15.1.2013

DOCPOINT-ELOKUVAFESTIVAALILLA VENÄLÄISTÄ DOKUMENTTIELOKUVAA

Ohjaaja Georgi Molodtsov saapuu DocPointiin.


12. DocPoint - Helsingin dokumenttielokuvafestivaalin ohjelmistossa nähdään ensi viikolla neljä venäläistä elokuvaa. Mukana on erityisesti nuorten elokuvantekijöiden teoksia.

Elokuvafestivaali järjestetään 22.-27.1.2013 Helsingissä.WINTER, GO AWAY! / Zima, uhodi!

Ohjaus: Elena Khoreva, Denis Klebleev, Dmitri Kubasov, Askold Kurov, Nadezhda Leonteva, Anna Moiseenko, Madina Mustafina, Sofia Rodkevich, Anton Seregin, Alexey Zhiryakov | 79 min | 2012

Riippumattoman Novaja Gazeta -lehden tilaama elokuva avaa uusia latuja Venäjän dokumentaarisessa maisemassa. Se on kollektiivinen työ: kymmenen opiskelijaa kulki viime talvena kaksi kuukautta kamera kädessä dokumentoiden sekä Putin-vastaisen opposition että vastapuolen liikehdintää Moskovan ja Pietarin jäisillä kaduilla.

Huoli korruptiosta ja lähestyvien presidentinvaalien rehellisyydestä synnytti jyrkkiä protesteja. Kamerat liikkuvat sekä meetingeissä että “putingeissa”, katujen tungoksesta kulissien taakse; Pussy Riot -ryhmän performanssista äänestyspaikalle, josta rehtiys on kaukana. Kohtaukset nivoutuvat toisiinsa luontevasti muodostaen mieleenpainuvan panoraaman. Hirtehishuumori kukkii vaihtuakseen kauhuun, kun poliisi provosoi ja lyö. Talvi jatkuu Venäjällä, suojasäätä ei tullut.

Ti 22.01.2013, klo 19:00, Maxim 2
Pe 25.01.2013, klo 14:30, Maxim 2TOMORROW / Zavtra

Ohjaus: Andrey Gryazev| 90 min | 2012

Venäläisen taideryhmä Voinan YouTube-hitiksi noussut tempaus kaataa poliisiauto johti vuonna 2010 kahden kollektiivin jäsenen vangitsemiseen ja avoimeen tukeen muun muassa katutaidelegenda Banksyltä.

Entisen huippuluistelija Andrey Gryazevin ohjaama elokuva kuvaa aluksi provosoivan ja radikaalin kollektiivin työskentelyä ja päätyy lopulta dokumentoimaan sen kohtalokkaan jälkipyykin. Samalla dokumentti auttaa hahmottamaan, kuinka muutamia Voinan entisiä jäseniä sisältävä Pussy Riot -ryhmä on vain osa suurempaa hätähuutoa. Yhteiskunnan arkoihin paikkoihin osuva taide herättää huomionarvoisia reaktioita myös ohimennen dokumenttiin kuvatuissa sivustakatsojissa.

La 26.01.2013, 16:15, Maxim 2
Su 27.01.2013, 21:00, Maxim 2MARINA’S HOUSE / Dom Mariny

Ohjaus: Dali Rust| 53 min | 2012

Moskovasta 140 kilometriä etelään on ikivanha, idyllinen Tarusan kaupunki ja lehtevään puutarhaan kätkeytynyt talo. Siinä asuu iäkäs pariskunta: suuren runoilijan Arseni Tarkovskin tytär ja suuren elokuvaohjaajan Andrein sisar Marina sekä Alexandr Gordon, Andrein läheinen ystävä. He päästävät kameran luokseen seuraamaan keskustelujaan ja eloaan, sekä sienten siivousta että juhlavia hetkiä kuten maagista uudenvuodenyötä.

Marina Tarkovskaja on ollut kokoava voima merkittävässä taitelijaperheessä, jota sodat ja keskinäiset ristiriidat repivät. Voimakkaat taiteilijapersoonat pakenivat luovuuteensa, ja Marina hoiti arjen vaikeissa olosuhteissa. Tänään hän vaalii läheistensä muistoa. Kipeä isäsuhde ja Andrein läheisyys luovat nostalgisen auran elokuvalle, jota ryydittävät Marinan henkevyys ja Alexandrin leikkisyys.

Ke 23.01.2013, 21:30, Kinopalatsi 10
Pe 25.01.2013, 15:00, Kinopalatsi 10THE BORDERLINE EFFECT / Pogranichnyi effect

Ohjaus: Georgy Molodtsov, Kirill Sedukhin, Olga Stefanova |79 min|2012

Neuvostoliiton romahdus mullisti ihmisten arjen reuna-alueilla. Yhtäkkiä tiiviitä yhteisöjä halkoivat kansainväliset rajat. Nuorten venäläisten ohjaajien elokuva The Borderline Effect kertoo kolme koskettavaa tarinaa entisen Neuvostoliiton reunamilta 20 vuotta hajoamisen jälkeen.

Venäjän ja Ukrainan rajalla vietetään häitä. Täällä kukaan ei tiedä varmasti, missä valtioiden raja kulkee – jossain “Kansojen ystävyyden” -kadulla. Sisarukset löytävät toisensa sodan erilleen repimien Venäjän, Abhasian ja Georgian rajojen takaa. Virossa isoäiti yrittää huolehtia lapsenlapsistaan kahden valtion loukussa. Raja-alueiden asukkaat painivat byrokratian hampaissa: oleskelulupia, asiakirjoja, rajamuodollisuuksia. Uudet säännöt sanelevat, ketkä saavat olla yhdessä. Kyyneliltä ei säästytä.

La 26.01.2013, 15:00, Andorra

Ei kommentteja: