2.1.2010

Novaja gazetan vuoden henkilö: vesivoimalan pelastaja

Tämän viestin piti itse asiassa tulla oman joulukuisen vesivoimalajuttuni jatkokommentiksi, mutta olkoon nyt tässä eri tarinana.

Venäjän riippumaton laatulehti Novaja gazeta (tiedättehän ne mainiot suomenkieliset taskukirjat!) valitsi vuoden henkilöksi Svetlana Valentinovna Smel'nitskajan Tšerjomuhan kylästä Jenisein varrelta. Hän kunnostautui viime elokuussa Sajano-Šušenskajan vesivoimalassa sattuneen turbiinionnettomuuden pelastustöissä. Hänen lisäkseen mainitaan kahdeksan työntekijää, jotka pelastivat ihmisiä siinä vaiheessa kun turbiinisalin katto alkoi sortua, automatiikka lopetti toimintansa, voimala jäi ilman sähköä ja turbiinisali alkoi täyttyä vedellä.

Svetlana näkyy onnettomuudesta levitetyissä videoissa seisomassa voimalan parkkipaikalla pitämässä ajotien puomia ylhäällä, jotta työntekijät saivat autonsa ja itsensä turvaan. Siksi hän ei pidä itseään minään varsinaisena sankarina.

Lehden jutussa moititaan voimalan toimintakulttuuria: yhden onnettomuudessa kuolleen työmiehen isä valittaa, että hänen poikansa, jolla jo oli kaksi lasta, henki hinnoiteltiin miljoonan ruplan arvoiseksi, kuten muidenkin surmansa saaneiden. RusGidro-yhtiön liikevoitto vuodelta 2008 oli 17.700 miljoonaa ruplaa, ja yksinomaan 8-jäseniselle hallitukselle maksettiin 59.559.839 ruplaa. Selkokielellä 60 miljoonaa ruplaa. Ja kaksi voimalan kymmenestä turbiinista on vielä pitkään poissa käytöstä vaurioiden vuoksi.

Ei tämä nyt maailman (eikä Venäjän) isoin asia ole, mutta opettaahan se ainakin, että oikeudenmukaisuus ja liikkeenjohto harvoin kulkevat käsi kädessä.
Asiasta lisää täällä.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Очень познавательная статья получилась! Молодцом автор! :)

Anonyymi kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
Hanna Koppelomäki kirjoitti...

Poistetut kommentit olivat roskapostia.