18.6.2008

Petroskoissa säikäytettin ja säikähdettiin

Aina valpas toimittaja Janne Yläjoki Keskisuomalainen-sanomalehdessä raportoi uuden karjalaisen nuorisojärjestön Novaja Karelijan aikeesta saartaa (tai asettaa vartio) Suomen Pietarin pääkonsulaatin Petroskoin sivutoimipisteen eteen. Tempauksella oli tarkoitus vastustaa suomalaisten Karjalan ja Suomen alueella kehittyvää revanšismia ja vastustaa suomalaisten revanšistien yrityksiä palauttaa osia Karjalan alueesta Suomelle. Alunperin tästä kirjoitti verkkolehti rosbalt.ru.

Mukana on myös vastalauseen esittäminen suomalaisfirmoille, jotka käärivät voittonsa Karjalan luonnonrikkauksia riistämällä. Ja vastalauseen saavat päin naamaa myös suomalaisviranomaiset, jotka sallivat revanšististen järjestöjen toiminnan.

Järjestö on puolitoista kuukautta sitten perustettu opiskelijajärjestö, joka ilmoittaa päämääräkseen patriotismin kasvattamisen, yhteiskunnallisen/sosiaalisen kehityksen sekä parhaiden työ- ja vapaa-aikamahdollisuuksien takaamisen Karjalan nuorisolle.

Tempaus oli määrä toteuttaa eilen klo 11. Piketti peruutettiin, kun järjestö rosbalt.ru-sivuston mukaan säikähti viranomaisten mahdollisia otteita.

Patriotismi on hieno asia, ei epäilystäkään. Tässä muodossaan se vain on kovin paternalistista (kun pitäisi olla maternalististakin), militanttia, suvaitsematonta ja xenofobista eli vieraspelkoista. Trikolorien ja kaksipääkotkien seassa olisi ehkä liehunut mustia lippuja, eikä kyseessä olisi ollut heavybändien kannattajajoukko. Puutullit hoitanevat luonnonrikkauksista nousseen huolen pois päiväjärjestyksestä kaikissa Venäjän naapurimaissa Kiinaa myöten. Aluevaatimuksia Karjalan suuntaan on toki Suomessa esitetty, mutta voisi kysyä kuin Josif Vissarionovitš aikanaan kysyi roomalaiskatolisen kirkon vallasta: montako divisioonaa revanšisteilla on?

Mutta ei hätää: verkkolehti regions.ru raportoi, että Karjalan sisäministeriö ja Suomen poliisi järjestivät tänään yhteisen operaation rajarikollisuuden kitkemiseksi. Rajarikollisuutta lienee myös yritys saada omaksi raja-aidan takana sijaitsevia maa-alueita.

http://www.ksml.fi/uutiset/ulkomaat/ven%C3%A4l%C3%A4inen-nuorisoj%C3%A4rjest%C3%B6-uhkaili-suomen-konsulaattia(148051).ece

http://www.rosbalt.ru/2008/06/16/494397.html

http://www.regions.ru/news/location01779/2149487/


1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Arvoisa Tapani Kaakkuriniemi

Karjala ei ole venäläistä maata, ei ole koskaan ollut eikä tule koskaan olemaan.

Karjala on karjalaisten maata. Karjala on traagisesti ollut idän ja lännen taistelukenttänä ja sitä ovat hallinneet vieraat ruotsalaiset ja venäläiset valloittajat.

Siirtokarjalaisten ja heidän jälkeläistensä mielistä ei Karjala kuitenkaan unohdu. Venäjä tulee,
toivottavasti, vielä saamaan rangaistuksen teoistaan.