10.2.2010

Stalin voi hyvin JakutiassaVenäjällä päättyi noin vuosi sitten BBC:n mallin mukainen, televisiokanava Rossijan toteuttama kaikkien aikojen merkittävimmän venäläisen äänestys - Имя Россия. Siinähän kolmanneksi selviytyi Iosif Vissarionovitš Stalin, joka sai kansalta 519071 ääntä. (Voittaja Aleksanteri Nevski-Nevalainen sai 524575 ääntä, eli erot kärjessä olivat pienet.)

Nevalaisella on nyt ratsastajapatsas Pietarissa nimikkoaukiollaan, mutta Stalinin patsaat Venäjällä ovat käyneet aika vähiin. Uusin niistä on Jakutiassa viime marraskuussa pystytetty patsas. Mielenkiintoista on, että se seisoo Amga-nimisessä taajamassa eikä suinkaan pääkaupungissa Jakutskissa.

Nettilehti Life News kertoo:
"Amgassa, ihan jakutialaisen kylän keskustassa, pystytettiin Iosif Stalinin patsas. 'Kansan isän' pronssikasvo sijoitettiin Vladimir Leninin pystin viereen, hallintorakennuksen ja lukion väliin."

- Palautimme ihmisille Leninin ja Stalinin patsaat, - kertoi Life Newsille Amgan naslegin (hallintopiirin) hallinnon päällikkö Vasili Sleptsov. - Leninin muistomerkki on seisonut keskusaukiolla ylimuistoisista ajoista lähtien. Mutta hiljattain me kalustimme aukiota uudelleen, mutta patsas pysyi. Sota- ja selustaveteraanimme suuttuivat! Rauhoitimme vanhuksia: "Emme me piilota muualle Leninin pystiä! Me vain pystytämme sen toiseen paikkaan, Maineen aukiolle." Ja se pystytettiin, ja viereen pystytettiin myös Stalinin pysti, jotta voisimme ilahduttaa vanhuksia Voiton 65-vuotispäivänä. Joka vuosihan heitä on yhä vähemmän. Nämä 90-vuotiaat vanhukset, soturit, jotka puolustivat maatamme fašisteja vastaan, ryhmittyivät Leninin ja Stalinin patsaan ympärille ja huusivat: "Hurraa!"

Siis:
В Амге, в самом центре якутского поселка, установили памятник Иосифу Сталину. Бронзовый лик «отца народа» поселился рядом с бюстом Владимира Ленина, между зданиями администрации и гимназии.

- Мы вернули людям памятники Ленину и Сталину, - рассказал life News глава администрации Амгинского наслега Василий Слепцов. – Памятник Ленину стоял в центральном сквере с незапамятных времен. Но недавно мы сквер переоборудовали, а памятник снесли. Наши ветераны войны и тыла возмутились! Мы успокоили стариков: «Никуда не денем ваш бюст Ленину! Установим в другом месте, на площади Славы». И поставили, установив и бюст Сталина тоже, чтоб стариков на 65-летие Победы порадовать. На открытии собралась толпа, ветераны плакали, их у нас осталось всего 15, с каждым годом их все меньше и меньше. Эти 90-летние старики, воины, защищавшие страну от фашистов, построились вокруг памятников Ленину и Сталину и кричали: «Ура!».


Näyttää siltä, että Stalin-virus on leviämässä: kommunistit keräävät rahaa Stalinin patsaan pystyttämiseen pääkaupunkiin Jakutskiin. Näin kertoo liittovaltion virallinen portaali Sakha News.

Hätäisesti kyhätty suomennos Sakha Newsin jutusta:

***
Kommunistit ovat käynnistäneet varainkeräyksen Stalinin patsaan pystyttämiseksi Jakutskiin. Sanomalehti Наше Время, siis Meidän Aikamme, kertoo, että tätä ennen kommunistit ovat käyneet monessa instanssisa, mutta "yksikään niistä ei ole sanonut suoraan suostuvansa asiaan, muttei myöskään sanonut kategorisesti EI.

Tammikuun 3. pnä Jakutskissa pidettiin kokous, "jossa päätettiin pystyttää I. V. Stalinille patsas Jakutskiin neuvostokansan Suuressa Isänmaallisessa sodassa saaman voiton 65-päivän kunniaksi". Stalinin pystin luonnoksen tekeminen päätettiin antaa jakutskilaiselle kuvanveistäjälle Eduard Pahomoville, joka oli myös mukana tekemässä Stalinin pystiä, joka pystytettiin Jakutian Mirnyissä (Tämä tapahtui v. 2005; siitä on kuvia täällä [TK]).

Näinä päivinä (kirjoitettu 30.1.2010) Jakutskin kaupunginduuman osoitteeseen toimitettiin vanhusneuvoston, sota- ja selustaveteraanien neuvoston ja VFKP:n aluekomitean yhteinen hakemus, jossa vaaditaan virallista päätöstä Stalinin muistomerkin pystyttämisestä.

Sanomalehti mainitsee, että "yleinen kansanäänestys, jonka riippumattomat tiedotusvälineet tekivät Jakutskin kaupungille kaupunginjohtajan hyväksymänä, kävi ilmi, että valtaosa väestöstä vastustaa tätä ajatusta."

Sillä välin Venäjän federaation kommunistisen puolueen parlamenttiryhmän äskettäisessä kokouksessa puheenjohtaja Vjatšeslav Štyrov "suhtautui tähän ehdotukseen ymmärryksellä". Tosiasiassa hän hyväksyi sen, joka tapauksessa niin hänen sanansa ymmärrettiin kommunistien kokouksessa, kirjoittaa "Meidän Aikamme".

***

Kattavan näköinen lista Stalin-monumenteista on venäläisessä wikipediassa

Eikä tässä vielä kaikki!
Lisää Stalineja on hankkeilla. Viime viikolla uutisoitiin, että Tambovin oblastin Tarinakaupungissa (Рассказово) kommunistipuolueen on tehnyt patsasaloitteen, jota kaupunginneuvosto tuki äänin 15-1. Runollisesta nimestään huolimatta Rasskazovo on teollisuuskaupunki, jossa asuu 44.000 asukasta.

Suuren Voiton 65-vuotispäivä näyttää saavan Stalin-rintamalla liikehdintää myös suurkaupungeissa. Eilinen uutinen kertoi, että Volgan varrella Saratovissa kommunistit ovat julistaneet kilpailun parhaasta Stalin-patsaan luonnoksesta. Järjestäjät haluavat, että veistos/muistomerkki ilmentäisi "kansan käsitystä Stalinista maansa sankarina".

Tärkeimmät vaatimukset muistomerkistä ovat poliittinen korrektius, taiteellinen laatu ja teknisen toteutuksen realistisuus. Patsaan pystytyksen tueksi on jo perustettu järjestelytoimikunta, vaikkeivät viranomaiset toistaiseksi olekaan suostuneet hankkeeseen.

Kilpailuun voivat osallistua kaikki halukkaat, eikä sitä ole rajattu pelkästään ammattitaiteilijoille. Voittajalle luvataan 10.000 ruplan palkkio (noin 240 euroa). - Miten olisi, Villu Jaanisoo, Harry Kivijärvi, Veikko Myller, Matti Peltokangas, Sofia Saari, Miina Äkkijyrkkä ja kumppanit? Kiinnostaisiko maine ja kunnia? Veikko Hirvimäki, vieläkö pronssi tottelee käsiäsi, tai kivi?

Tässä mainittujen paikkakuntien lisäksi Stalinilla on patsas ainakin Novotšerkasskissa, Ufassa ja Urjupinskissä Volgogradin alueella. Olisi oikein hyvä, jos blogin lukijat ja kirjoittajat raportoisivat Stalinin patsasbongauksistaan täällä!

3 kommenttia:

Taneli Dobrowolski kirjoitti...

"Olisi oikein hyvä, jos blogin lukijat ja kirjoittajat raportoisivat Stalinin patsasbongauksistaan täällä!"

Gori, Georgia!

http://www.traveljournals.net/pictures/l/0/5036-last-standing-original-stalin-statue-gori-georgia.jpg

VILLE ROPPONEN kirjoitti...

Tämä neuvostovitsi lienee kaikille tuttu:

"Neuvostoliitossa julistettiin kilpailu kansallisrunoilija Pushkinin patsaan suunnittelemiseksi. Loppuarvosteluun pääsi kolme ehdotusta, joista Stalin sai valita mieleisensä. Ensimmäisessä patsasehdotuksessa Stalin lukee Pushkinin teosta:
- Tämä on historiallisesti oikein, mutta poliittisesti väärin. Missä on poliittinen logiikka?
Seuraavassa ehdotuksessa Pushkin lukee Stalinin teosta:
- Tämä on poliittisesti oikein, mutta historiallisesti väärin. Pushkinin aikoihin en ollut syntynytkään.
Voittajaksi nousi lopulta kolmas ehdotus: Stalin lukee Stalinin teosta".

Taneli Dobrowolski kirjoitti...

Tuorein Stalin-patsas löytyy Bedfordista, Yhdysvalloista: http://www.rusgate.fi/uutiset/josif-stalinille-pystytettiin-patsas-yhdysvalloissa