14.6.2010

Kannanotto: Diktatuurin kärpäset politiikan tunkiolla

Jukka Mallinen pyysi laittamaan tämän tekstin blogin lukijoiden nähtäväksi. Siispä laitan:

Neljä kansalaisaktivistia ja Venäjän tuntijaa ovat allekirjoittaneet julkisen kannanoton, jossa he tuomitsevat dosentti Johan Bäckmanin ns. Suomen "antifasistisen" komitean (SAFKA) toiminnan ja Kremlin propagandakampanjan Suomea vastaan. Allekirjoittajat vetoavat suomalaiseen kansalaisyhteiskuntaan, että se esittäisi arvion SAFKAn toiminnasta. Allekirjoittajien mielestä Venäjän tapaa tehdä politiikkaa Suomessa asuvien hädänalaisten ihmisten tilanteella ei voida hyväksyä.

Ote tekstistä: Komitean aktiivit tuottavat ryhmän sivustolle jatkuvalla syötöllä vihakirjoituksia, joissa mustamaalataan härskillä tavalla yhtä tai toista suomalaista Venäjän pääministerin Vladimir Putinin politiikan kriitikkoa. SAFKAn tavoite on myrkyttää Venäjän yleistä mielipidettä Suomea ja suomalaisia vastaan.

Koko teksti löytyy tästä.

16 kommenttia:

Taneli Dobrowolski kirjoitti...

Koska puheet, mielipideosasto- ja blogikirjoitukset, julkilausumat, kannanotot, julkiset kirjeet ja sen semmoiset mielipiteenilmaukset eivät näytä tuoneen järkevää ratkaisua näiden kahden järjestön välisen skisman ja nokkapokan lopettamiseksi - ehdotan, että järjestöt kokeilisivat ratkaista erimielisyytensä ainoalla rehellisellä, kiistattomalla ja jossitteluvaran eliminoivalla tavalla, eli rehdillä nyrkkitappelulla.

Ehdotan edelleen, että ottelu järjestettäisiin loppukesän kauniina ja aurinkoisena päivänä senaatintorilla arvovaltaisen yleisön ja tuomariston edessä. Torille rakennettaisiin kansainväliset mitat ja asetukset täyttävä nyrkkeilyrinki ja monisatapäinen yleisö asettuisi piknik-eväineen Tuomiokirkon rappusille. Molemmille järjestölle tarjottaisiin tässä yhteydessä myös mahdollisuus varainhankintaan, eli omaa järjestöä ja omia ottelijoita kannustavien t-paitojen, viirien, lippisten sekä muun oheismateriaalin myyntiin.

Järjestöjen aktiivien keskuudesta valittaisiin ottelu-iltaan yhteensä 20-ottelijaa, eli illan aikana nähtäisiin siis kymmenen otteluparia. Otteluparit ottelisivat toisiaan vastaan kansainvälisin amatööriottelusäännöin ja ilta huipentuisi luonnollisesti suureen finaaliin, eli järjestöjen nokkamiesten väliseen, jännitystä ja hikeä tihkuvaan mestaruustitteliotteluun.

Otteluiden tuomareina voitaisiin käyttää WBA-liiton hyväksymiä ammattituomareita, jotka lennätettäisiin paikan päälle suoraan Las Vegasista varmistaen ennen sitä, etteivät nämä ole koskaan kuulleetkaan kummastakaan ottelija-järjestöstä. Illan kunniavieraina, aloituspuheenvuorojen pitäjinä sekä aloituskongin paukauttajana toimisivat lapsiasiamies Pavel Astanov ja europarlamentaarikko Heidi Hautala.

Eniten kahdenvälisiä matseja voittanut järjestö voittaa koko ottelun ja saa yksinoikeuden Venäjä-mielipidejohtamiseen Suomessa ja Suomi-mielipidejohtamiseen Venäjällä. Hävinnyt järjestö puolestaan lopettaa julkiset esiintymiset sekä kilpailija-järjestön julkisen parjaamisen ja mollaamisen.

