11.6.2008

Voisiko suomalainen Alko menestyä Pietarissa?

Osallistuin pari viikkoa sitten erään suomalaisyrityksen edustajana Moskovassa järjestettyyn näyttelyyn. Edustamani yrityksen näyttelyosastolla partioidessani tapasin näyttelyvieraita, joiden kanssa tuli rupateltua usein vähän muustakin kuin bisneksestä. Koska edustin suomalaista yritystä, kääntyi keskustelumme melkein aina lopulta Suomeen.

Suomea kehuttiin vuolaasti ja venäläiset kertoivat kunnioittavansa erityisesti maamme rauhallisuutta, turvallisuutta ja luontomme kauneutta. Monet jutustelukumppanit korostivat myös sitä, että Suomi on venäläisille lomailun lisäksi nykyään myös otollinen shoppailukohde. Eräs pietarilaisrouva esimerkiksi kertoi vierailevansa ostosmatkoilla Lappeenrannassa vähintään kerran kuukaudessa. Hän kertoi keskittäneensä muun muassa myös kaikki alkoholiostoksensa Lappeenrannan Alkoon. Alkoholituotteita hän ei kuulemma enää Venäjältä osta.

Stop, stop - mitä ihmettä! Venäläiset viinanhakumatkoilla Suomessa? Vielä muutama vuosi sittenhän tilanne oli lähes poikkeuksetta päinvastainen: iso osa Suomeen saapuvista venäläisturisteista toi mukanaan Suomeen halpaa venäläistä alkoholia – useimmiten juuri myyntitarkoituksissa. Olisiko suunta siis ainakin joiltain osin kääntymässä päinvastaiseksi?

Ilmiön selittäviä tekijöitä ovat tietysti laatu ja hinta. Pimeä alkoholintuotanto rehottaa Venäjällä valitettavasti edelleen melko voimakkaana ja kuluttaja ei voi koskaan tietää, saako hän rahojensa vastineeksi korkealaatuista alkoholia vai huonolaatuista väärennöstä. Nykyään hän mitä todennäköisimmin saa sitä mitä oli ostamassakin, mutta venäläistä on tässä asiassa vaikea vakuuttaa – vuosien kauhukertomukset väärennetyn viinan tuhoista pitävät tiedostavat venäläiskuluttajat edelleen varpaillaan.

Varsinaisten alkoholimyrkytysten määrä on Venäjällä laskenut, mutta edelleen markkinoilta tavataan usein esimerkiksi viinipulloja, joiden etiketit on vaihdettu tai vodkapulloja, jotka veronkierrollisista syistä on valmistettu ”harmaiden työvuorojen” aikana – laatukontrollin ollessa olematon.

Toinen syy venäläisten kiinnostukselle Alkoamme kohtaan on hinta. Vaikka vodkapullon saakin Venäjältä vielä noin kolmasosalla suomalaisen Alkon hinnasta, ovat laadukkaammat alkoholituotteet – laatuviinit esimerkkinä – Venäjällä monissa tapauksissa jo huomattavasti kalliimpia kuin Suomessa. Lisäksi suomalaisten Alkojen viinivalikoima ja henkilökunnan asiantuntemus ovat aivan toista luokkaa kuin venäläisissä alkoholiliikkeissä. Varsinaisia alkoholijuomiin keskittyneitä liikkeitähän ei esimerkiksi Pietarissa ole kovinkaan montaa.

Kun suomalaista Alkoa tunnutaan venäläisten keskuudessa arvostavan, niin herääkin kysymys: voisiko suomalainen Alko menestyä esimerkiksi Pietarissa?

Olen aivan varma, että kysyntää laadukkaalle ja korkeatasoiselle alkoholiliikkeelle löytyisi tarpeeksi. Kysynnän takaisivat suomalaistuotteiden laadukas maine, pietarilaisten kasvava ostovoima sekä venäläisten kuluttajien asteittainen siirtyminen vodkan juojista mietojen alkoholijuomien nautiskelijoiksi. Suomalainen Alkon myymälä Pietarissa voisi keskittyä erityisesti laadukkaisiin viineihin sekä ulkomaisiin tuontioluisiin. Tuotteet rahdattaisiin Suomesta, mikä poistaisi pienimmätkin epäilyt huonolaatuisten tuotteiden joutumisesta myyntitiskeille.

