23.6.2009

Hiekat varastettiin uimarannalta – ja mitä siitä seuraa

Juuri kun ensi lokakuussa Syktyvkarissa pidettävän kymmenennen suomalais-venäläisen kulttuurifoorumin valmistelut ovat päässeet vauhtiin, kaupungista kantautuu kummallisia uimarantoihin liittyviä uutisia.

Episodi 1. Ratsumiliisi
Komin tasavallan sisäministeriön yhteiskunnallinen neuvosto on toukokuussa harkinnut ratsumiliisin perustamista vartioimaan hiekkarantaa ja kahta puistoa. Yhteiskunnallisen neuvoston Komin tasavallan liikunta-, urheilu- ja matkailutoimistolle jättämässä ehdotuksessa esitetään, että miliisi perustaisi ratsuosaston tasavallan hevosurheilukoulun yhteyteen. Ongelmana on kuitenkin ratsastustaitoisten miliisien puute. Puheenjohtaja Pavel Potaševin mukaan miliisejä voitaisiin harjaannuttaa niin, että liikkeellä olisi kahden kasakan ja yhden miliisin muodostama hevospartio. Toimintaa sinänsä pidetään tarpeellisena, koska kaupungissa tapahtuu vandaalitekoja päivittäin.

Episodi 2. Hiekan varastaminen rannalta
Yksi osoitus vartioinnin puutteesta on se, että Kiruljin alueen uimarannalta varastettiin hiekkaa. Siitä kertoi Syktyvkarin hallinnon päällikkö Roman Zeništšev 9. kesäkuuta. Kaupungintalon asiantuntijat arvelivat, että koska hiekkaa vietiin valtava määrä, varkailla on täytynyt olla proomu käytettävissään. Miliisi ei ole toistaiseksi päässyt syyllisten jäljille. Kaupunginhallinto on aloittanut hiekan ajon uimarannalle, jotta siitä saataisiin käyttökelpoinen lyhyen sesongin ajaksi. Uimaranta oli määrä avata viime lauantaina.

Episodi 3. Uimarannan yksityistäminen
Syktyvkarin kaupunginhallinto on päättänyt yksityistää ainakin yhden uimarannan. Kyseessä olisi juuri Kiruljin uimaranta, jonka hiekat varastettiin. Asiasta ilmoitti Syktyvkarin apulaiskaupunginjohtaja Sergei Gerajmovitš 19. kesäkuuta.

”Olemme valmiit luovuttamaan kaupungin uimarannan yksityisiin käsiin, jos halukkaita ilmaantuu”, Gerajmovitš sanoi. – ”Kuuma kausi meillä kestää pari–kolme viikkoa, korkeintaan kuukauden, joten hankkeen kannattavuus ei ole kovin suuri. Ja toisaalta rannan käyttöönotto vaatisi nyt huomattavia investointeja.”

Komin tasavallan hätätilaministeriön valtiollisen pienten alusten tarkastushallinnon päällikkö Juri Turšatov tukee ajatusta. – ”Suurin osa Luoteis-Venäjän uimarannoista on yksityisiä, minkä lisäksi niitä käytetään ympäri vuoden. Talvella järjestetään pilkkimistä, vuokrataan mönkijöitä ja järjestetään muita lomailumuotoja.”

Apulaiskaupunginjohtajan mukaan yksityistämisestä huolimatta kaupunkilaisilla tulee olemaan rajoittamaton pääsy kaikille uimarannoille, yksityisillekin. Komin ainoa Lemjussa toimiva ”kaupallinen” uimaranta on todisteena tästä. Kiruljin ranta on siivottu roskista ja sieltä on raivattu pajukkoa. Sinne pystytetään pukukoppeja, kioskeja ja vessoja, ja sinne tulee vielä parkkipaikka, joten rannan pitäisi nyt olla oiva kohde uimareille.

Mutta sittenkin! Eikö uimaranta ilman hevosmiliisiä ole kuin pilvinen päivä uimarille?

2 kommenttia:

Hanna Koppelomäki kirjoitti...

"Puheenjohtaja Pavel Potaševin mukaan miliisejä voitaisiin harjaannuttaa niin, että liikkeellä olisi kahden kasakan ja yhden miliisin muodostama hevospartio"

- ja kukas siis ratsastaisi kenellä?!?

Tapani Kaakkuriniemi kirjoitti...

No sanatarkasti Komi-inform kertoi asiasta osoitteessa http://www.komiinform.ru/news/56114/ tähän tapaan:

"Идеальным вариантом было бы организация совместного патрулирования двух казаков и одного милиционера. Почему мы рассчитываем на сотрудничество с казаками? Мы не сможем в короткое время собрать достаточное количество сотрудников милиции, которые умеют держаться в седле."

Eli ihannetapaus olisi se, että järjestetään kahden kasakan ja yhden militsioneerin yhteispartiointi. Miksi me laskemme kasakkayhteistyön varaan? Emme voi lyhyen ajan kuluessa koota tarpeeksi suurta joukkoa milisejä, jotka pysyisivät satulassa.

Ja Potašev jatkaa kohti johtopäätöstä:

"А казаки - профессиональные наездники, а значит, смогут выехать в патрулирование в любое время. Это позволит не только ускорить процесс создания в республике конной милиции, но и расширить диапазон патрулирования. Кроме того, при задержании правонарушителя, казаки могут выступать в качестве понятых."

Kasakathan ovat ammattimaisia ratsastajia ja tietysti voivat lähteä partioon milloin tarvitaan. Tämä antaa mahdollisuuden paitsi nopeuttaa hevosmiliisin perustamista tasavallassa, myös laajentaa partiointialuetta. Sitä paitsi rikoksentekijää pidätettäessä kasakat voivat toimia todistajina."

Siis? Nähtävästi kullakin on alla oma hevonen. Tai jos ei oma niin valtion. Tai kaupunginhallinnon. Partio siis koostuu kolmesta hevosesta, kahdesta kasakasta ja yhdestä miliisistä. Tilaa olisi vielä yhdelle, joka lukee tai kirjoittaa sujuvasti.