Georgian presidentin Mihail Saakashvilin ristiretki maansa integroimiseksi osaksi läntistä maailmaa jatkuu. Saakashvili puhui eilen Lontoon kuninkaallisessa maanpuolustusakatemiassa, jossa hän pyysi Britannialta vetoapua Georgian saamiseksi sotilasliitto Naton täysjäseneksi. Saakashvilin mukaan Naton jäsenyys ei ratkaisisi Georgian kaikkia ongelmia (eikö tosiaan?), mutta ratkaisisi monia maan turvallisuuteen liittyviä kysymyksiä.
Saakashvilin mukaan ”eräät tahot” ylläpitävät Georgiassa kyteviä konflikteja ja pyrkivät siten hankaloittamaan Georgian tietä sotilasliiton jäseneksi. Lopulta Saakashvili kertoi, että edellä mainittu pyrkimys olisi jopa kirjattu Venäjän ulkopoliittiseen doktriiniin.
Britannian pääministeri Tony Blair puolestaan totesi, että yhteistyö Georgian kanssa on allianssille ensiarvoisen tärkeää.
- Georgia on integroitunut aktiivisesti erilaisiin länsimaisiin instituutioihin, mistä todisteena on esimerkiksi se tosiasia, että georgialaisia sotilaita palvelee Irakissa, totesi Blair.
Suomi toimii jo nyt aktiivisesti monissa länsimaisissa instituutioissa, mutta pitäisikö meidänkin todistaa se vielä sillä, että lähettäisimme sotilaitamme myös Irakiin?
26.4.2007
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
2 kommenttia:
Miha ajattelee, etta Nato jotenkin auttaisi tukkimaan Abhasian ja Etela-Ossetian itsenaisyysvaen suut. Valitettavasti Nato haluaa, etta Miha ENSIN ratkaisisi nuo ongelmat, ja sitten liittyisi riemumielin Natoon - ja paasisi lahettamaan lisaa Gruusian poikia Irakiin.
Abhasian ja Ossetian konfliktit nakyvat Tbilisin katukuvassa. Uusien luxuskerrostalojen valissa nokottaa rahjaisia entisia opiskelija-asuntoloita, jonne Abhasiasta lahteneet pakolaiset on ahdettu. Retoriikka konfliktin ymparilla sen sijaan vain kovenee: Tbilisi esitti YK:n turvallisuusneuvostolle uudet suunnitelmat rauhan tuomiseksi Abhasiaan. Niissa Abhasialle luvattiin entista kapeampi autonominen asema.
Suhumi vastasi "ulkoministeri" Sergei Shamban suulla, etta "voimme puhua vain hallitustenvalisista (intergovernmental) suhteista".
Dobrowolski on joka ikisestä asiasta samaa mieltä kuin Kremlin tiedottajat. Herää kysymys: onko D ainoastaan hieman kritiikitön ja poliittisesti naiivi vai onko tässä jotain tietymätöntä?
Jätämme vastauksen lukijan pääteltäväksi.
Lähetä kommentti