6.2.2008

Greens went on a hunger strike against Aleksanyan's imprisonment

Postiini oli tullut toinenkin pyyntö välittää viestiä blogiin. Seuraavan tiedon on lähettänyt Jukka Airaksinen (Aleksanjanistahan oli juttua myös tämän päivän Helsingin sanomissa).

GREENS WENT ON A HUNGER STRIKE AGAINST ALEKSANYAN'S IMPRISONMENT

The activists of Green Alternative GROZA and Youth Human Rights Movementwent on a hunger strike as a public act of solidarity with VasiliyAleksanian - the former YUKOS vice-president, arrested in April 2006.

The activists demand:
- immediate change of the restraint to any other that is not connectedwith imprisonment (due to the pathology of organs of vision of thearrestee);
- the fulfillment of the European Court of Human Rights Direction by theRussian Federation;
- the adjournment of court proceedings until the results of Aleksanyan'smedical examination.

The co-chairperson of Green Alternative (GROZA) Alexey Kozlov (one ofthe participants of hunger-strike) said: We will continue public actions(pickets, meetings and appeals) but claim that what is happening withVasiliy Aleksanyan at the moment - is the slow murder. That's why weresort to such a drastic means as a hunger stake”.

More details on Vasiliy Aleksanyan case http://commentisfree.guardian.co.uk/mark_mcdonald/2008/02/ending_appeasement.html
Contacts:+79036503496 - Green Alternative (GROZA) green-red@yandex.ru
+79262068497 – Youth Human Rights Movement

1 kommentti:

Salla Pyykkönen kirjoitti...

Tämä on niin uskomatonta.. Eilinen Hesarin juttu ja erityisesti sen kuva saivat voimaan fyysisesti pahoin, vaikka olen tiennyt tapauksesta Amnestyn kautta jo jonkin aikaa. Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Mikäli joku kokee Aleksanjanin auttamisen omakseen, löytyy Amnestyn Venäjä-koordinaatiolta valmiita venäjänkielisiä vetoomuspohjia, joilla voi vedota Venäjän viranomaisiin. Vetoomuspohjia voi tiedustella minulta s-postitse. Ei voi kuin toivottaa voimia nälkälakkolaisille. Kozlovhan oli käymässä Helsingissä reilu viikko sitten.