6.12.2008

Joulukuun alkupäivät kansankalenterissa

Sen lisäksi, että
- Espanjassa vietetään perustuslain päivää (1978),
- koko katolinen maailma, se paavin pannahisen johtama vääräoppisten maailma, kuten Venäjällä monet sanovat, viettää pyhän Nikolauksen päivää (jonka inkarnaationa Niku eli Santa Claus sitten myöhemmin pelottelee lapsia lahjattomuudella),
- Ukrainassa ja Suomessa vietetään tänään armeijan päivää,
...on syytä katsoa, mitä kaikkitietävä venäläinen kansankalenteri kertoo.

6.12.2008
● Kuu kasvaa. Asiat sujuvat paremmin.
● Kaalinsuolavesi sopii erittäin hyvin maksasairauksiin ja vitamiinien puutteeseen, se kohottaa elimistön taudinvastustuskykyä.
Lahjavinkki: Talvisin muistelemme hellästi hyvää kesää ja kukkia. Yritämme kasvattaa kevätkukkia asunnossa. Vanha pietarilainen O. V. Šestalova istutti kerran syksyllä esikkojen sipuleita puutarhaansa. Hän poltti juotoskolvilla reikiä korkealaitaisiin laatikoihin, istutti niihin kukkasipuleita ja hautasi niitä tienvarsille. Keväällä kukat avautuivat. Kun kesällä lehdet alkoivat kuivettua, hän kaivoi laatikot ylös ja vei ne ullakolle syksyyn asti. Ennen talven tuloa hän kaivoi ne taas maahan. Suurimmat sipulit hän vei kaupunkiin talvihyötämistä varten, piti niitä laatikossa lasitetulla parvekkeella, kunnes kolme viikkoa ennen jotakin juhlaa istutti ne mullan, turpeen ja sahanpurun seoksella täytettyihin muovikuppeihin, jotka kasteli lannoiteliuoksella. Kukat työntävät nopeasti kukkavarret esiin. Kukkimisaikaa voi säännöstellä: muovikupit voi laittaa milloin kylmään, milloin lämpimään. Uudenvuodenlahjana (joululahjana) tällainen lyö ällikällä.

Muuta merkille pantavaa:

4.12.2008
● Autuaan Neitsyt Marian temppelissäkäyntipyhä koitti, talven toi.
● Ennen pyhää satanut lumi ei pysy vaan sulaa. / Jos lunta tulee, niin talvi pysyy.
● Joulukuun neljättä päivää vietetään ortodoksikirkossa yhtenä tärkeimmistä kristillisistä juhlista, autuaan Jumalansynnyttäjän temppelissäkäyntipyhänä. Kansan parissa tämä juhla, venäjäksi введение, vvedenie (=johdanto, johdatus) tunnetaan johdantona talveen (введенье в зиму), talven pakkasporttina, joulukuun pakkaskauden alkamispäivänä. Lumituiskut palvelevat pakkasia: ennen niitä portti aukeaa selkoselälleen. "Vvedenje koitti, talven toi Venäjälle. Jos jää vesistöissä pysyy, talvesta tulee kylmä." Marian kirkossakäyntipyhänä tehtiin koeajot reellä ja aloitettiin talvikelkkailut ja hauskat kansanjuhlat. Myös vvedenie-markkinat avattiin.
● Raakojen vihannesten, kuten retikan, porkkanan ja punajuuren mehu on paras lääke vähäverisyyttä vastaan. Siispä mehua tekemään!

5.12.2008
● Saapui Prokop, penkoi auki lumikinoksen / lumella astelee, tietä kaivaa.
● Nauris on hyödyllinen ihmisille, joilla on heikot keuhkot sekä keuhkoputkentulehduksiin. Nauris on vahingollinen ruoansulatusjärjestelmän ankarissa sairauksissa.

● Vanhat puutarhurit puhuivat, että runsas omenasato ei ole hyväksi! Näille puheille saattaa olla helppo nauraa, mutta! Tässä pieni tarina kalenterista.
Puheissa on sekä vähän huonoa että paljon kehnoa. Pakkasta pelättiin, mutta joulukuussa satoi runsaasti vitilunta, joka puki puutarhan. Paljon lunta oli maassa. Jopa villipensaiden oksat paunuivat maahan niihin takertuneen taakan painamana. Kevyt on pakkasilmassa leijaileva lumihiutale, mutta kun kosteaa lunta tupruaa, niin hyvänen aika kuinka se painaa... "En halua katkeroittaa mieltänne, mutta pistäytykääpä puutarhassa. Lumi on särkenyt omenapuut. Tehkää jotakin", soitti naapurin nainen. Otin sahan, puukon ja jalostusvahaa ja lähdin remontoimaan puita. Mietin: hyvä on sen, jonka puutarha on ikkunan alla. Hän voi ravistaa omenapuistaan lumitykyn. Mutta mitä voi kaupunkilainen huvilanomistaja tehdä? Hän voi kyllä suojata puuta pakkaselta, mutta kuinka selviytyä liiasta lumesta? Siispä talvina, jolloin on paljon takertuvaa lunta, pitää jättää oksien alle ne tuet, jotka sinne kesällä laitettiin, kun sato niitä painoi.

MUTTA:
5.12.2008
● Venäjän sotakunnian päivä: vuonna 1941 "neuvostojoukot torjuivat saksalais-fašistien hyökkäyksen" Moskovan edustalla. Tästä tuli maahantunkeutujien hyökkäyksen pysäyttämisen symboli. Joulukuun 8. pnä Führer määräsi joukot puolustusasemiin koko neuvostorintamalla.
● On siis syytä juhlaan!

8.12.2008
● Venäjän valtionkassan perustamispäivä.
● Miksi siis sotien voittojen ohella kassa on näin tärkeä? Venäjän federaation valtiollisen itsenäisyyden kannalta tämä päivä on mitä tärkein, sillä vuonna 1992 presidentin asetuksella perustettiin valtionkassa ja luotiin Venäjän valtionvarainministeriö.
● Valtionvarainjärjestelmä takaa julkisten budjettimenojen läpinäkyvyyden, mikä osoittautui tärkeäksi seikaksi turbulentilla 1990-luvulla eikä ole menettänyt ajankohtaisuuttaan nykyvuosinakaan.

Kansankalenterina on käytetty Mašenkovin repäisykalenteria nimeltä Мастер-класс огородника и садовода. Valtiolliset juhlapäivät löydät vaikkapa klikkaamalla otsikkoa ja menemällä alaspäin sivulla, joka avautuu.

Ei kommentteja: