12.1.2010

Jakutian pakkasessa vuonna 1978 - Morozi v Jakutii v 1978-om godu

Klikkaa kuvat suuremmiksi!


Maaliskuussa 1978 kävin Moskovasta kuvaamassa ulkomaanraportin BAM:illa (Baikalin-Amurin rautatie).
16-millinen kamera toimi jotenkuten silloin kun pakkanen hellitti -50C lämpimämmälle puolelle.
Jääpallomatsipäivänä, jolloin oli -49 C, onnistuin kuvaamaan vain stillejä. Hotellihuoneessa Berkakitin taajamassa oli miinusasteita; nukuimme kuvausryhmän kanssa päällysvaatteissa, karvalakeissa ja huopikkaissa.

V 1978-om godu v marte mesjatse ja snimal vmeste s moskovskoi s'iomochnoi gruppoi Gosteleradio televizionnyi dok. fil'm o BAMe. Kamera rabotala s trudom pri moroze -48 gradusov.

3 kommenttia:

Hanna Koppelomäki kirjoitti...

Hyytävä juttu;-)

Reijo Nikkilä kirjoitti...

Hannu Vilpponen kirjoitti äsken seinälleni facebookissa:
Olin Keski-Siperiassa muistaakseni 1983 kuvaamassa "Neuvostoenergia"-sarjaa. Mukana olivat mm kirjeenvaihtaja Yrjö Länsipuroja kuvaaja Christian Valdes. Kamera kävi vielä -45 asteessa, kun akku olli Christianin ihoa vasten vaatteiden alla, mutta 50 asteessa itse kamera jäätyi. Kun ei tuullut, kuiva -45 astetta tuntui k...uin täällä -20.
Jamalilla -35 asteessa jäätyivät poskipäät, sillä "aukealla tuulee" ja kovaa.
Terveisin
Hannu Vilpponen

Tapani Kaakkuriniemi kirjoitti...

Olisivat siinä Suomen pallo- ja hiihtoliiton kihot ihmeissään, jos pitäis yrittää pelata jääpalloa -49 asteessa, mutta näillähän näkyi olevan katsojiakin seisoskelemassa pakkasessa.

Vaikka minulla ei ole sen kummempaa pakkaskokemusta kuin Pohjois-Suomen -43 asteesta, niin kyllä se on tosi, että tyyni -43 ei ole kummoinenkaan juttu, kunhan vähänkään liikkuu. Viima ja tuuli ovat sitten aivan eri asia.