22.6.2008

Timofeista Tiihoniin. Pinaattiresepti.

Tähän on tultu: kesän kohokohta on käsillä. Kesällä puutarhanhoito sisältää Venäjällä jokseenkin samaa kuin Suomessakin. Mutta mitä tehdä pinaatista? Se selviää jutun lopussa.

Ma 23.6. Timofein päivä. Pilvet kiirehtivät etelään – hyvän sään perässä. Puutarhuri lannoittaa vihannespenkkejään lannoiteliuoksilla ja ruohosilpulla.

Ti 24.6. Vaikka meillä Suomessa Jussinpäivä on vanhastaan (pakanallinen) keskikesän juhla, Venäjällä siihen ei sisälly mitään erikoista. Paitsi puutarhurilla: jos hän on syntynyt ravun merkeissä, hän on lahjakas kaikessa. Hänellä vihannekset kasvavat reippaammin kuin naapurilla, ja omenat saavat herkullisemman maun. – Suolaheinän poimintaan ja säilömiseen aika on otollinen.

Ke 25.6. Pjotr Povorot eli Kääntäjä-Petja. Aurinko kääntyy talveen päin ja kesä helteeseen päin. Puutarhuri valmistelee hedelmäpuiden ja marjapensaiden sadettamista. – Slaavien ystävyyden ja yhtenäisyyden päivä. Maailman 270 miljoonaa slaavia juhlivat yhteenkuuluvuuttaan. Slovenia ja Kroatia juhlivat samalla myös eroamistaan slaaviliittovaltiosta ja siis korostavat itsenäisyyttään.

To 26.6. Akuliinan päivä. Akuli(i)na tekee käyriä kurkkuja: joka istuttaa kurkkuja Akuliinana, huomaa että niistä tulee käyriä. Nimihenkilö on marttyyri Akulina Nuorempi, joka joutui teljetyksi vankitorniin, koska oli paennut kotoaan rakastettunsa kanssa ja uhmannut isänsä kieltoa. Akuliina on kiihkeä, rakastava, päättäväinen ja itsepäinen. Hänelle on tärkeintä menestys rakkaudessa, muttei käytännön asioissa. Siksi siis käyrät kurkut.

Pe 27.6. Venäjän nuorison päivä. Puutarhuri voi vaikkapa nyppiä tomaatti- ja paprikavarkaita. – Aleksanterin päivä. Koska nimi koostuu kahdesta osasta, 'aleks' = puolustaja ja 'andros' = mies, ihminen, niin nimen kantaja saa merkityksen 'ihmisten puolustaja'. Tosin joku on laskenut, että venäläisessä kalenterissa on peräti 94 päivää, jotka omistetaan jollekulle Aleksanterille. Siis joka neljäs päivä. Kesäkuun 27. päivään liitetään kansankalenterissa erityisesti tsaari Aleksanteri I.

La 28.6. Modest pelastaa karjan joukkokuolemalta ja Amos auttaa kauran kasvuun. Puutarhuri rentoutuu tänään ja valitsee CD-hyllystään Modest Musorgskin oopperan Boris Godunov kuunneltavaksi. Jos se tuntuu liian raskaalta, niin sitten voi kuunnella Näyttelykuvia. – Modest oli 300-luvun alussa tapettu marttyyri, ja Amos puolestaan profeetta, joka vaikutti 800–700 luvulla e.a.a.

Su 29.6. Tiihonin päivä. Aurinko kulkee hissukseen (tiho = hitaasti, hiljaa). Maapallolla on hitaimman vauhdin päivä koko vuotena. Laululinnut lakkaavat laulamasta, paitsi käki ja satakieli. Kevätkylvöt lopetetaan Tiihonina. Peruna mullataan ja tarkistetaan, ettei varsissa näy coloradokuoriaisia. Kellari siivotaan ja tuuletetaan. Päivän motto: "Kun lantaa on paksusti, ei aittakaan ole tyhjä".

Kaali juo vettä kuin hevonen, varsinkin jos kuivuus on saanut sen jo lurpalleen. Ja kuinka isoja lehdet ovatkaan! Kun se saa runsaasti vettä, lehdet ovat isoja kuin jalkarätit – mutta isot lehdet myös haihduttavat kuin jalkarätit. Koiralla on helteellä kylmä kuono, kaalilla puolestaan lehti. Mutta ei kaalia pidä kastella loputtomiin, sillä sen lehdet alkavat lakastua, kun juurilla ei enää ole tarpeeksi kosteutta. Siksi se tarvitsee runsasta maaperän syväkastelua. Kuivuus on paha kukkakaalille, koska niillä on kompakti juuristo. Jos kaalinpäätä varta vasten varjostetaan liikaa jollakin ja jos sitä kastellaan sairauksien pelossa, se ei kuki. Myös keräkaalia on kohdeltava hellävaroen. Jos se saa tottua kuivuuteen, niin se on vaikeuksissa sitten, kun sade valuu virtanaan: kaalinpäätä särkee ja se alkaa halkeilla. Jotta kaalipenkkien maa ei kuivuisi liikaa, ne katetaan ruohoilla, ja kaalinpäiden alustat kastellaan ruohosilpun läpi. Sitten penkit peitetään uudella silppukerroksella. Ruoho maatuu ja ravitsee maata. Jos ruoho levitetään turpeen kanssa, haluttuun tulokseen päästään vielä varmemmin.

Pinaattia hampurilaisittain: Ainekset: 1 kg tuoretta pinaattia, 2 viipaletta valkeaa leipää, 2 valkosipulin kynttä, 50 g jauhettua mantelia, 4 rkl oliiviöljyä, 50 g rusinoita.

Pinaatti huuhdellaan, siivotaan ja kuivataan. Leikkaa leipä palasiksi. Paista mantelit kuivassa paistinpannussa kullanväriseksi. Kaada 2 rkl oliiviöljyä kuumalle paistinpannulle, laita levylle ja paista leipäkuutiot rapeiksi. Pilko valkosipulin kynnet. Sekoita leipä, manteli ja valkosipuli ja tee niistä tehosekoittimella mössöä. Kaada kattilaan 2 rkl oliiviöljyä, laita se kuumenemaan ja kaada sekaan pinaatti ja rusinat, peitä kannella ja hämmennä aika ajoin 3–4 minuutin ajan, niin ettei pinaatin vihreä väri katoa. Ota pois tulelta. Lisää leipä-, manteli- ja valkosipulimössö pinaatin sekaan. Mausta pippurilla ja suolalla kuten haluat. Tarjoile kalan tai linnunlihan kera. Sitä paitsi tämä zakuska on herkullista myös sellaisenaan.

Ei kommentteja: