19.7.2010

Uutistausta: Viharikoksia

Postimees-lehti julkaisi Jarmo Mäkelän artikkelin Suomen julkisuuskuvasta venäläismediasta katsottuna. Artikkeli ilmestyi samana päivänä, tänään 19.7.2010, Maaseudun Tulevaisuudessa. Mielipidesivustolla julkaistu artikkeli on otsikoitu ”Kuka mustaa Suomen mainetta” vaikka alkuperäinen artikkeli on otsikoitu ”Viharikoksia”. Artikkelia mainostetaan myös lehden kannessa viittauksella ”Miten muodostuu maan maine”.

Mäkelä toteaa melkein kolmanneksen viime kuukausien venäläisessä mediassa ilmestyvästä Suomi-uutisoinnista olevan lähtöisin Johan Bäckmanilta.

Tässä alla on tuo Mäkelän Maaseudun Tulevaisuudessa julkaistu juttu kokonaisuudessaan.

Tietoa välitti: Tapani Kaakkuriniemi

*

Uutistausta: Viharikoksia

Touko-kesäkuussa Venäjän tiedotusvälineet julkaisivat yhteensä 149 Suomea sivuavaa uutista. Lukuun on otettu mukaan kaikki uutiset olivat ne sitten talouden, kulttuurin tieteen tai politiikan aloilta. Aikavälille osui esimerkiksi laajaa huomiota herättänyt pääministeri Vladimir Putinin Lappeenrannan vierailu.

Näistä uutisista 42 eli lähes joka kolmas oli lähtöisin Johan Bäckmanilta – joko niin, että hänet mainittiin nimenomaisena lähteenä, tai niin, että hän oli aiemmin toiminut aiheen nimeltä mainittuna liikkeelle laskijana.

Venäjä on iso maa ja siellä on paljon viestimiä. Useimmat Suomea koskevat uutiset ovat lyhyitä, asiallisia ja toteavia, vaikka suuressa joukossa aina on myös joitain kummallisuuksia. Mutta kun yksi ainoa henkilö hallitsee kolmannesta Suomea koskevasta julkisuudesta, sitä voi jo pitää Suomen ja Venäjän suhteiden kannalta merkittävänä seikkana. Suomen ulkoministeriöstä tai edustustoista lähtöisin olleita uutisaiheita löytyi samalta ajalta alta kymmenen.

Hörhöt häkkiin

Tasavallan presidentti Tarja Halonen tuomitsi äskettäin jyrkästi ja aiheellisesti ne hörhöt, jotka Aleksanterinkadulla hyökkäsivät savupommein ja pippurisumuttein Helsinki Pride 2010 kulkuetta vastaan. Hän arveli, että Suomen maine suvaitsevaisena sivistysmaana on välikohtauksen vuoksi mennyttä.

Kävin läpi välikohtauksen jälkeisen ajan tärkeimmät tuntemani ulkomaiset sanomalehdet. Ei löytynyt mainintoja etusivuilta eikä juuri sisäsivuiltakaan. Arvovaltaisia kommentteja en löytänyt ainuttakaan. Seksuaalivähemmistöjen omassa keskuudessa tiedot kulkevat yli rajojen muita teitä, joten siellä Suomen maine on varmasti saanut ikävän kolauksen.

Mutta se hämmästyttää, että kun kymmenet miljoonat tavalliset venäläiset, niin homot kuin heterotkin, altistetaan viikosta toiseen Suomea, sen viranomaisia ja suomalaisia halveksivaan ja vääriä tietoja sisältävään kirjoitteluun, se ei näytä presidenttimme yöunta häiritsevän.

Laiskaa kansaa

Suomea koskevasta Venäjän median uutisoinnista laadittu yhteenveto paljasti muutakin mielenkiintoista. Kun Johan Bäckman vielä kehitteli tekniikkaansa Virossa – ennen kuin sai maahan porttikiellon – hänen rinnallaan Viron ja virolaisten arvostelijana esiintyi usein Sami Lotila, joka nyttemmin vaikuttaa Tampereella Hymy–lehden päätoimittajana.

Lotila ei ole unohtanut aiempia oppejaan, vaan on Venäjän median riemuksi jatkanut Viron arvostelua myös uudessa toimessaan. Tässä näyte hänen Hymyssä julkaistuista teksteistään Golos Rossiin mukaan: ”Minusta näyttää usein, että Viron eliitti tai poliitikot yrittävät tuhota kansansa. Tulokset ovat vaikuttavia! Jo 40-vuotiaana virolainen on harmaantunut, väsynyt, katkeroitunut ja valmis kuolemaan...kuten tunnettua, virolaiset ovat laiskaa kansaa, joka mielellään syö ja juo määrättömästi, ja että tavallisille suomalaisille ja ruotsalaisille Viro on takapajuinen, huvittava alkoholistien Disneyland”.

Rikoslain 11 luvusta löytyy pykälä, jossa puhutaan rikoksista ihmisyyttä vastaan: ”Joka yleisön keskuuteen levittää lausuntoja tai muita tiedonantoja, joissa uhataan, panetellaan tai solvataan jotakin kansallista, etnistä, rodullista tai uskonnollista ryhmää taikka niihin rinnastettavaa muuta kansanryhmää, on tuomittava kiihottamisesta kansanryhmää vastaan sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi”.

Eikö lakia pitäisi noudattaa myös silloin, kun solvauksen ja panettelun kohteena on kanssamme ystävällisissä väleissä elävä sukulaiskansa?

Kesäkuussa Komin tasavallan portaali (komipress.ru) julkaisi kääntäjä Jukka Mallisen johtaman kansalaisaktivistiryhmän kirjeen, jota voi pitää Venäjän medialle osoitettuna vetoomuksena, jotta se ei käyttäisi lähteenä Johan Bäckmania, koska tämä lietsoo vihaa suomalaisten ja Suomessa asuvien venäläisten välille. Kirje edustaa oman aikamme isänmaallisuutta ja oikeaa ystävyyspolitiikkaa.

Jarmo Mäkelä

1 kommentti:

isoputki kirjoitti...

NATO-mies Jarmo Mäkelällä ei pitäisi olla mitään varaa valittaa tuosta Bäckmanista, kun itse myrkyttää jatkuvalla syötöllä suomalaisten mieliä vihamielisiksi suhteessa Venäjään mm. Apu-lehdessä ja YLE:n kolumnistina.