28.10.2009

Venäjä suurvallaksi: Tsar'-elokuva tulossa teattereihin

Venäjällä on muutaman vuoden ajan tehty myyräntyötä valtakunnan nostamiseksi suurvallaksi suurvaltojen joukkoon. Elokuva on siinä ollut hyvänä apuna. Tuoreessa muistissa on viimevuotinen Vladimir Bortkon Taras Bulba, sitä ennen Vladimir Hotinenkon 1612 ja miksei myös Adrei Kravtšukin ohjaama Admiral, joka kertoi Koltšakin kohtaloista.

Eikä hätää! Sarjaan tulee jatkoa. Marraskuun 4. päivänä, jolloin vietetään "venäläis-puolalaisen ystävyyden päivää", teattereihin tulee elokuva Pavel Lunginin ohjaama Tsar', joka kertoo Iivana Hirmuisesta, Ivan Groznyi you know.


Tsaarin roolia hoitelee, anteeksi, näyttelee Pjotr Mamonov, joka alkaa olla Lunginin luottonäyttelijä. Joillekin hän on tuttu Ostrov-elokuvan (Saari) Isä Anatolina. Sopi hyvin siihen rooliin ja sopinee Iivana Hirmuisenkin rooliin, rohkenen arvata näkemättä filmiä. 'Saari' luotasi sielun syvyyksiä ja isä Anatolin omantunnon puhtautta tai likaisuutta. Tsaari-Iivanan henkilöhistoriassa löytyy aineksia samantapaiseen käsittelyyn.

Mutta hyvänen aika! Miksi riutua kuolaamassa filmiä etukäteen! Miksi ladella mutu-oletuksia tulevasta elokuvasta? Senhän voi скачать eli imuroida itselleen. Vaikkapa täältä:
http://video.ru/films/film/index/23759/download/ No, ei toimi.

Tai täältä, jossa ei ole jäniksiä:
http://video.tut-zaycev.net/films/tsar.php
Ei näytä toimivan tämäkään.

Tai täältä: http://www.video.ru/films/film/index/23759/download/ Ei sekään toimi.

Siis odotellaan marraskuun neljänteen ja mennään Venäjälle katsomaan elokuvaa.

Sivumennen sanoen, tietääkseni yhtään edellä mainittua elokuvaa ei liene näytetty Suomen teattereissa. Ostrov/Saari on kaiketi näytetty televisiossa. Valtionyhtiön teemakanavalla. Mainosyhtiöillä ei näytä olevan senkään vertaa kiinnostusta.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mamonovhan on näytellyt Lunginilla hänen eka leffastaan Taxi Blues lähtien. Ostrov nähtiin parisen vuotta sitten Kino Lokakuu-festivaalilla valkokankaalla. Se on myös saatavilla dvd:llä Ruslania-kaupasta, en muista teksteillä (ja minkäkielisillä) vai ilman. Admiralista pitäisi tulla seuraavaan Filmihulluun Jukka Mallisen juttu, hän on tietääkseni nähnyt sen. On lähes turhaa toivoa, että edes YLE esittäisi ylimalkaan venäläisiä elokuvia, klassikkokirjallisuusssarjoja kyllä, toiset hyviä, toiset eivät.

Velipekka Makkonen

Anonyymi kirjoitti...

No pitäiskö esittää?

Anonyymi kirjoitti...

No miksi EI pitäisi esittää?

Anonyymi kirjoitti...

Eikös niitä 70-80 -luvuilla nähty ihan tarpeeksi...