1.7.2008

Laura Kolbe Moskovasta Kalevassa

Laura Kolbe näyttää käyneen Moskovassa. Erinomaista tekstiä Kalevan kolumnissaan.

1 kommentti:

Tapani Kaakkuriniemi kirjoitti...

Mielenkiintoisia havaintoja Kolbella on. Ja merkillepantavaa on myös, että vielä Suomesta löytyy sanomalehti, johon mahtuu noin 5000 merkin mittainen juttu!

Venäjän suurvaltaideologia on määritelty "dynaamiseksi konservatismiksi", joka yhdistää sisäisen, mystisen itsekäsityksen (samoopredelenie) ulkoiseen, joka liittyy kansallisen identiteetin muodostumiseen. Mystis-mytologinen puoli on venäläisen sivilisaation esihahmo, "se on meidän alttarimme, 'pyhistä pyhin', paikka jossa salaisuus/sakramentti/mysteeri on täydellisimmillään", kuten sen määrittelevät Russkaja doktrina -kirjan nimettömät tekijät.

Edelleen: "Ulkoinen aspekti ilmenee siinä, että tunnemme olevamme kansallisen, kulttuurisen alun kantajia, siis identiteetin kantajia. Se on kirkon seinät, sen siluetti kirkonmäellä, se on luostarilinnoitus, samalla kertaa kaupungin ja temppelin oikein käypäinen symboli."

Eli kyllä kansanluonne on tärkeä, ja Venäjän aate/idea on tärkeä, mutta niin se identiteettikin vain kulkee kansanluonteen kanssa, usein jopa melkein samaan suuntaan.