Ottelu-illan lopuksi järjestöjen edustajat lyövät kättä päälle ja lähtevät koko porukan voimin ravintola Juttutupaan kaljalle.

Tapani Kaakkuriniemi kirjoitti...

Vaikka minulla ei ole tekemistä kummankaan järjestön tai tahon kanssa, rohkenisin olla Tanelin kanssa eri mieltä sikäli, että en hyväksy väkivallan käyttämistä ratkottaessa paremmuutta. Ja nyrkkeily on kyllä väkivaltaurheilua jos mikä.

Mutta jos siihen mennään, niin eikö aloituspuheenvuorot olisi syytä pitää symmetrisesti: lapsiasiamiehet Pavel Astanov ja Maria-Kaisa Aula? Tai jos mennään kansanedustajalinjalla, niin kuka olisi sopiva vastinpari Heidi Hautalalle? En osaa sanoa.

Taneli Dobrowolski kirjoitti...

Ollen kanssasi samaa mieltä nyrkkeilyn väkivaltaisuudesta, olen valmis puimaan muitakin ehdotuksia - esimerkiksi leppoisaa shakkiturnausta?

Ja mitä taasen symmetrisyyteen tulee, minun täytyy myöntää, että kyetäkseni valitsemaan perustelluimmat vastinparit, olen perehtynyt harmillisen vähän tähän tapauksen problematiikkaan ja sen vastakkainasetteluun.

Ehkäpä siitä huolimatta rohkenisin ehdottaa Heidi Hautalan vastinpariksi vaikkapa kansanedustaja Sergei Markovia?

Anonyymi kirjoitti...

Neljä Venäjän tuntijaa? Eiköhän tuo tsetseeniterroristien tukija Storsjö ole paremminkin Venäjän tuhoaja.

Reijo Nikkilä kirjoitti...

On pakko ihmetellä Taneli D:n pitkää kommenttia. Miksi sinä Venäjän-tuntijana haluat lyödä läskiksi koko jutun?

Taneli Dobrowolski kirjoitti...

Moro Reijo. En tietenkään halua lyödä läskiksi mitään, kunhan nyt yritin vähän keventää tätä muutoin niin raskaanlaiseksi muuttunutta kahden Venäjä-toimijan vastakkainasettelua.

Yhteiskunnallinen keskustelu on tärkeää, mutta siinä vaiheessa, kun tämän aiheen sisällön argumentaatioita tuntuu leimaavan lähinnä eri toimijoiden välinen nokittelu ja vastakkainasettelun korostaminen, itse aiheen sisältö alkaa huomattavasti kärsiä.

Toisin sanoen ylimääräisten ja mielestäni turhien poteroiden ja juoksuhautojen kaivaminen tässä tärkeässä asiassa johtaa keskustelun stagnatisoitumiseen, tylsistymiseen ja siirtymiseen pienen piirin keskuuteen.

Parasta ja ehkä hedelmällisintä olisikin, jos nämä kaikki osapuolet toimisivat rohkeammin saman pöydän ääressä. Sitä yritinkin kieltämättä hieman karkealla vertauksellani kommentoida :)

Jätettäköön ehdotus nyrkkeily- tai shakkiturnauksesta pois, mutta ehdotan silti, että näiden kahden järjestön välillä toteutettaisiin kuitenkin ehdotukseni viimeinen toimenpide, eli rakentavan ja oluella höystetyn keskusteluillan toteuttaminen ravintola Juttutuvassa tai muussa sopivaksi katsotussa paikassa. Tulisin ainakin itse mielelläni seuraamaan keskustelua.

Anonyymi kirjoitti...

Dobrowolski taitaa itsekin olla propagandisti ja luuremies? Kirjoituksessaan hän yrittää nokkeloida ja vitsailla tärkeän julkilausuman pataluhaksi. Todellisuudessa kyse ei ole mistään mielipide-eroista tai kahden järjestön kisailusta, kuten Dobrowolski yrittää uskotella, vaan Suomeen kohdistuneesta propagandakampanjasta.

Taneli Dobrowolski kirjoitti...

"Dobrowolski taitaa itsekin olla propagandisti ja luuremies?"

Joo – ihan vallan ”propagandisti” ja ”luuremieshän” minä olenkin :) Jepjep.

Tässäpä taitaakin juuri yksi esimerkki siitä, mikä suomalaisessa Venäjä-keskustelussa on tällä hetkellä pahasti vialla: kirjoititpa mitä tahansa Venäjään tai Suomen Venäjä-suhteisiin edes löyhästi liittyvää, niin heti on joku (useimmissa tapauksissa nimimerkin takana piileskelevä) trollinpoikanen leimaamassa sinut ”Kremlin kätyriksi”, ”fasistiksi”, ”tehtaankadun palkolliseksi”, tai ”russofobiksi”.

Olin itse asiassa avauskommenttiani lähettäessä täysin varma, että saan vastaukseksi vähintään yhden juuri yllämainitun kaltaisen kirjoituksen - kirjoituksen, joka on samanaikaisesti sekä leimaava, syyllistävä että vainoharhainen. Oikeassa olin :)

Onko jossain ihan oikeasti olemassa aikuisia ihmisiä, jotka kuvittelevat, että kaikki heidän kapeista mielipiteistään suuntaan tai toiseen poikkeavat, heidän arvomaailmaansa jollain tavoin häiritsevät, tai heitä muutoin ärsyttävät kannat, ovat järjestelmällistä ”propagandaa” tai ”luuremiesten kirjoittelua”? Kaikesta päätellen on. Valitettavasti.

Keskusteluntappajanahan tuollaiset kommentit saattavat tietysti toimiakin ja sellaisiksi ne on varmasti monissa tapauksissa tarkoitettukin. Mitään rakenteellista ja keskustelua kehittävää ei niissä sen sijaan ole.

Anonyymi Venäjän ystävä kirjoitti...

SAFKAn tavoite on myrkyttää Venäjän yleistä mielipidettä Suomea ja suomalaisia vastaan.

Ja SAFKAn toiminnan pääasiallisena seurauksena Suomessa on Suomen yleisen mielipiteen myrkyttyminen Venäjää ja venäläisiä vastaan. Se herättääkin kysymyksen: minkä ja keiden asialla SAFKA oikeasti on?

Anonyymi kirjoitti...

"Tässäpä taitaakin juuri yksi esimerkki siitä, mikä suomalaisessa Venäjä-keskustelussa on tällä hetkellä pahasti vialla"

Tässä nimenomaisessa tapauksessa ei suomalaisessa Venäjä-keskustelussa ole mitään vialla, kuten ei ole suomalaisessa Natsi-Saksa keskustelussakaan. Kun keskustelun aiheena on kohde, josta inhimillisyyden nimessä voi olla vain yhtä mieltä, ja josta ei voi puhua ottamatta huomioon sen moraalista olemusta, niin keskustelu polarisoituu väistämättä: on vain niitä, jotka ovat oikeassa, ja niitä, jotka ovat perusteellisesti väärässä. Lienee sanomattakin selvää, kumpi osapuoli heti keskutelun alussa joutuu moraalirelativismissään turvautumaan infantiiliargumentaatioon - "mutta kun nuo toisetkin", "kaikki muutkin saa", "enpäs ole", jne.

Yleisesti suomalaisessa Venäjä-keskutelussa mättää ainoastaan se, että jotkut ovat kadottaaneet moraalisen kompassinsa tai eivät muusta syystä suostu näkemään Venäjää sellaisena kun se on. Diktatuuri on diktatuuri vaikka sen voissa paistaisi. Diktatuurin tuomitsematta jättäminen sen nimissä, että vaatii "rakentavaa dialogia" on pöyristyttävää.

