Pitkästä aikaa näin venäläisen toimittajan kritikoivan maansa johdon suhtautumista naapureihin
http://www.themoscowtimes.com/article/1016/42/372858.htm. Siinä Julia Latynina toteaa yksikantaan Venäjän suhtautuvan sitä vihamielisemmin, mitä lähempänä toinen maa sattuu sijaitsemaan. Meitä monia suomalaisia kiinnostaa tietysti Viron tapaus. Toimittaja palaa viime vuoden patsaskiistaan:
Hän pahoittelee puuttuvaa “isänmaallista korrektiuttaan”, mutta muistuttaa venäläisiä, että Tallinnan viranomaisilla oli täysi oikeus siirtää Pronssisoturin patsas haluamaansa paikkaan. Samoin hän toteaa Moskovan olleen kuohuksissaan, kun Viron viranomaiset pyrkivät syyttämään Arnold Merta omien kansalaistensa murhaamisesta. Mitä ihmeen valittamista Moskovalla oli siitä, että virolaiset syyttävät yhtä maanmiestään toisten maanmiesten tappamisesta? Samaan aikaan duuma syytti virolaisia toisen maailmansodan historian uudelleen kirjoittamisesta, ja Vuoristo-Altain kaupungissa nimettiin katu Meren kunniaksi.
Tarkkaillaanpa nyt yhdessä ETYJ-kokouksen kulkua. Edellisen Helsingin kokouksen aikaan 1975 raahasin raskasta sinkoa Pahkajärven pöpelikössä siinä hurskaassa tarkoituksessa, ettei kenenkään enää tarvitsisi sellaista käyttää. Toisin on kuitenkin käynyt, eikä loppua näy. Ilahduttavaa oli, että tuolloiseen päätösasiakirjaan sisältynyt sananvapauden pykälä merkitsi Neuvostoliiton lopun alkua, vaikka Baltian maat silloin unohdettiinkin. Mainittu Pronssisoturin siirto merkitsi myös sen tunnustamista, että mustasta fasismista "vapauduttiin" punaiseen ja tosiasialliseen miehitykseen. Sitä eivät voineet muuttaa edes ulkomaiden lähettiläiden diplomaattista koskemattomuutta Moskovassa 2007 loukanneet, maksetut nuoret "Nashistit".
Yhtä kriittisesti tulee seurata nyt ajankohtaisen Georgian käyttäytymistä, koska se New York Timesin mukaan aloitti Etelä-Ossetian sotatoimet vastoin Yhdysvaltain nimenomaista kieltoa, ja sai Venäjän vastaamaan varsin massiivisesti. Seurauksena on nyt jo ollut Georgian ja Ukrainan NATO-valmennuksen lykkääntyminen ja Venäjän lehdistön hihkuminen: "Me voitimme jälleen!"
3.12.2008
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
9 kommenttia:
MT ei anna kuvaa varsinaisesti venäjän toimittajien ajattelusta. Lehti on ulkomailta rahoitettu. Vieras ääni.
Juu juu. Tiedän kyllä, että Sanoma Oy omistaa huomattavan osan MT:sta. Siitä huolimatta se on Moskovan ulkomaalaisten pääasiallinen informaation lähde. En väittänyt, että yksi toimittaja edustaa kaikkia venäläisiä (maan nimi kirjoitetaan myös blogissa isolla). Latynina toimittaa Eho Moskvyissa poliittista ohjelmaa, vaikka hänet sitten määriteltäisiinkin järjestelmän perinteisesti sallimaksi jurodivyiksi eli Jumalan hulluksi. 19. marraskuuta hän totesi MT:ssa yksikantaan: "Kreml syyttää jälleen länttä kaikista Venäjän epäonnistumisista. Tässä Putinin käsikirjoituksessa Medvedevillä on hovinarrin osa." Kun näytin venäläiselle tutkijalle Turussa pidetyssä seminaarissa osaa Medvedevin puheesta korruptiota vastaan (содержащихся в антикоррупционном пакете), hän totesi perinteisesti: "Se on yhtä mahdotonta kuin ennenkin." Tämä ainakin oli kotimainen (venäläinen) eikä vieras ääni.
"Pitkästä aikaa näin venäläisen toimittajan kritikoivan maansa johdon suhtautumista naapureihin"
Et taida paljon seurata Kremlistä riippumattomia venäläisiä tiedotusvälineitä. Kyllä on kritisoitu.
Sehän on valtavan hyvä, että kritiikkiä esiintyy. "Pitkästä aikaa" oli puhtaasti omasta aikataulustani johtuva sananvalinta. Valitettavasti joudun tekemään täysipäiväistä työtä ja kirjoitan tutkimusta iltaisin, joten en millään ehdi kaikkea tarpeellistakaan muuta lukemaan. Verkossa ilmestyvä Gazeta.ru on kyllä ihan laadukas: viimeksi luin Slava Taroštšinan kolumnin Prahan kevään 40-vuotisjuhlista. Siinä kritikoitiin selvästi sitä, että Venäjä pyrkii jatkamaan Neuvostoliiton linjaa suurvaltana. Samoin pidän Jevgeni Kiseljovin tavasta kirjoittaa: Jeltsinin aikana hän työskenteli NTV:ssa, joka on nyttemin siirtynyt "firman" haltuun.
Suomen itsenäisyyspäivän kunniaksi Latynina jatkaa kritiikkiään osoitteessa http://www.gazeta.ru/column/latynina/2904546.shtml
Vaikka tämä ei liity naapurisuhteisiin, vaan sisäisiin ongelmiin, kieli on kovaa.
Hän toteaa suoraan, ettei Venäjällä ole finanssikriisiä, vaan Putinin mallisen valtion kriisi, jossa tuotanto tapahtuu sosialistisesti ja kulutus kapitalistisesti. Vanhan venäläisen sanonnan mukaan seulalla voi kantaa vettä vain niin kauan kuin ylhäältä kaadetaan vettä enemmän kuin alhaalta valuu pois. Latynina muistuttaa myös Rooseveltin sanonnasta, jonka mukaan työttömyys ja nälkä synnyttävät diktatuurin.
Ulkoministeri Sergei Lavrov ei näyttänyt löytävän Helsingin kokouksessa samoin ajattelevia ystäviä. Vähimmäisvaatimus kansainvälisellä pelikentällä lienee pelaaminen muiden kanssa samoilla säännöillä.
"Vähimmäisvaatimus kansainvälisellä pelikentällä lienee pelaaminen muiden kanssa samoilla säännöillä."
Sen vaatimuksen pitäisi koskea kaikkia muitakin pelaajia kuin pelkkää Lavrovia.
Luonnollisesti. Mikä muu maa siis ei noudata sääntöjä ETYJ:ssä? Georgia? Sen ulkoministeri sai kenkää heti esiinnyttyään kokouksessa. Muutenkin maa näyttää ottavan opikseen tekemistään virheistä. Toinen kansainvälinen esimerkki: En yhtään pidä siitä, että Italia ei noudata EU:n talouskuria - ja valtioiden liitto vain levittelee käsiään. Lepsuilua esiintyy siis "lännenkin" puolella.
Mutta nyt palaan peruskantaani: En keskustele puskasta ampuvien anonyymien enkä muumimammojen kanssa, vaan lopetan tästä aiheesta tähän.
Jämäkkä päätös!
Mina kommentoisin viela sen verran, etta nahtavaksi jaa, oppiko Georgia yhtikas mitaan virheistaan. Ulkoministeri joo sai kenkaa, mutta niin sai x maara muitakin ministereja, eika kukaan enaa ymmarra, mihin Saakashvili moisella tuuletuksella pyrkii. Paniikin makua Georgiassa.
Lähetä kommentti