15.4.2010

"Medvedev on Popeda-mies, Putinilla kaksi Volgaa"

Arvoisat autonaiset ja -miehet!

Tiistaina 12.4. valtakunnanmedia levitti STT:n uutista, jonka mukaan "Medvedev on Popeda-mies, Putinilla kaksi Volgaa".

Mielekiintoista. Kyllä minä olen tiennyt, että Medvedev on rokkimiehiä ja Putin ei, mutta enpä tiennyt, että manse-rock on näin vallannut miehen mielen. Onhan toki Tampereen Ikurista kotoisin olevalla Popedalla sellainenkin biisi kuin Raz, Dva, Tri LP:llä nimeltä Harasoo. Ehkä se on saanut Dmitri Anatoljevitšin innostumaan asiasta. "Raz, dva, tri oi Anneli, jäätyy hapankaalini."

Jos minä saisin valita Popedan ja Volgan väliltä eikä kolmatta vaihtoehtoa olisi, kallistuisin myös Popedaan. Siihen on - lainatakseni muotiin tullutta esitystapaa - kolme syytä:

1. Kuuma kesä
2. Sukset
3. Tahdotko mut tosiaan
4. Kersantti Karoliina

2010-luvun Volga taas on - minun silmissäni - vain 1960-luvulla suunniteltu epätaloudellinen ja epävarma autonrohjake, joskin siinä on oikein mukava jousitus.

Medvedevin tavoin ajatteleville pari hyödyllistä nettisivua:
Popeda Tampereen Ikurista
Kirja: Ilikeesti kiitää

Putinin tavoin ajattelevat tyytykööt tähän: Volga

Jos jollakin tulee mieleen, että tässä STT haukkuu väärää puuta, voin vahvistaa, että niin se tekee. P:llä ja b:llä on eroa. Minusta tuntuu, ettei Dima kuitenkaan ole Popeda-fani, sillä Popedan Neuvostoliiton-vierailusta on kulunut jo kohta neljännesvuosisata eli iso kvartaali. Mutta jos menemme pobedaan pehmeällä b:llä sanan keskellä, olemme arvoituksen jäljillä. Победа=voitto. Pobeda oli mallinimi, jolla tunnettiin Gorkin autotehtaan sodanjälkeinen hyvin menestynyt henkilöauto, mallimerkinnältään GAZ M20.

Pobeda oli Neuvostoliiton sodasta selviämisen symboli ja erittäin edistyksellinen auto: ensimmäisenä neukkuautona siinä oli suuntaviitat, jarruvalo ja lämmityslaite sekä kaksi sähköllä toimivaa lasinpyyhkijää. Sitä valmistettiin vuosina 1946-1958. Tätä viisipaikkaista neliovista sedania oli runsaasti taksiautona Suomessa. Minusta tuntuu, että se Medvedevin pari vuotta sitten ostama "vuoden 1948 mallia oleva Popeda" onkin vuoden 1948 mallia oleva Pobeda. Nicht?

Kas tällainen on/oli se oikea Pobeda.

-------

Mitä media kritiikittä kertoi:

"Medvedev on Popeda-mies, Putinilla kaksi Volgaa"

Volga

Ei kommentteja: