5.9.2007

Moskova 1987

Pysäytettyjä kuvia tv-dokumentista Moskovan kirjeenvaihtaja, YLE/TV1/Dokumenttitoimitus, 1997, 163 min, ohj. Reijo Nikkilä
Photo from a documentary film "Moscow Correspondent", YLE/TV1/Documentary Dep., 1997, 163 min., dir. Reijo Nikkilä.

Moskovan elokuvajuhlat vuonna 1987. Kati Outinen pitää mikrofonia Matti Pellonpään lyhyen ja ytimekkään venäjänkielisen puheen aikana - puhe on näissä kuvissa kokonaisuudessaan.
Kati ja Peltsi olivat Rossija-hotellin juhlasalin lavalla ennen Aki Kaurismäen Varjoja paratiisissa-elokuvan esitystä.
Tapahtuman kuvasi Cristian Valdes.

Katso Kaurismäestä Venäjän lehdistössä 16 vuotta myöhemmin suomeksi.

Вo внеконкурсном показе на Международном Московском Кинофестивале 1987 года участвовал фильм “Тени в раю”, известного финского режиссера Аки Каурисмяки. Главные роли играли его любимые актеры Кати Оутинен и ныне покойный Матти "Пелтси" Пеллонпяя. Перед показом фильма в концертном зале гостиницы "Россия" выступил с речью Пеллонпяя. Даже для финна его речь была предельно короткой: "Жизнь великого русского писателя Максима Горького была тяжелая. Моя жизнь тоже". Рядом микрофон держит актриса Кати Оутинен. Текст Пеллонпяя читал с блокнота,в котором слова были написаны латинскими буквами с помощью киноведа Пентти Страниуса.

4 kommenttia:

Hanna Koppelomäki kirjoitti...

Peltsin loistava puhe toi valoa (ja suhteellisuutta) muuten kurjasti käynnistyneeseen päivääni!

Liikuttunut kiitos kaikille "asianosaisille", ties minne...

Taneli Dobrowolski kirjoitti...

Kyseisistä elokuvajuhlista on nyt 20 vuotta. Peltsi on poistunut keskuudestamme, mutta eipä ole enää Rossija-hotelliakaan:

http://www.archi.ru/events/news/news_present_press.html?nid=4089&fl=1&sl=1

Nimetön kirjoitti...

Satuin olemaan paikalla ja puhe ilahdutti suunnattomasti. Olen siteerannut sitä monille ystävilleni. Kuinka suurta työtä Peltsiltä vaati venäjänkielisen puheen opettelu, on eri asia. Valmentajana toimi Pena Stranius.

vp. makkonen

Reijo Nikkilä kirjoitti...

Muistatko VP miten festivaaliyleisö otti vastaan Varjoja Paratiisissa? Tein varmaankin siitä jutun YLE:lle, mutta en ole onnistunut löytämään. Sellainen mielikuva minulla kuitenkin on, että sali ei ollut täynnä; Kaurismäki ei ollut vielä silloin neukuissa kovin tunnettu.
Ja kuka noissa kuvissa näkyy puolikkaana vasemmalla Katin vieressä? Skleroosi vaivaa, nimi on ihan huulilla. Ja vielä yksi kysymys sinulle VP, kun olit paikanpäällä: kuka oli se amerikkalainen naistähti, jota me runsaslukuinen suomalainen alan miesjoukko bongailimme öisin festariklubilla Rossijassa? Siihen nimittäin liittyi omalla kohdallani jokin hupaisa tarina, jota olen yrittänyt saada päässäni harsituksi kasaan? Ehkä Straniuksen Pena sinä muistat myös tarkemmin? Sehän oli ihan mieletön festari, ylivoimaisesti paras kaikista Moskovan festareista.
Eikö niin?