6.12.2007

Itsenäisyyspäivänä Neuvostoliitossa sotavankina - kuunteluvinkki

Minun sotani - 90-vuotiaan Suomen sotien mikrohistoriaa.
Torstai 6.12.2007 YLE Radio 1
Klo 16.50 - 17.00 Minun sotani. Haavoittunut vanki Teuvo Alava.
Äskettäin lakkautetun Sotavangit ry:n viimeinen puheenjohtaja Teuvo Alava vietti 8 kk vankina Neuvostoliiton leireillä. Toimittajana Jukka Arvassalo.

Klikkaa kuvat suuremmiksi!Rukiver-kirjan kuvitusta

Teuvo Alava Petroskoin rautatieasemalla elokuussa 2000. Pysäytetty kuva tv-dokumentista Suomalaiset sotavankileirien saaristossa. YLE/TV1/Dokumenttitoimitus, 2000, kuvaaja Keijo Reini,ohj. Reijo NikkiläOte Teuvo Alavan Neuvostoliitossa laaditusta kuulustelupöytäkirjasta:

Salainen
kpl. N:o...
KUULUSTELUPÖYTÄKIRJA

Suomalainen sotavanki, sotamies ALAVA Toivo*, jonka partisaanit vangitsivat 13. huhtikuuta 1944 Sotatunturin alueella (1480).

ALAVA Toivo Väinönpoika, syntynyt 1924 Viipurin läänin Seiniän** kylässä, työläinen, koulusivistys – 6 luokkaa kansakoulua. Puolueeton. Isä kuoli vuonna 1925. Äiti meni uudelleen naimisiin. Asui Vancouverin kaupungissa (Kanada)..

1. Palvelu armeijassa

Kutsuttu armeijaan syyskuussa 1942 Kuopion kaupungissa, missä oli kirjoilla sen vuoksi, että oli muuttanut työhön Kuopioon. Kutsuntapaikasta lähetettiin koulutuskeskus N:o 12 samassa kaupungissa. Kahden kuukauden kuluttua siirrettiin Tampereen kaupungin lähellä sijaitsevaan Lempäälän koulutuskeskukseen. Koulutuskeskuksen opetuskurssin jälkeen lähetettiin Kontupohjaan kenraalimajuri Laguksen panssaridivisioonan täydennyspisteeseen. Laguksen divisioona siirtyi Syvärin rintamalohkolle, mutta täydennyskeskus jäi Kontupohjaan täydentäen muita Karhumäen ja Petroskoin suunnan divisioonia ja rykmenttejä. Sotavanki oli tammikuusta maaliskuuhun täydennyskeskuksessa ja maaliskuussa 1943 lähetettiin Rovaniemelle ROI:n yhdistetyn esikunnan käyttöön, jolle on alistettu kaikki Suomen pohjoisosassa olevat suomalaiset joukot. ROI:n esikunnassa hänet määrättiin Sau-erikoisryhmän 4. joukkueeseen ja lähetettiin Saunakankaalle (6444).

---

6. Vangitsemisolosuhteet.

7. tai 8. huhtikuuta kersantti Nyrlundin*** johtama 8 miehen ryhmä sai tehtäväkseen tutkia maastoa Martin kylän pohjoispuolella ja samalla metsästää hirviä, minkä vuoksi he saivat käskyn ottaa Martin kylästä mukaansa yhden paikallisen metsästäjän. Martista menimme hiihtäen pohjoiseen ja pysähdyimme Poropirtille (1478) – se on rajavartioston vuonna 1940 rakennettu mökki, josta tuli meidän väliaikainen asumuksemme. 12. huhtikuuta me tapoimme mökin pohjoispuolella 3 hirveä ja 13. päivä lähdimme lihaa hakemaan. Radisti ja yksi sotilas jäivät mökkiin, kersantti ja metsästäjä lähtivät metsästämään ja 5 miestä noutamaan lihaa. Ollessamme muutaman kilometrin päässä mökiltä noin kello 9 aamulla jouduimme partisaanien tulitukseen ja antauduimme vangiksi.
Ryhmästä jäi radisti ja yksi sotilas, jotka olivat mökissä, sekä kersantti ja metsästäjä, jotka olivat erillään ryhmästä.

---

7. S e k a l a i s t a .

Viime aikoina on selustassa muodostunut vaikea tilanne elin- ja kulutustarvikkeiden jakelussa väestölle. Huolimatta siitä, että jakelunormit ovat pääasiassa pysyneet ennallaan, tilanne on huonontunut sikäli, että niukkoihin annoksiin ei voi ostaa vapaasti mitään lisää. Raskasta työtä tekeville annetaan leipää 14 kg ja muille 6,5 kiloa. Metsätöissä annettiin voita 800 grammaa kuukaudessa. Sokeria annetaan kaikille 250 grammaa, mutta ne, jotka eivät halua käyttää tupakkakuponkia (se annetaan vain täysi-ikäisille), saavat ylimääräisen 250 gramman sokerikupongin. Tupakkaa annetaan vain täysi-ikäisille 200 grammaa kuukaudessa tai 8 savukeaskia, joissa on 25 kpl.
Saksalaiset sotilaat myyvät "mustassa pörssissä" savukkeita, tupakkaa, viiniä ym., mutta hinnat ovat niin korkeat, että juuri kenelläkään ei ole mahdollisuutta ostaa mitään.
Viime aikoina saksalaisia on ilmestynyt paljon Suomen suuriin kaupunkeihin. Sellaiset kaupungit kuin Åbo, Helsinki, Tampere ovat täynnä saksalaisia sotilaita. Suomalaiset sotilaat puhuvatkin leikillään, että saksalaiset ovat miehittäneet meidän kaupunkimme.
Sau-erikoisryhmän joukko-osastojen postiosoitteet: Esikunta PPK 6-5746, 1. joukkue – 6-5733, 2. joukkue – 6-5734, 3. joukkue – 6-5735, 4. joukkue – 6-5736, 5. joukkue – 6-5737.
Komppanioiden ja muiden joukko-osastojen osoitteita sotavanki ei tiedä. Kaikkien Pohjois-Suomessa olevien suomalaisten joukko-osastojen osoitteessa on PPK-6.Kuulusteli – luutnantti – A.Kapanen (Kapanen)

tehty 2 kpl.
AJa. 10.5.44
N:o 891

käännös venäjästä Timo Karvonen v. 2000

* kuulustelupöytäkirjassa Teuvo oli muuttunut Toivoksi
** pitää olla Säiniö
*** pitää olla Nylund
Lähde: Teuvo Alava. Dmitri Frolov, Reijo Nikkilä (toim.) Rukiver! Suomalaiset sotavangit Neuvostolitossa. Edita. Helsinki 2002 s. 277 - 279.
( Kirjassa on myös Teuvo Alavan laaja kertomus, s. 78 - 108, sotavankeudestaan ).

1 kommentti:

Reijo Nikkilä kirjoitti...

Kyselijöille: Rukiver-kirjaa saa kirjastoista ja joskus harvoin divareista. Sen kolme painosta myytiin aika nopeasti loppuun. Uutta painosta ei ole suunnitteilla.