Toivon, että safkalaiset ja muut saavat lisää vettä kiukaalle, lisää palstatilaa ja että heitä valitaan luottamus- ja edustustoimiin laajemmin, sillä ilmeisesti vain niin hyssyttelijöiden kaarti huomaa missä mennään. Safkalaisten esittämät toiveet ja ajatukset heijastelevat kattavasti venäläistä mielipideilmastoa. Siihen on Suomessa aika herätä.

Anonyymi kirjoitti...

http://leenahietanen.blogit.uusisuomi.fi/2010/06/08/miehemme-moskovassa/

Eiköhän tämä legendaksi tullut kirjoitus kerro, kuka voittaa mediakilpailun. Voimme vain miettiä, onko tämä nyt sitä, mistä hyvät naapuruussuhteet syntyvät.

Anonyymi kirjoitti...

” Kun keskustelun aiheena on kohde, josta inhimillisyyden nimessä voi olla vain yhtä mieltä”

Melekoista mielipide-diktatuuria, huh!! Aikooko kirjoittaja seuraavaksi ehdotta keskitysleirejä kaikille niille, jotka ovat eri mieltä hänen ajatuksistaan????

Anonyymi kirjoitti...

Finrosfoorumi kertoo olevansa suomalais-venäläisen kansalaisyhteiskunnan asialla. Silti järjestön kotisivuilta ilmenee että heidän hallituksessaan ei ole ainuttakaan venäläistaustaista ihmistä. Ruotsalaistaustaisia sukunimiä suomalais-venäläisessä foorumissa heillä on useampiakin mutta ei yhtään venäläistä. Olenko ainoa jonka mielestä se on o m i t u i s t a?

Anonyymi kirjoitti...

"Aikooko kirjoittaja seuraavaksi ehdotta keskitysleirejä kaikille niille, jotka ovat eri mieltä hänen ajatuksistaan????"

Juuri kun pääsin sanomasta mikä kuuluu putinofiilien perusargumentaatioon, niin joku heittää tällaisiä älyttömyyksiä. Neljällä kyssärillä.

Putin ja Medvedev kuuluuvat kiistämättä samaan kategoriaan Somozan, Francon ja Salazarin kanssa. Haluaisitko esiintyä julkisesti käsikynkässä jälkimmäisten kanssa? Jos et, niin ymmärtänet, että edellisten kanssa käsikynkässä kulkemisen pitäisi hävettää aivan yhtä paljon.

Anonyymi kirjoitti...

Tällä kommenttipalstalla joku on nyt kyllä tehnyt ison työn kehittäessään kattavan profiilin kaikista "putinofiileistä" :) Ihmeellistä, millaista suoranaista ahdistelua kaikki itsenäisen mielipiteen omaavat keskustelijat saavat osakseen.

"Kun keskustelun aiheena on kohde, josta inhimillisyyden nimessä voi olla vain yhtä mieltä, ja josta ei voi puhua ottamatta huomioon sen moraalista olemusta, niin keskustelu polarisoituu väistämättä"

Ai sinäkö kerrot nyt kaikille, mitä mieltä saa olla? Mitäs jos perustaisit oman diktatuurin vaikka Venäjän viereen :) Tai vaikka palaisit laajentamaan vähän mieltäsi vaikka logiikan kurssille, kun kerran moraalifilosofia on jo hallussa.

Anonyymi kirjoitti...

Eihän ketään voi kieltää olemasta ihan itsenäisen mieli- ja ajatusmuodostuksen mukaisesti putinistifasisti. Mutta Saksassa ja Itävallassa pistetään natsisympatioden levittämisestä vankilaan, enkä näe sitä välttämättä kovin pahana jos muittenkin vastaavien aatteiden (putinismin) kannattajia rangaistaisiin, ainakin Saksassa ja Itävallassa, samoin.