24.8.2010

Petroskoin suomalaisen teatterin johtaja Sergei Pronin erotettu

Pekka Kauppala Aleksanteri-listalla:
Karjalan suomalaisen teatterin johtaja Sergei Pronin on eilen 23.8.2010 erotettu Karjalan tasavallan virkaatekevän kulttuuriministeri Galina Brunin määräyksellä. Tällä tavalla kärjistyvät pitkäaikaiset riidat teatterin entisestään. Pronin ei aio hyväksyä mielestään laitonta erottamista ja aikoo puhelimessa antamansa tiedon mukaan ryhtyä oikeustoimiin sitä vastaan, jotka epäilemättä venyvät pitkälle. Proninia tukevat teatterin näyttelijät. Uudeksi johtajaksi nimetty pietarilainen henkilö ei osaa suomea eikä karjalaa.

Proninin johdolla suomalainen teatteri on vaikeasta rahoitustilanteesta huolimatta pystynyt merkittävästi nostamaan profiiliaan ja taiteellista tasoaan. Johtaja itse on tarjonnut esimerkin innostuneesta, tarmokkaasta ja taitavasta ohjaustyöstä ja sen yhteydessä lisäksi näytellyt itse rooleissa sekä kirjoittanut uusia, Karjalan historiasta ja sen kansallisista kysymyksistä kumpuavia korkeatasoisia näytelmiä.

Proninin erottamisen taustalla on selvästi Karjalan tasavallan sekava poliittinen tilanne ja juuri vaihtunut tasavallan päämiehen (presidentin) virka. Kuitenkin kyseessä ei näytä olevan mikään uuden hallinnon linjanvedon merkki vaan päinvastoin vanhan viimeinen pihaus. Suomen mediassa on ollut spekulointia, merkitseekö Leningradin alueen hallintopiireille läheisen Andrei Nelidovin valinta virkaansa tasavallan statuksen alentamista alueeksi tai peräti sen hajottamista naapurialueiden osiksi. Paikallisten tuntijoitten yksimielisen käsityksen mukaan näin ei ole. Presidentti Medvedevin kaudella ovat alueiden yhdistämishankkeet jämähtäneet eikä hän ole osoittanut mitään kiinnostusta sellaisiin. Nelidov on julkisesti tuominnut puheet alueen (oblast) statukseen siirtymisestä Itä-Karjalassa. Nelidovin talouslinja merkitsee epäilemättä Itä-Karjalan ajautumista Moskovan kaupungin talouspiirien voimapiiristä (joiden ympärille on ollut liittoutuneena viime aikoina lopullisesti marginalisoitunut oma karjalainen pääoma) Pietarin vastaavanlaiseen. Kuitenkin kysymys, mikä hänen linjansa tulee olemaan kansallisten kulttuurien ja kielten kysymyksissä on avoin, mutta hänen retoriikassaan ei ole ollut mitään negatiivistä verrattuna hänen edeltäjänsä vastaavaan, pikemminkin päinvastoin.

Pronin aikoo kääntyä Suomen suomalaisten puoleen lähipäivinä. Allekirjoittanut valmistelee parhaillaan suomalaisten allekirjoitettavaksi tarkoitettavaa vetoomusta päämies Nelidoville palauttaa Pronin virkaansa. Nelidovin odotetaan tällä tai ensi viikolla nimittävän uuden kulttuuriministerin. Brunin ja teatterin suhteet ovat olleet erittäin huonot jo pitkään ja oletetaan hänen halunneen ennen väistymistään vielä kostaa häneen kohdistetun arvostelun. Teatteria vastaan kohdistuvana aktuaalina lisäuhkana on ilmeisesti kaupallisista piireistä lähtevä yritys karkottaa paikallinen venäläinen teatteri arvokkaasta, keskeisestä rakennuksestaan ja työntää se suomalaiseen teatteriin sen toimintaa rajoittamaan.

Kirsikka Moringin juttu HS:ssa 23.08.2010

2 kommenttia:

Uussuomalainen kirjoitti...

No voihan häkä! Brun haluaa todella jättää itsestään pysyvän muiston, saatanan narttu...

Reijo Nikkilä kirjoitti...

http://www.gov.karelia.ru/Leader/Admin/brun_e.html
onkohan Galinalla suomalaiset juuret? Bruun>Brun?