26.1.2009

EXPRESS-DOKKLUB keskiviikkona 28.01. klo 18.15-20.00, Viesti ihmiselle - Mihail Litvjakov

Klikkaa kuva suuremmaksi! Hажмите на изображениe для увеличения картинки!
Mihail Litvjakov vaimonsa, kollegansa Irina Kalininan kanssa DocPoint-festivaalilla Helsingissä 24.01.2009, photo by Reijo Nikkilä

Pietarin kuuluisan Poslanie k tsheloveku - Message to Man - Viesti ihmiselle-elokuvafestivaalin perustaja ja johtaja, dokumenttiohjaaja Mihail Sergejevitsh Litvjakov jäi sunnuntaina päättyneen DocPoint-festivaalin jälkeen muutamaksi päiväksi Suomeen, josta hän jatkaa matkaa Pariisiin.
Päätimme käyttää tilaisuutta hyväksemme ja pyytää häntä DOKKLUB:ille kertomaan juuri nyt 20 vuotta täyttävästä festivaalistaan. Ensimmäinen festivaali pidettiin 25-31. tammikuuta 1989 Leningradissa.Toivo Tupin on luvannut kääntää keskustelun Mihail Sergejevitshin kanssa.

Illan päätteeksi Litvjakov esittää kolme ohjaamaansa dokumenttielokuvaa:
Vetshnyi boi - Ikuinen taistelu, 1965, 10 min.
Trudnye rebjata - Ongelmalapsia [nyk. Katulapsia] 1966, 20 min.
Est' takie povody... - Aiheita riittää... (1983), 20 min.
Elokuvissa ei ole tekstitystä.

Aika: 28.01.2009, klo 18.15 - 20.00
Paikka: Venäjän tiede- ja kulttuurikeskus, Nordenskiöldinkatu 1, 3. kerros, Kinosali
Vapaa pääsy.

EDIT 28.01.2009

Lyhyestä varoitusajasta huolimatta tilaisuuteen tuli yli 20 henkilöä. Tulkkausta ei tällä kertaa tarvittu lainkaan, koska kaikki osasivat venäjää. Aikaahan sillä lailla voitettiin ja niin illan päähenkilö ehti puhua paitsi omasta dokumentaristiurastaan myös varsin perusteellisesti festivaalin vaiheista, joissa vauhdikkuutta ja tietenkin vaikeuksia on riittänyt.

Festivaalin rahoituksen kannalta parasta kautta elettiin edesmenneen kaupunginjohtajan Anatoli Sobtshakin aikana, huonointa hänen seuraajansa Vladimir Jakovlevin, joka ilmoitti heti kaupungin johtoon tultuaan, että nyt ei ole kulttuurin aika (net do kultury). Jakovlevin aikaa kesti kuusi vuotta. Litvjakovin ilmaisuista ymmärsin, että nykyinen Valentina Matvijenkon aika sijoittuu jonnekin Sobtshakin ja Jakovlevin ajan välimaastoon.

Moskovan kulttuuriviranomaiset ovat melkein koko 20 vuoden ajan olleet kovin kitsaita Pietarin festivaalin rahoittamiseen osallistumisessa, mutta nyt Elokuvatyöntekijäliiton varapresidentiksi päässyt pietarilainen Dmitri Meshijev lupaa asiaan parannusta.
Ensi kesän järjestyksessä 19. Poslanie k tsheloveku-festivaali järjestetään vielä vanhojen kaavojen mukaan, mutta vuodesta 2010 lähtien festivaali megasoituu.

Litvjakovin esittämät kolme omaa dokumenttia porautuivat hyvin aikansa ilmapiiriin. Ne sijoittuvat ajanjaksolle 1965- noin 1976; ohjaaja ei itse muistanut minä vuonna ratkiriemukas juomatapajoen "opetus"-elokuva Jest takie povody on tehty. Ei ainakaan 1983 niin kuin hän etukäteen arveli. Asiantunteva yleisö arveli valmistumisvuodeksi 1975-1977.

Ylimääräisenä dokumenttina nähtiin Litvjakovin puolison, Irina Kalininan v. 1969 valmistunut herkkä kymmenminuuttinen Tebja kak pervuju ljubov.

Klikkaa kuvat suuremmiksi! Hажмите на изображениe для увеличения картинки!


Photo by Reijo Nikkilä

Ei kommentteja: