3.7.2007

Laatokan luodot ehkä säilyvät suojelussa!

"Laatokan luodot" on nimitys upeaan Sortavalan saaristoon vuosikymmenen suunnittelussa olleelle luonnonsuojelualueelle. Suomen Ympäristökeskus rahoitti sitä vuosituhannen vaihteessa ja TACISkin oli mukana. 2001 rahoitus loppui ja hanke haudattiin syvään hiljaisuuteen, vaikka suomalaisille viranomaisille ja luonnonsuojeluväelle vielä 2004 ja 2005 järjestetyissä seminaareissa vakuuteltiin ihan muuta.

Viime vuoden loppupuolella Luontoliiton yhteyshlö Olli Turunen yhdessä SLL:n liittovaltuuston pj Pertti Siilahden kanssa rupesi asiaa selvittämään ja vuoden vaihteessa asiasta oli Hesaria myöten juttuja: että nyt se menee - yksityiselle metsäyhtiölle oli annettu hakkuulupa. Kiitos venäläisen ympäristöjärjestö SPOK:n aktiivisen toiminnan asia on nyt saatu kansanäänestykseen ja jatkoaikaa myös siinä mielessä, että hakkuuluvat on peruttu.

Toivottavasti Karjalan tasavallassa aletaan ymmärtää matkailun merkitystä tulolähteenä.

Taustaksi:

Into Kondrad Inha kirjoittaa Karjalan maa -kirjassa (1910) :

"Matkailu Itäisessä Karjalassa on hankalaa ja vaivalloista, mutta aina se palkitsee vaivansa."

Etelä-Karjalan luonnonsuojelupiiri on yhdessä Pietarin Meriteknisen yliopiston soutukerhon kanssa järjestänyt souturetkiä Laatokalla, Äänisellä ja Syvärillä sekä Nevalla vuodesta 1994 lähtien. Veneet ovat yksi yhteen kopioita Pietari Suuren laivaston jaaloista l. meripelastusveneistä. Niissä on purjeennostomahdollisuus ja soutu on raskasta, koska ne on tehty pinnalla pysymiseen. Kuusi soutajaa soutaa yhtä airoa kukin; airon vastapaino painaa 16 kg.

Itse olen seilannut Laatokalla 10 kesänä. Luonnonsuojelu-urallani nähnyt ensin Espoon, Turun ja Ahvenanmaan sekä sitten Itäisen Suomenlahden ja Saimaan saaristoa enkä voi näistä puhuakaan samana päivänä kuin Laatokasta! Vitivalkoinen hiekka ja 100 m kalliota yhtäkkiä pystysuoraan - makean veden ulappa ja koskematon, ihmisjäljetön maisema, jylhän vuonomaiset kalliot ja rehevät laaksot ukonhattulehtoineen... parempaa nöyrän pienuuden ja rentoutuksen tuojaa en tiedä.

Timo-Pekka Veijonen

Ei kommentteja: