4.10.2010

Mielenilmaus Anna Politkovskajan murhan vuosipäivänä 7.10. Helsingissä

Amnesty vaatii Venäjää lopettamaan sananvapauden rajoittamisen:
MIELENILMAUS ANNA POLITKOVSKAJAN MURHAN VUOSIPÄIVÄNÄ 7.10. HELSINGISSÄ

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International järjestää mielenilmauksen Venäjän sananvapauden puolesta 7.10. klo 18 Venäjän suurlähetystön edessä Helsingin Tehtaankadulla. Kymmenet suomalaiset kulttuurivaikuttajat kirjailijoista näyttelijöihin ovat allekirjoittaneet vetoomuskirjeen Venäjän suurlähettiläälle sananvapauden rajoittamisen lopettamiseksi. Taiteilijoita on mukana myös mielenilmauksessa.

Toimittaja ja ihmisoikeuspuolustaja Anna Politkovskaja murhattiin 7.10.2006. Politkovskaja vaiennettiin, koska hän käytti sananvapauttaan: paljasti viranomaisten väärinkäytöksiä ja kertoi Pohjois-Kaukasian ihmisoikeusloukkauksista. Murha on yhä selvittämättä.

Venäjällä ihmiset, jotka pitävät kiinni perustuslaissa turvatusta oikeudestaan ilmaisunvapauteen, toimivat hyvin vaikeissa oloissa. Esimerkiksi kokoontumisvapautta puolustavan ”Strategia 31” – liikkeen edustajia on pidätetty ja pahoinpidelty ja heitä on toistuvasti estetty kokoontumasta. Arkaluontoisten tai kiistanalaisten näkemysten ilmaisua rajoitetaan myös taiteessa. Heinäkuussa 2010 Andrei Jerofejev ja Juri Samodurov tuomittiin sakkoihin uskonnonvastaisesta kiihotuksesta, koska he järjestivät taidenäyttelyn, jossa oli esillä uskonnollista symboliikkaa käsitteleviä teoksia.

Venäjän perustuslaissa oikeudet ilmaisunvapauteen ja kokoontumisvapauteen turvataan yksiselitteisesti ja kansainvälisen oikeuden normien mukaisesti. Anna Politkovskajan murhan vuosipäivänä 7.10. Amnesty vaatii Venäjää lopettamaan ilmaisun- ja kokoontumisvapauden rajoittamisen. Kymmenet suomalaiset kulttuurivaikuttajat ovat allekirjoittaneet vetoomuskirjeen Venäjän suurlähettiläälle sananvapauden toteutumisen puolesta. Allekirjoittajien joukossa ovat esimerkiksi kirjailijat Elina Hirvonen, Leena Lehtolainen, Inka Nousiainen, Sofi Oksanen ja Juha Ruusuvuori sekä näyttelijät Eija Ahvo, Peter Franzén ja Krista Kosonen.

Mielenilmaus sananvapauden rajoittamista vastaan Venäjän suurlähetystön edessä Helsingissä (Tehtaankatu 1B) torstaina 7.10. klo 18. Mielenilmauksessa Suomen PENin puheenjohtaja, kirjailija Lauri Otonkoski, kirjailija Elina Hirvonen ja muusikko Tommy Lindgren lukevat ääneen Amnestyn vetoomuskirjeen Venäjän suurlähettiläälle. Mielenilmauksen järjestää Amnesty Internationalin Suomen osasto.

Lisätiedot:
Anu Tuukkanen
Maakohtaisen työn asiantuntija
Amnesty International, Suomen osasto
p. 040 833 0485
anu.tuukkanen@amnesty.fi

Anu-Elina Jaskari
Tiedottaja
Amnesty International, Suomen osasto
p. 040 833 1532
anu-elina.jaskari@amnesty.fi

Vetoomuskirje Venäjän suurlähettiläälle

Ei kommentteja: