25.7.2010

Prätkäjätkä Putin

Pääministeri Vladimir Putinin ohjelmassa eilen lauantaina oli virallinen vierailu Ukrainaan, tarkemmin sanottuna Krimin autonomiseen tasavaltaan. Vierailu oli järjestetty tänä ajankohtana siksi, että tänään sunnuntaina vietetään Venäjän sotalaivaston päivää. Mustanmeren laivastohan pitää tukikohtaansa Sevastopolissa Krimillä, joka siis kuuluu nykyisin Ukrainalle.

Näin Putin kuuluu sanoneen ITAR-TASSin mukaan: "Huomenna venäläiset ja ukrainalaiset merimiehet ovat yhtä, aivan kuin kansammekin ovat olleet yhtä monen sadan vuoden ajan. Tästä suuri kiitos kuuluu Ukrainan johdolle, ennen kaikkea Viktor Janukovitšille. Kiitos koskee sekä Venäjän Mustanmeren laivastoa koskevaa päätöstä että ilmapiiriä, jonka hän luo Venäjän ja Ukrainan veljeskansojen keskinäisiin suhteisiin."

Eli "Januk" sai taas kerran kiitokset vaalivoitostaan ja sen jälkeisestä oranssintorjuntapolitiikasta.

Kuitenkaan vierailun ei pidä olla yksinomaan virallinen ja vakava, ja kaiketi just siks Putin kävi tutustumassa Sevastopolin lähellä järjestettyyn XIV kansainväliseen moottoripyöränäyttelyyn (sitä kai bike show tarkoittaa), ja sinne saapuminen näyttää olleen pääministerin PR-osaston tuote: Putin saapui näyttelyyn itse ajamallaan amerikkalaisvalmisteisella kolmipyöräisellä motskarilla. Ei tietenkään millään sarjavalmisteisella pyörällä, vaan tuunauspajan käsittelemällä: pyörään oli sovitettu mm. automaattivaihteisto ja juhlan kunniaksi se oli koristeltu Venäjän ja Ukrainan lipuin. Aina valpas RIA Novosti raportoi, että Putin oli sonnustautunut mustaan paitaan, mustiin farkkuihin, baseball-lippalakkiin, ja hänellä oli mustat aurinkolasit ja mustat hanskat. Hän ajoi tietysti pitkän letkan kärjessä.
(Mielessäni pyörii kauhistuttava ajatus: ei kai pääministeri ollut liikkeellä ilman kypärää? Ja ihan muuten vain mieltäni askarruttaa: kuinkahan monta tshekistiä pyöräletkassa oli Putinin perässä?)

Venäjän pääministeri on löytänyt moottoripyöräilystä paljon hyvää sanottavaa: "Prätkä on demokraattisin kuljetusmuoto. Prätkä on rohkein, huimapäisin, se antaa ajajalleen makean tunteen vapaudesta, ja sen vuoksi ilman mitään varauksia voi selvästi sanoa, että prätkä on vapauden symboli."

"Olette saapuneet tänne, koska olette vapaita ihmisiä, voitte ajaa mihin haluttaa, ja erittäin symbolista on se, että tänne on kokoontunut valtava määrä ihmisiä Euroopan eri maista. Se kertoo siitä, että voimme jo nyt elää yhtenäisellä alueella, Majakovskin sanoin yhdessä ihmisten yhteisasuntolassa", - Putin sanoi puhuessaan sukellusveneen muotoon rakennetulla lavalla.

Putin jutteli "baikereiden" kanssa ja jakoi nimikirjoituksiaan kymmeniin prätkäpostikortteihin, jopa yhden prätkän istuimeenkin. Yksi prätkämimmi pyysi nimikirjoitusta käsivarteensa, mutta Putin ei siihen suostunut, vaan suuteli naisen kättä. Mahtoi mimmi olla siitäkin ihan otettu?

Lopuksi Putin toivotti motoristeille ja heidän ajoneuvoilleen ukrainaksi pitkää ikää: "Хай живе байк!"

Mp-näyttely järjestetään nyt toista kertaa peräkkäin Sevastopolissa. Viime vuonna siellä kävi lähes 50.000 ihmistä. Tänä vuonna tapahtumaan on tullut mp-väkeä Valko-Venäjältä, Ukrainasta, Kazakstanista, Liettuasta, Latviasta, Saksasta, Slovakiasta, Bulgariasta, Romaniasta, Puolasta, Ruotsista, Tšekistä, Serbiasta, USA:sta ja Israelista. - Missä muuten ovat tsuhnat, kun heitä ei mainita?

Ei kommentteja: