Tiedotusvälineet saivat tänään vihdoin kauan kaivatun vastauksen kuluvan syksyn kuumimpaan poliittiseen kysymykseen: kenestä Vladimir Putinin suosikkiehdokas Venäjän presidentinvaaleissa 2008?
Omissa seuraajasuosikkiarvailuissani kärkisijaa ovat pitäneet herrat Sergei Ivanov sekä Dmitri Medvedev aina siitä lähtien, kun heidät nimitettiin vielä Fradkovin hallituksen varapääministereiksi. Medvedevin painoarvoa lisäsi arvailuissani lisäksi se, että hänet nimettiin samalla vastaamaan myös yhteiskunnallisia ja sosiaalisia ongelmia ratkomaan pyrkivien Kansallisten ohjelmien nokkamieheksi. Sekä Medvedev että Ivanov ovat viimeisen parin vuoden aikana johtaneet kansalaisten keskuudessa tehtyjä seuraajasuosikkikyselyjä – Mededev yleensä prosentin-parin etulyöntiasemassa Ivanoviin verrattuna.
Näistä kahdesta ehdokkaasta Medvedev nousi suosikikseni erityisesti siksi, että hän on Ivanovia huomattavasti liberaalimpi, erityisesti Venäjän talouselämän suosiossa oleva poliitikko. Ivanovin taustoja sen sijaan rasittavat vahvat kytkökset Venäjän silovikkeihin, eli mm. armeijaan ja turvallisuuspalveluun.
Tänään tiedotusvälineissä on siis kerrottu, että Putin on eri puolueiden edustajia tavatessaan kertonut tukevansa Dmitri Medvedevin ehdokkuutta Yhtenäisen Venäjän presidenttiehdokkaaksi. Valinta ei ollut yllätys. Yllätys sen sijaan oli mielestäni tuen ilmaisun ajankohta: Yhtenäisen Venäjän presidenttiehdokkaan nimen piti alustavien veikkailujen mukaan olla salaisuus aina puolueen joulukuun puolivälissä pidettävään puoluekokoukseen saakka.
LDPR puolueen puheenjohtaja Vladimir Zhirinovski tosin taisi tietää asiasta tiedostusvälineitäkin aikaisemmin. Joulukuun alussa järjestetyssä lehdistötilaisuudessa hän nimittäin totesi, että Yhtenäinen Venäjä aikoo asettaa presidenttiehdokkaakseen joko Pietarin kuvernööri Valentina Matvienkon tai sitten varapääministeri Dmitri Medvedevin. Zhirille pisteet erinomaisesta veikkauksesta, vaikka aika ei sittenkään taida olla vielä kypsä venäläiselle naispresidentille.
Putinin tuen osoitus Medvedeville ei vielä välttämättä automaattisesti vielä tarkoita sitä, että Medvedev olisi Yhtenäisen Venäjän ainoa tai edes lopullinen ehdokas tulevissa vaaleissa, mutta kieltämättä miehen mahdollisuudet nousta seuraavaksi presidentiksi kohenivat Putinin lausunnon myötä kovasti.
Tilastofriikeille tiedoksi: Tämä on Minun Venäjäni -blogin 200. postaus!
10.12.2007
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
3 kommenttia:
"Liberaalista" Medvedevistä kannattaa lukea Oleg Panfilovin postaus.
Dmitri vai vale-Dmitri? Siinäpä kysymys. Medvedjev ei ole yhtään enempää Putiania liberaalimpi kuin Molotov oli Stalinia. Ja Zhirinovskilla on suorat yhteydet Kremliin, on ollut jo vuosikausia, sen nyt tietää lapsikin.
Diversantille: Keskustelun kannalta olisi paljon hedelmällisempää, jos esittäisit kommentteihisi myös edes jonkinlaisia perusteluja.
Lähetä kommentti