Julkaistu aikaisemmin Minun Venäjä –blogissa nimellä Гостеприимство
Vieraanvaraisuus
Ihmismuisti saattaa usein tehdä meille tepposiaan. Monenlaista saattaa unohtua hyvinkin nopeasti ja toisaalta noin 10-20 vuoden ajanjakso saattaa tuntua kaukaiselta menneisyydeltä – varsinkin nuorten keskuudessa.
Tämä selittänee myös Ruokolahden nuoren valtuutetun, sosiaalidemokraatti Suna Kymäläisen aktiivisuuden. Hän nimittäin kerää adressia, jonka tarkoituksena olisi kieltää kiinteistöjen myynnin EU-maiden ulkopuolisille kansalaisille. Arvoisaa Kymäläistä suututtavat erityisesti tontteja ostavat venäläiset, jotka ovat alkaneet viime aikoina ostaa taloja myös Kymäläisen kotipaikkakunnalta Ruokolahdelta.
- He ostavat kiinteistöjä, joita sitten käyttävät vain yhden kuukauden vuodessa, kun taas puolestaan suomalaiset voisivat asua näissä taloissa pitempään, työskennellä täällä ja maksaa tänne veronsa, Kymäläinen kertoo. – Mutta suomalaisille, jopa keskiluokkaisille, hinnat ovat nykyään liian korkealla, hän jatkaa.
Venäjän kansalaiset ovat nostaneet hintoja sillä, ette he eivät käytännössä tingi lainkaan. Useimmissa tapauksissa venäläiset maksavat juuri sen hinnan mitä myyjä pyytääkin. Tämä ei kuitenkaan ole asian ydin.
1990-luvun talouslama iski erittäin voimakkaasti Itä-Suomeen. Ruokolahti (kuten sen lähipaikkakunta Imatrakin) antoivat tuolloin shokeeraavan kuvan itsestään: suljettuja kauppoja, remontoimattomia taloja. Lukuisia kesämökkejä oli myynnissä, mutta kysyntää niille ei juurikaan ollut. Kun vuonna 1990 Etelä-Karjalan työttömyysaste oli 3,8%, oli se vuonna 1995 peräti 15,9%.
Nykyään Ruokolahdessa on noin 5900 asukasta, joista työttömiä 11%. Kesäasukkaiden myötä paikkakunnan asukasmäärä kaksinkertaistuu. Viime vuosina kuntaan on tullut myös uusia kahviloita, kauppoja ja palveluita. Virkamiehet oli riemuissaan alueensa saamasta huomiosta, mutta mitä ilmeisimmin he eivät ottaneet huomioon paikallisten asukkaiden mielialaa.
Ehkäpä olisi tosiaan syytä aloittaa avoin keskustelu nykytilasta, sekä erilaisten kiinteistöjen ostokieltojen ja rajoitusten vaikutuksista tulevaisuuteen. Keskustelu voisi olla vieläkin mielenkiintoisempaa, mikäli venäläiset kesämökkiläiset yhdistyisivät muiden kesämökkiasukkaiden kanssa jonkinlaiseen yhdistykseen. Kyllähän kesäasukkaatkin loppujen lopuksi maksavat veronsa ja ostavat kunnallisia palveluja.
Spektr Nedeli 27 / 6.7.2007
Kääntänyt: Taneli Dobrowolski
10.7.2007
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
2 kommenttia:
Kiitos Taneli!
Eilina
Eipä kestä :)
Lähetä kommentti