16.7.2010

Joka kuudes suomalainen lapsi huostaanotettuna?

По-русски

Johan Bäckman. Foto: WikipediaJoka kuudes suomalainen lapsi on huostaanotettuna. Näin kertoi dosentti Johan Bäckman tällä viikolla Pietarissa järjestämässään lehdistötilaisuudessa, ja täydestä meni. Esimerkiksi kunnianarvoinen uutistoimisto Interfax siteeraa Moskovassa päivätyssä jutussaan "suomalaista ihmisoikeusaktivistia", joka kertoo että Suomen viranomaiset huostaanottavat maassa vuosittain syntyvistä 60.000 lapsesta noin 10.000.

Lapset huostaanotetaan koska näin yksityiset lastenkodit saavat valtavia määriä rahaa valtiolta. Käytännössä kyse on näin ollen lapsikaupasta, Bäckmanin kerrotaan sanoneen. Lisäksi Interfax kertoo suomalaisten lastenkotien kasvatusmenetelmistä, joista tavallisempia Bäckmanin mukaan on mattoterapia: lapsi kääritään paksuun mattoon ja jätetään siihen makaamaan.

Kohudosentin blogista voi lukea täsmälleen mitä hän Pietarin lehdistötilaisuudessa sanoi. Muun muassa näin hän kertoo Inga Rantalasta, jota epäillään lapsensa pahoinpitelystä:

Совершенно очевидно, что вся эта кампания была развернута для того, чтобы отомстить Инге Рантала, поскольку она посмела обратить внимание российских СМИ на тот геноцид, который разворачивается в Финляндии против русских детей.

On aivan selvää, että koko tämä kampanja on järjestetty kostoksi Inga Rantalalle, koska hän uskalsi kertoa venäläisille tiedotusvälineille siitä venäläisten lasten kansanmurhasta, joka Suomessa on meneillään.


Rikokset ja itsemurhat lisääntyvät Suomessa katastrofaalisesti, koska sadoiltatuhansilta suomalaisilta on riistetty oikeus onnelliseen lapsuuteen omassa perheessä, jatkaa Bäckman, ja lisää että itsemurhien määrä Suomessa on Euroopan suurimpia ja "jopa suurempi kuin Venäjällä". WHO:n tilasto näyttää kuitenkin, että naisten itsemurhaluvut ovat Suomessa ja Venäjällä kutakuinkin samat, kun taas miesten itsemurhat ovat Venäjällä kaksi kertaa yleisempiä kuin Suomessa.

Itse kukin saa tietysti puhua läpiä päähänsä täysin vapaasti, ja on venäläisten tiedotusvälineiden asia valita kehen ne luottavat ja ketä siteeraavat. Laskutaidossa ja tilastonlukutaidossa arvon dosentilla kuitenkin on pieniä puutteita.

Bäckman väittää, että vuosittain huostaanotetaan 10.000 lasta, mikä on kyllä täyttä puppua. Oikein on, että kodin ulkopuolelle sijoitettuina vuonna 2008 (viimeisin käytettävissä oleva tilasto) oli noin 16.000 lasta ja nuorta, joista huostaanotettuina tai kiireellisesti sijoitettuina noin 10.000. Siis ei yhden vuoden aikana sijoitettuja, vaan kaikkiaan.

Osa näistä kodin ulkopuolelle sijoitetuista on jo yli 18-vuotiaita. Lapsia, eli alle 18-vuotiaita, kodin ulkopuolelle sijoitetuista oli 13.714. Kaikista Suomen lapsista (0-17 v) kodin ulkopuolelle sijoitettuina oli näin ollen 1,3%, ei suinkaan 17% kuten Bäckman väittää. Vaan mitäpä siitä, pieni pilkkuvirhe.

Olisikohan syytä antaa ulkoministeriön kielenkääntäjille tehtäväksi kääntää näitä tilastotietoja venäjäksi? Lyhennelmä on kyllä jo englanniksi, eikä se ilmeisesti ole venäläisiä toimittajia juuri kiinnostanut.

Lisää aiheesta:

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Veikkaan, että ihan pian Dobrowolski tulee selittämään miten on vain hyvä kun kaikki erilaiset mielipiteet pääsevät esiin, myös Bäckmanin välittämät "neutraalit totuudet".

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä juttu.

Tapani Kaakkuriniemi kirjoitti...

Olisihan sellainenkin ihan kiva juttu, jos joku meillä alkaisi muistuttaa Venäjää, että allekirjoittaisi & ratifioisi vuonna 1980 sovitun Haagin kansainvälisen sopimuksen kansainvälisten lapsikaaappausten kansalaisvaikutuksista. Sitten sillä oli jonkinlaista perustetta sanoa asiasta ylipäänsä mitään, ainakaan opettavaisessa sävyssä. Ja sitten sen lausuntoihin kannattaisi tarttua mediassa. Nythän Venäjän puheet ovat vain suunpieksäntää.

(Ei tosin Suomikaan asiassa pitänyt aikoinaan hirmukiirettä: se allekirjoitti ja ratifioi sopimuksen vuonna 1994, siis 13 ja puoli vuotta sopimuksen hyväksymisen jälkeen.)

Mutta luotan siihen, että Bäckman tarttuu tasapuolisesti tällaisiin lapsukaisia koskeviin epäkohtiin Suomessa ja Venäjällä.

Taneli Dobrowolski kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Taneli Dobrowolski kirjoitti...

Anonyymille: jep jep.

Anonyymi kirjoitti...

Eipä tuo luvuilla vääntely ole harvinaista meilläkään... Usein näkee suomalaisissa sanomalehdissä arvioita joissa väitetään Venäjällä olevan kolme miljoonaa katulasta. Väestöön suhteutettunahan se tarkoittaisi että joka seitsemäs venäläinen lapsi eläisi kaduilla... ja kansa uskoo...

PMK

Kalle kirjoitti...

Jos joku jaksaa vielä välittää Bäckmanin sanomisista ja tekemisistä, tässä otteita hänen puheestaan Seligerin našistileirillä tänään:

Когда речь заходит о «коммунистических преступлениях», необходимо всегда осознавать, что вопрос заключатся в информационной войне против России и русского народа.

/.../

Здесь необходимо рассказать о том, как вообще возник «Архипелаг ГУЛаг»: по приглашению эстонских реваншистов, в первую очередь своего тюремного приятеля Арнольда Суси, Солженицын приехал в Эстонию. Там его поселили в тихом месте, где его кормили, поили и рассказывали ему ужасы о советских лагерях.

Eli höpöpuheet "kommunismin rikoksista" ovat osa Venäjän valtion ja kansan vastaista salaliittoa, ja Solženitsyn puolestaan kirjoitti historiaa vääristelevän kirjansta nimeltä Vankileirien saaristo virolaisten revansistien vaikutuksen alla, kun nämä syöttivät hänelle puppua ja makkaraa sekä juottivat häntä.

Kiinnostavinta ei taaskan ole se, että joku puhuu läpiä päähänsä, vaan se, että nämä puheet otetaan niin vakavasti että ko. henkilö kutsutaan ilmeisestikin Venäjän valtion kustannuksella Seligerin VIP-telttaan näitä puheitaan pitämään.

Bäckman käyttää muuten venäläisistä historioitsijoista puhuessaan sanaa "kotimaiset", sekä pronominia "me" puhuessaan itsestään ja yleisöstään.

Koko teksti löytyy taaskin kohudosentin blogista.

Anonyymi kirjoitti...

On ilmiselvää, että etnisesti suomalainen Bäckman on identifioinut itsensä isovenäläiseksi.