa, jotka aiheuttavat hirvittävää väkivaltaa neuvostokulttuuria kohtaan, suurta historiallista ajanjaksoa ja sen estetiikkaa kohtaan.

Pietarin kaupungin kommunistit haastavat katsojat protestoimaan "Isajevin-Shtirlitsin pilkantekoa vastaan, rakastettua elokuvaa vastaan, filminauhan atteellis-poliittisen merkityksen värittämällä näivettämistä vastaan".

Television katsojina Pietarin kaupungin kommunistit nostavat oikeusjutun tv-vääristelyä vastaan ja puolustavat oikeuttaan saada katsoa elokuva siinä muodossa, jossa se tehtiinkin eli musta-valkoisena.

En ole tietenkään itse nähnyt koko sarjaa, mutta julkilausumasta päätellen se on varsinainen kuvottava iljetys, ektoplasma analfabeetti.

Kalle Kniivilä kirjoitti...

Hohoo, kuvottava iljetys ovat kyllä enemmänkin nämä Leningradin kommunistit jotka ovat ennenkin kunnostautuneet tämäntapaisilla tempauksilla. Värit on sarjaan lisätty alkuperäisten tekijöiden myötävaikutuksella, ja ne saa halutessaan taas pois kun kääntää sopivaa nuppia telkkarissa.

Eiväthän tätä sarjaa tietysti nämä Leningradin kommunistitkaan ole nähneet, kun siitä ei heidän kampanjansa alkaessa vielä ollut lähetetty ensimmäistäkään osaa. Ja nämähän eivät siis ole mitään Zjuganovin ja KPRF:n mammanpoikia, vaan oikeita stalinisteja.

Eho Moskvyn Vladimir Varfolomejev on nähnyt ensimmäisen osan, mutta ei kovin hirveästi arvosteltavaa löytänyt, vaikka ilmiselvästi halusi.

Anonyymi kirjoitti...

Aina kun Venäjällä lakkautetaan televisiokanava, -ohjelma, sanomalehti tai radio, niin (erityisesti) kyseisten medioiden toimittajat aloittavat kovaäänisen itkun siitä, että nyt lakkautettiin poliittisista syistä se ”demokratian viimeinen linnake”. Tämä sama laulu on jatkunut jo lähes 20-vuotta, ja aina näitä ”demokratian viimeisiä linnakkeita” vaan aina jostain taas ilmestyy.

Kniivilän mainitsema Kukly on adaptaatio brittiläisestä Spitting image nukkeanimaatiosta, joka muuten lakkautettiin briteissä jo 1996, eli neljä vuotta ennen kuin lakkautettiin Kukly, tuo ”Venäjän television viimeinen demokratian linnake”. K Barieru, joka aloitti televisiossa vuonna 2003, ehti pyöriä yli kuusi vuotta, ennen kuin tämäkin ”demokratian viimeinen linnake” lakkautettiin. Koskahan se seuraava ”viimeinen linnake” lakkautetaan?

M.A.

Kalle Kniivilä kirjoitti...

En tosin tunne Britannian tv-oloja kovin hyvin, mutta jostain kumman syystä kuitenkin kuvittelisin, että siellä yhä esitetään poliittista satiiria televisiossa, jos ei nukkeanimaationa niin jossakin muussa muodossa.

Viimeisiä linnakkeita on Venäjälläkin toki aina uusia, nyt esimerkiksi on yhä olemassa Eho Moskvy, jonka toimituspolitiikassa en ole huomannut kovin suuria muutoksia vaikka omistaja onkin nyt Gazprom Media. Vaan sapiskaa kyllä tuli Putinilta Georgian sodan yhteydessä.

Mutta television puolella pipot ovat jo pitkään olleet aika tiukkoja, ja televisio toki saavuttaa huomattavasti suuremman yleisön kuin radio - tai vapaamieliset moskovalaiset lehdet, joita ei pienemmissä kaupungeissa voi ostaa yhtään mistään. Komsomolkaa kyllä löytyy.

Juu, ja ne jotka valittelivat Solovjovin ohjelman lopettamista olivat muuten ihan muita henkilöitä kuin Solovjov itse.

Muuten olen sitä mieltä, että anonyymit voisivat vaikka numeroida itsensä jos eivät halua käyttää nimimerkkejä. Keskustelu kolmen, kuuden (tai ehkä vain yhden) anonyymin kanssa menee muuten aika kummalliseksi.

Taneli Dobrowolski kirjoitti...

Tämä Pietarin ja Leningradin oblastin kommunistit (KPLO) -järjestö vaatii valtionjohtoiselta Rossija-televisiokanavalta miljardin ruplan korvauksia sarjan pilaamisesta.

Viimeksi samainen järjestö syytti muun muassa Fedor Bondartshukia (Yhtenäinen Venäjä –puolueen jäsen) muun muassa luokkataistelun vastaisista tulkinnoista uusimmassa Ostrov –elokuvassaan.

- Ilmeisesti Yhtenäisen Venäjän armoton sensuuri pakotti Bondartshukin tekemään henkisen itsemurhan, järjestö totesi tuolloin tiedotteessaan.

Kyseinen järjestö ei tosiaan ole Venäjän kommunistisen puolueen (KPRF) jäsenorganisaatio, mistä tosiasiasta järjestö on ylpeä.

- Olemme parempia kuin he (KPRF). Olemme nykyaikaisempia, nuorempia, iloisempia ja luovempia, järjestön sivuilla todetaan.

Tavoitteekseen (KPLO) ilmoittaa muun muassa ”Venäjällä nykyään vallitsevan autoritäärisen ja byrokraattisen hallinnon sekä primitiivikapitalismin syrjäyttämisen”.

Absurdiudestaan huolimatta kyseisen järjestön ”kannanotot” ylittävät toistuvasti uutiskynnyksen niin Venäjällä kuin jopa vakavissa läntisissä julkaisuissakin.

Kalle Kniivilä kirjoitti...

Juu, ja minä vaadin KPLO:lta kymmenen miljardin ruplan korvausta ruokahaluni pilaamisesta. ;-)

Tapani Kaakkuriniemi kirjoitti...

Pitäisiköhän minun sanoa, että en toki esittänytkään, että nämä komukat olisivat olleet Zjuganovin puolueen väkeä, sillä erilaisia kom-kuppikuntiahan Venäjällä piisaa.

Olisi mielenkiintoista päästä se päättelyketju loppuun, jonka mukaan KPLO on oikeutettu vaatimaan korvauksia asiassa...

Mitenkähän meillä kävisi, jos Linnan Tuntematon sotilas väritettäisiin? Suurin osa saattaisi olla tyytyväisiä, mutta pieni komukoiden kuppikunta ehkä löytyisi, jonka mielestä a) värit ovat väärät, b) värityksestä päättänyt henkilö on väärä, c) koko väritys on loukkaus ja koukkaus suomalaista elokuvaa kohtaan.

Taneli Dobrowolski kirjoitti...

Katsojat pitivät enemmän uudesta, värillisestä Shtirlitzistä:

http://www.dni.ru/society/2009/5/14/166281.html