17.8.2009

Groznyin enkelin vankeutta jatkettu - tukitapahtuma Helsingissä huomenna

Poiminta aleksanteri-listalta:

Tuen ilmaukset ovat tarpeen.
terv Kirsti Era

Vastoin ennakko-odotuksia Hadizhat Gatajeva ja Malik Gatajev eivät vapautuneet perjantaina 14.8.2009 Kaunasin vankilasta. Yllättävässä pikaoikeudenkäynnissä syyttäjä Nomeda Oskutyte vaati ja sai läpi vaatimuksensa vankeuden jatkamisesta sillä perusteella, etteivät Gatajevit hävittäisi kerättyä todistusaineistoa ja pakenisi Groznyiin.

Molemmat osapuolet ovat valittaneet alkuperäisestä tuomiosta.
Valitusten käsittely alkaa 25.8. vetoomustuomioistuimessa. Gatajevien suurimpana pelkona on tulla karkotetuksi takaisin Tshetsheniaan, joten oikeuden päätöksessä voi nähdä jopa mustaa huumoria.

Näin ollen Gatajevin pariskunta ei pääse kunniavieraiksi elokuvanäytökseen. Paikalle on sen sijaan tulossa Malik Gatajevin veljen vaimo Julija Gatajeva hänen huostassaan olevien Hadizhat ja Malik Gatajevin kolmen lapsen kanssa.

Joten huomisen elokuvaillan otsikko muuttaa merkityksensä vaatimukseksi Gatajevien vapauttamiseksi. Tilaisuuden jälkeisessä keskustelussa lisätietoja 'kenttäoikeuden' istunnosta ja tapahtumista Liettuassa. Elokuvan jälkeisessä keskustelussa ovat mukana oikeudenkäyntiä seuraamassa olleet ohjaaja Pirjo Honkasalo, Suomen Penin turvakaupunkikirjailija Oksana Tshelysheva ja Rosebud-kirjakauppaketjun toimitusjohtaja Hannu Paloviita.

**********
Groznyin enkeli vapauteen!
– Melancholian 3 huonetta -elokuvan juhlanäytös Hadizhat ja Malik Gatajevin vapautumisen kunniaksi

Tiistaina 18.8.2009 klo 18 Helsingin Kino Andorrassa

Elokuvan jälkeen keskustelua, mukana ohjaajat Pirjo Honkasalo ja Aki Kaurismäki.

Groznyin enkelinä tunnetun Hadizhat Gatajevin ja hänen miehensä Malikin suomalaiset ystävät ja tukijat, heidän joukossaan Pirjo Honkasalo ja Aki Kaurismäki, ovat kutsuneet Gatajevit kunniavieraiksi Honkasalon palkitun, myös Hadizhat Gatajevista kertovan Melancholian 3 huonetta -dokumenttielokuvan juhlanäytökseen.

Hadizhat ja Malik Gatajev ovat pitäneet useiden vuosien ajan orpokoteja tshetsheenilapsille sekä Groznyissä, Tshetsheniassa, että Kaunasissa, Liettuassa. Heidät pidätettiin väkivaltaisesti Liettuassa lokakuussa 2008 erilaisin tekaistuin perustein. Kesäkuussa 2009 heidät tuomittiin kotidespotismista kymmeneksi kuukaudeksi vankilaan. “Tuntuu käsittämättömältä, että ihmisiä tuomitaan vankilaan koska he rakastavat lapsiaan ja pyrkivät pitämään heistä huolta. Ja pelastavat lapsia, jotka eivät ole heidän omiaan”, kommentoi Aki Kaurismäki.
“Koska käytössämme ei ole muita aseita kuin elokuvataide, käytämme sitä vaatiaksemme Gatajeveille oikeutta. Heidän karkotuksensa olisi oikeusmurha.”

Liput: 3 e

Kino Andorra, Eerikinkatu 11, Helsinki.

TAPAHTUMAN JÄRJESTÄJÄT
Suomalaiset yksityishenkilöt, Pieni puu ry, Suomen Rauhanpuolustajat ry, Rosebud Books Oy, Sputnik Oy

Lisätiedot:
Anu Harju, p. 050 3581441
Teemu Matinpuro, p. 050 5941499

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
Hanna Koppelomäki kirjoitti...

Poistin äskeisen kommentin, joka oli numerosarja ja vaikutti spammilta tms.