14.1.2010

Putin sanoo juopottelulle ”Njet!”

Venäjän pääministeri Vladimir Putinin johtama Venäjän hallitus on esitellyt toimenpideohjelman, jonka tavoitteena on venäläisten alkoholinkulutuksen vähentäminen alle puoleen vuoteen 2020 mennessä. Toimenpideohjelmaluonnos on saanut pääministeri Putinin siunauksen, venäläisviestimet uutisoivat torstaina.

Ohjelmalla pyritään vastaamaan viime vuonna käynnistyneeseen keskusteluun venäläisten alkoholinkäytön voimakkaasta kasvusta.

Hallituksen esittelemä ohjelma on luultavasti kunnianhimoisin alkoholinkäytön vastainen hanke presidentti Dmitri Medvedevin aikana. Tähän mennessä alkoholinkäytön hillitsemiseen tähtäävistä yksittäisistä toimenpiteistä näkyvimpiä ovat olleet lähinnä alkoholin yömyyntikielto, vuoden alusta voimaan astunut viinapullon minimihinnan määritteleminen sekä ehdotus olutpullojen koon pienentämisestä. Myös oluen mainonnalle on viime vuosien aikana asetettu rajoituksia.

Putinin hallituksen ohjelma asettaa kuitenkin jo konkreettisiakin tavoitteita.

Toimenpideohjelman ensimmäisen etapin tavoitteena on laskea alkoholinkulutusta 15 prosentilla seuraavien kahden vuoden aikana ja vuoteen 2020 mennessä alkoholinkulutusta on tarkoitus laskea 55 prosentilla. Lisäksi hallitus lupaa kitkeä kaiken markkinoilla myytavan laittoman alkoholin. Näiden tavoitteiden lisäksi Venäjälle luvataan avata toimenpideohjelman puitteissa alkoholistiparantoloita sekä ennaltaehkäisevää alkoholinkäytönvastaista työtä tekeviä keskuksia.

Toimenpideohjelman tekijät toteavat, että vuosina 1914-1917 Venäjällä oli Euroopan maista pienin alkoholinkulutus: vain noin 0,83 litraa puhdasta alkoholia henkeä kohden vuodessa. Alkoholinkäyttö alkoi lisääntyä Neuvostoliitossa räjähdysmäisesti 1970-luvun puolivälissä. 1990-luvun alkuun mennessä Neuvostoliitossa käytettiin jo 5,4 litraa puhdasta alkoholia henkeä kohden vuodessa.

Tällä hetkellä alkoholin käyttö on noussut jo huikeaan 18 litraan, mikä on kaksi kertaa enemmän verrattuna maailman terveysjärjestön asettamaan normeihin. Lisäksi markkinoilla liikkuu myös runsaasti huonolaatuista alkoholia, toimenpideohjelmassa todetaan.

Venäjän kuluttajaviraston mukaan Venäjällä on noin kaksi miljoonaa alkoholismista kärsivää henkilöä. Alkoholimyrkytyksiin kuolee noin 23 000 henkilöä ja alkoholismin aiheuttamiin sairauksiin noin 75 000 ihmistä vuosittain.

1 kommentti:

Kalle Kniivilä kirjoitti...

Olutpullojen kutistumisesta puhuttiin pari päivää syyskuussa, mutta juttu osoittautui aika pian ankaksi. 0,33 litraan piti rajata alle 7-prosenttisten alkoholijuomien pakkaukset, mutta olutta ei alkoholijuomaksi Venäjällä lasketa, sehän on olutta eikä alkoholijuomaa...

Kyseinen Medvedevin päiväkäsky on täällä, ja siitä voi lukea tämän mietojen alkoholijuomien määritelmän:

а) отнести к слабоалкогольным напиткам продукцию с содержанием в ней добавленного в процессе производства этилового спирта не более 7% от объёма готовой продукции;

Eli siis "valmistuksen yhteydessä lisätyn etyylialkoholin osuus ei ylitä...". Ja oluessahan ei lisättyä alkoholia pitäisi olla, joten sitä tämä pykälä ei koske.