Ajatusleikkinä idea on mielenkiintoinen, vaikka tuntuukin näin pintapuolisesti ajateltuna lähes mahdottomalta toteuttaa - suomalainen alkoholimonopoli kun kohtaisi Venäjälle laajentumisessaan varmasti lukuisia byrokratian ja lainsäädännön esteitä niin Venäjällä kuin täällä Suomessakin. Sanansa voisi olla sanottavana myös EU-byrokratialla.

Toisaalta – mikäpä nykyään on enää mahdotonta? Kukapa olisi vielä muutama vuosi sitten esimerkiksi uskonut, että Pietarissa tulee toimimaan suomalaisia katsastusasemia, sairaaloita, hotelleita tai esimerkiksi Prisma -automarketteja? Melkoisen utopistisia ajatuksia nämäkin ovat aikoinaan olleet.

9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kylläpäs on mielenkiintoista.

Anonyymi kirjoitti...

Mielenkiintoinen ajatus, kokemuksesi osoittaa kuinka vähän Suomessa ymmärretään ja hyödynnetään venäläisten muuttuvia kulutustottumuksia.

Edelliselle kommentoijalle:
kommenttien soisi tuovan aina jotain lisäarvoa postaukseen, oman mielenkiinnon ilmaisemiseen tai muuhun yksiyiseen ajatteluun kannattaa käyttää nk. päänsisäistä ääntään.

Anonyymi kirjoitti...

No, tämä näyttää olevan yhtä pään sisäistä ääntä koko blogi. Miksi tämä on olemassa?

Taneli Dobrowolski kirjoitti...

Blogista:

"Tämä blogi on syntynyt halusta elävöittää ja monipuolistaa keskustelua ja kuvaa Venäjästä.Blogin kirjoittajat ovat yksityishenkilöitä, jotka taustoistaan ja toimistaan johtuen tuntevat Venäjää hyvin erilaisista näkökulmista. Jokainen kirjoittaja tuo mukaan palasen omasta Venäjästään tai sen liepeiltä, ja on täten kirjoituksistaan vastuussa ennen kaikkea itselleen - ja Venäjälleen."

http://minunvenajani.blogspot.com/2007/04/listietoa-blogista.html

Jos kokee blogin olevan pelkkää pään sisäistä ääntä, niin ehkä jatkossa kannattaa keskittyä ainoastaan siihen omaan, ja mitä ilmeisimmin ainoaan oikeaan, pään sisäiseen ääneen :)

Anonyymi kirjoitti...

Omituista, että avoimen blogin palstalla keskustellaan siitä, minkälaisia kommentteja on suotavaa kirjoittaa...

Anonyymi kirjoitti...

Omituista, että avoimen blogin palstalla keskustellaan siitä, minkälaisia kommentteja on suotavaa kirjoittaa...

Taneli Dobrowolski kirjoitti...

Mutta eikös keskustelu olekaan hyvästä? Tietysti kaikesta pitää voida keskustella.

Olen edelleen sitä mieltä, että jos kokee blogin turhaksi ja tarpeettomaksi, niin sen voi aina jättää lukematta.

Anonyymi kirjoitti...

Niin...riippumatta siitä, mitä mieltä kommentoija on blogista tai postauksesta, niin jos viitsii kommentin jättää, olisi mukavaa että se toisi jotain uutta keskusteluun. Ethän kai lähettäisi hesariinkaan mielipidepalstalle kirjoitusta, jonka ainoa sisältö on se, että jokin aihe ei kiinnosta sinua. Mainitsemasi "avoin blogi" kai tarkoittaa sitä, että kyseessä on julkinen keskustelufoorumi, joten tietysti kommenteilta pitää voida odottaa yleistä kiinnostavuutta.

Anonyymi kirjoitti...

Mielenkiintoinen näkökulma tuokin!