12.7.2007

Vieraanvaraisuus II

Aikaisempaan, Spektr –lehdessä julkaistuun ja tänne käännettyyn ”Vieraanvaraisuus” kirjoitukseen liittyen Suna Kymäläinen lähestyi minua ystävällisellä sähköpostilla ja pyysi tuomaan esille hänen omia ajatuksiaan adressinsa herättämästä keskustelusta. Julkaisen Suna Kymäläisen sähköpostin tässä sellaisenaan.

Taneli Dobrowolski

Minun Venäjäni, vieraanvaraisuus

Olen Suna Kymäläinen, tämä varmaan jo kertoo sinulle jotain. Luin hetki sitten sinun käännöksesi kirjoituksesta, joka käsitteli adressiani. Yritin saada kommenttini tuohon jatkoksi, mutta oma koneeni ilmeisesti herjasi jostakin syystä, enkä onnistunut, monen yrityksen jälkeenkään. Syy miksi käännyin puoleesi, on että toivon, jos mahdollista, sinun vievän viestiäni keskusteluunne blogissa.

Haluan tähdentää erityisesti joitakin seikkoja, joista tärkein on, että minä en ole millään muodoin ulkomaalaisvastainen, en ole venäjä- tai venäläisvastainen! Venäläiset eivät vihastuta minua! Haluan ehdottomasti painottaa tätä! Ettei kukaan loukkaantuisi eikä kokisi tätä erityisesti kansalaisten tyyppiin tai piirteisiin kohdistuvana asiana. Minulla onnekseni on monia ulkomaalaisia tuttavuuksia, hyviä ja kaukaisempia, kuten luonnollista on, myös venäläisiä. Minä arvostan ja pidän jokaista ihmistä ainutlaatuisena kansalaisuuteen katsomatta.

Adressi ei siis sivua itse ihmisiä vaan perää lakia! Adressin aiheen kritiikki kohdistuu nimenomaan lain puutteeseen, jonka tärkeyttä omasta mielestäni ei ole ymmärretty. Tarkoituksena ei ole missään nimessä kieltää venäläisiltä oikeutta ostaa tai omistaa kokonaan, se kuitenkin haluaisi rajata tuota osto-oikeutta, niin että sen avulla ensisijainen omistus-oikeus/mahdollisuus syntyisi omille kansalaisille, EU:n jäsenille ja niille EU:n ulkopuolisille, jotka ovat jo sitoutuneet asumaan Suomessa, olipa syynä työ tai avioliitto tai mikä tahansa. Tämän viiden vuoden maassa asumisvelvoitteen ajatuksena on myös varmistaa hinta-tason maltillisempi, enemmän kotimaisella tasolla pysyvä hinnan nousu. Koska venäläiset pystyvät maksamaan sen mitä pyydetään, suomalaiset ovat haistaneet tilanteen tuoman mahdollisuuden ja määrittelevät hinnat valmiiksi maksimaalisiksi, yli kotimaisen markkina-arvon, koska tietävät venäläisten maksavan sen kuitenkin. Tämän johdosta hinta-taso uhkaa ja on jo paikoittain noussutkin ohi suomalaisen hinta-tason.

Ottaessani asian esille, en ole voinut välttää käyttämästä esimerkkinä venäläisiä, jokainen uusi keskustelun avaus kun tarvitsee perusteluja ja esimerkkejä tuekseen. Venäläiset eivät kuitenkaan ole tilanteeseen syyllisiä, koska he toimivat lain puitteissa ja maksavat kiltisti sen mitä pyydetään. Suomalaiset jotka myyvät, voitaisiin kai leimata syyllisiksi, mutta hekin toimivat lain puitteissa. Ainoa mahdollisuus on syyttää lakia, tarkemmin sen puutetta, joka mahdollistaa asian.

Venäjällä ollaan suomalaisia paljon viisaampia, siinä mielessä, ettei suomalainen voi sieltä ostaa maata. Siellä kielto taitaa olla ehdoton, siihen nähden oma ehdotukseni on lievä. Monissa muissakin maissa on erilaisia malleja, joilla osto-oikeutta on rajattu lailla. Oma esitykseni peilaa Tanskan mallia tai Ahvenanmaan mallia, joka siis koskettaa parhaillaankin meitä suomalaisiakin. Kyse on siinä mielessä tärkeästä asiasta, jotta suomalaisella säilyy mahdollisuus omistaa ja ostaa tulevaisuudessakin omalla hinta-tasollaan maata.

Kuitenkin toivon edelleenkin venäläisten olevan osa elämäämme, en haluaisi rajata sitä. Suomessa on monia muitakin mahdollisuuksia asua, kuin omistaa. Minusta on erikoista jos ajattelisimme, että ulkomaalaiset kokisivat itsensä tervetulleiksi maahamme vain siinä tapauksessa, että voivat omistaa siitä osan. Koemmehan mekin itsemme tervetulleeksi esimerkiksi Venäjälle, vaikkemme voi sieltä maata omistaa. Itse asiassa on lopulta kyse yksittäisestä yksityiskohdasta koko suuressa yhteistyössämme tai yhdessä elämisestämme.

Minä haluan kyllä tulevaisuudessakin nähdä omassa kunnassani Ruokolahdella, esimerkiksi venäläisten koulupoikien iloista jalkapalloilua urheilukentällämme. Toivon ihmisten ymmärtävän, etten ole millään muodoin halukas rajaamaan näitä ihmisiä keskuudestamme, he ilostuttavat ja värittävät olemistamme ja täydentävät sitä.

Esille ottamani asian ei toivottuna seuraamuksena, osa muiden kuin minun keskusteluista on siirtynyt muihin kuin itse asian ydintä koskettaviin asioihin. Itse haluan kuitenkin pysyä vain tässä aiheessa. Tämän johdosta en pidä siitä, että asiani leimataan kansan kapinaksi tai vastarinta liikkeeksi. Ehkäpä tulevaisuuden mahdollisuutena, olisi siirtyä enemmän maan vuokrauksen suuntaan kuin täysomistukseen, ehkäpä tämä malli palvelisi paremmin kaikkia, suomalaisia ja venäläisiä.

Tarinani on pitkä, toivottavasti jaksoit sen lukea ja toivottavasti voit sen vaikka siirtää sellaisenaan blogikeskusteluunne, minusta edellä esittämäni ajatukseni ovat tärkeitä, ennen kaikkea niiden kannalta, jotka ovat asian ehkä väärin tai loukkaavana ymmärtäneet tai kokeneet.

Asia ei ole ulkomaalaisvastainen vaan kohdistuu maan sisäisiin kysymyksiin. Asiasta on nyt noussut keskustelua, kuten tarkoituksena olikin, se mihin keskustelu johtaa vai eikö mihinkään, on vielä nähtävänä tulevaisuudessa.

Kaunis kiitos sinulle, ajastasi ja erityinen kiitos, jos voit/haluat viedä asiaa toivomukseni mukaisesti luettavaksi blogiinne.

Ystävällisin terveisin,

Suna Kymäläinen
www.sunakymalainen.fi

2 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

Adressi on venäjävastainen

Nimetön kirjoitti...

Adressi on venäjävastainen!