25.1.2009

Tatjanan päivä

Kun meillä tammikuun 25. päivänä Paavalit, Paulit ja Paavot laittavat nimipäiväkahvit tulelle, niin Venäjällä vietetään Tatjanan päivää eli opiskelijan päivää. Se päättää tammikuun pyhäpäivien pitkän ketjun. Siis mitä ja miksi?

Legendan mukaan 200-luvun Roomassa rikkaassa perheessä oli tytär Tatjana, jonka isä kääntyi salaa kristinuskoon. Tytär seurasi uskonnon valinnassa isäänsä. Keisari Aleksanteri Severuksen aikana Roomassa aloitettiin kristittyjen vainot, ja niinpä myös kristitty Tatjana vietiin roomalaiseen katedraaliin ja hänet pakotettiin rukoilemaan pakanajumalia. Mutta tyttöpä ei irtisanoutunut kristinuskosta, ja häntä kidutettiin, ja kun päätös piti, hänet teloitettiin tammikuun 12. päivänä (25. tammikuuta gregoriaanisen kalenterin mukaan) vuonna 226. Ennen pitkää Tatjana julistettiin pyhimykseksi, ja hänen kuolinpäivästään tuli kaikkien Tatjanoiden nimipäivä.

Katariina II eli Suuri antoi Tatjanan päivänä vuonna 1755 ukaasin Moskovan yliopiston ja kahden kimnaasin perustamisesta. Juhlapuheiden päätteeksi merkkihenkilöille järjestettiin kunnon pidot. Tarjolla oli liköörejä ja viiniä, kahvia ja teetä, suklaata ja konvehteja, ja pidot kestivät lähes kello kahteen yöllä.

Pyhää Tatjanaa on jo kauan pidetty Moskovan yliopiston suojelijana. Yliopiston kirkko on nimetty hänen kunniakseen. Tähän kirkkoon liittyy monta venäläisen tieteen ja kulttuurin historian merkkitapausta. Siellä muun muassa siunattiin Nikolai Gogolin ruumis.

Tatjanan päivä ratkaisee monta asiaa: jos silloin sataa lunta, kesästä tulee sateinen, ja niin edelleen.

Niinpä Tatjanan päivänä on perinteisesti järjestetty juhlallisuuksia. Ensin pidetään jumalanpalvelus, sitten jaetaan diplomeja ja kunniamerkkejä yliopiston ansioituneille ihmisille ja luetaan julki Moskovan yliopiston perustamiskirjan teksti. Professorit kokoontuvat juhlaillalliselle, jossa ei säästetä sanoja puhuttaessa Venäjän kulttuurin suurenmoisuudesta, ajankohtaisista poliittisista ja yhteiskunnallisista puheenaiheista ja nuoruuden hurjista kokemuksista. Opiskelijat puolestaan järjestävät iltaisin konsertteja ja sen jälkeen kosteita jatkoja, jotka jatkuvat jopa yli puolen yön.

Hyvää Tatjanan päivää!

17 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

Asiasta seitsemänteen, mitäs mieltä olette tällaisesta "Venäjän asiantuntijoiden" blogista:
http://antifasistit.blogspot.com/

Tämän blogin kirjoittajista siellä näyttää huseeraavan ainakin Sven Laakso(eli runoilija J.N.) ja mahdollisesti myös T. Bobro. Mikäs Safkan tavoitteena oikein on?

Tapani Kaakkuriniemi kirjoitti...

Olen tiennyt blogin olemassaolosta, mutta vasta nyt sain katsotuksi, mitä siellä on. Fasismia voi vastustaa monella tavalla, myös neuvostotavalla. Minusta tämä on vain jotain camp-huumoria, jota tehdään kieli poskessa ja toivotaan, että aina joku ottaisi sen todesta.

En osaa suuresti murehtia sitä, että seurakunta oli perunut erään oikeussosiologian dosentin esiintymisen Pohjan Pyhän Marian kirkossa, kun aiheena piti olla Mannerheimin seksuaalisuus. Dosenttihan on tekaissut hauskan esittelyn itsestään wikipediaan. Se selittää safkan blogin tason ja tyylin.

Nimetön kirjoitti...

Oli Safka camp-huumoria tai ei, mukana on hahmoja jotka tuntuvat kirjoituksistaan päätellen olevan hyvin tosissaan. Ihmettelen myös sitä, että Bäckmanin jutut niin moniaalla kuitataan vain huumorina, eikä tajuta, että kärjistettyjen juttujen, provosoinnin ja Venäjän nykypolitiikan suomalaisten kriitikoiden mustamaalauksen takaa paljastuu varsin pitkälle meneviä ja lotiseviä päämääriä, motiiveista puhumattakaan.

Nimetön kirjoitti...

Mikä Bäckmanin esittelyssä wikipediassa on niin hauskaa, parahin Kakkuriniemi? Esittely on kyllä kaunisteleva, mutta ei hilpeä. Ei se minua ainakaan naurata.

Nimetön kirjoitti...

Eivätkös Laakso ja Babro ole niitä Suomalais-Venäläisen Kansalaisfoorumin aktiiveja? Ilmeisesti tuo blogikin liittyy kai jotenkin siihen porukkan.

Nimetön kirjoitti...

Hyvä Anonyymi, Laakso ja Dobrowolsky eivät ole Suomalais-venäläisen kansalaisfoorumin aktiiveja, se selviää jo nettiä selailemallakin. Pyydän, ettet levittäisi tarkoitushakuisesti väärää informaatiota.

Nimetön kirjoitti...

Mistä sitten tiedät, että he eivät ole? Ja eikö muka http://antifasistit.blogspot.com/ ole Suomalais-venäläisen kansalaisfoorumin ylläpitämä blogi?

Nimetön kirjoitti...

Googlaapa Sven Laakso ja Taneli Dobrowolsky niin huomaat löytyykö yhtymäkohtia Suomalais-venäläiseen kansalaisfoorumiin.

Antifasistisen komitean sivustolla näyttävät juhlivan mm. Bäckman, Leena Hietanen ja Sven Laakso. Yhdelläkään näistä henkilöistä ei ole yhteyttä Suomalais-venäläiseen kansalaisfoorumiin. Sekin selviää esimerkiksi goglettamalla nimet. Ja joka väittää jotain yhteyksiä olevan, ei tunne Suomalais-venäläisen foorumin kantoja, eikä em. henkilöiden kantoja, tai sitten levittää tahallaan disinformaatiota.

Nimetön kirjoitti...

Mistä tuo Suomalais-venäläinen kansalaisjärjestö muuten saa rahoituksensa? Se kuitenkin järjestää erilaisia ”keskustelutilaisuuksia” joihin kutsutaan puhujia ympäri maailman. Ei varmasti ole halpaa huvia. Järjestön sivuilla ei kuitenkaan kerrota sanallakaan rahoittajista, joten selvittäisiköhän Google sen?

Nimetön kirjoitti...

Hilpeää: anonyymit keskustelevat.

Nimetön kirjoitti...

Suomalais-venäläisen kansalaisfoorumin rahoitusta pitäisi varmaan kysyä foorumilta, jos asia kiinnostaa. Veikkaisin, että rahoitus tulee suomalaisilta kansalaisjärjestöiltä ja apurahoista. S-V-forum on kuitenkin rekisteröity kansalaisjärjestö toisin kuin jotkin yksittäiset nettisivut, blogit, dobron Kremlin uutistuutit tai Beckmanin propaprojektit.

Tapani Kaakkuriniemi kirjoitti...

Mannerheimille: Mikäkö Bäckmanin wiki-sivussa on hilpeää? No ei se aivan mitään stand up -komiikkaa ole, mutta on siihen kasattu kaikenlaista kummallista sälää isovenäläisen nationalismin saralta, joka esitetään ikään kuin neutraalissa, hyväksyttävässä ja jopa ihailtavassa muodossa, että en sitä aivan vakavasti osaa ottaa. Marsalkan kirjallisuuspalkinnot ja muut. Sitä paitsi siinä on taas yksi osoitus siitä, kuinka paljon puppua nämä "kaiken kansan tietosanakirjat" voivat pahimmillaan sisältää.

Nimetön kirjoitti...

Hei Tapani! Voitko myös valottaa miksi ajattelet Suomen antifasistisen komitean (Safka) olevan camp-huumoria? Olen aina luullut Bäckmanin olevan aivan tosissaan.

Nimetön kirjoitti...

"Voitko myös valottaa miksi ajattelet Suomen antifasistisen komitean (Safka) olevan camp-huumoria?"

Miksi ko. blogi muuten ärsyttää sinua niin suunnattomasti?

Nimetön kirjoitti...

En usko huumoriin. Onhan meita moneen junaan. Ja kyllä Suomesta löytyy mm. Juche-yhdistyskin niin miksei sitten tällaisia 'antifasistejakin'.

Nimetön kirjoitti...

Näyttäisi siltä, että tämä antifasistit-blogi on tyylipuhdas vastine tälle http://www.finrosforum.fi/ -sekoilusaitille.

Samat jutut molemmissa, täydellisesti päinvastaisista näkövinkkeleistä tarkasteltuina.

Tapani Kaakkuriniemi kirjoitti...

Vielä yksi ano: voihan siis olla, ja varmaan onkin niin, että nämä (neuvosto-)antifasistit ovat tosissaan, mutta minuun persoonakohtaisesti tällaiset jutut eivät kolahda. Ne ovat kuin jälkijättöisiä, eräänlaisia anakronismeja, jotka eivät kuulu tähän aikaan. Lukijan - ainakin jos lukijan nimi on Tapani K-niemi - vaikutelma on se, että tämä ei voi olla muuta kuin huonoa huumoria.

Toinen lukija voi saada toisenlaisen vaikutelman.

Aatellaanpa, että sekä kirjoittaja että lukija ajattelevat, että kirjoittaja(t) on (ovat) tosissaan. En jaksa uskoa, että tällaiset heinähangoilla huitojat oikein pystyisivät järjestämään puna-armeijan vallankaappausta tai muuta yhtä äkkiväärää operaatiota Suomessa. Vahinkoa he kyllä saavat aikaan, myös itselleen.

Suppean tutustumisen perusteella näyttää siltä, että johdonmukaisuus ei kuulu neuvostohenkiseen antifasismiin, niin paljon kohellukselta sisältö näyttää.

Voin olla väärässäkin. (Kerran luulin olleeni väärässä, mutta pian huomasin, että olinkin erehtynyt...)