24.1.2008

Maat, joihin en lähtisi suurin surminkaan

Rakas päiväkirja!

Eilen, keskiviikkona, kulttuurilehti Kelta-Sanomat, jolla on lööpit viritettynä jokaisen kaupan ja kioskin edustalla, olette varmaan huomanneet sellaisia, ehkä joskus jopa lukeneet etusivun juttujen otsikoitakin, julkaisi kyselyaineistoa maista, joihin viimeksi tekisi mieli mennä. Venäjä on listan ykkönen. Kyselyn 2663 vastaajasta 224 henkilöä eli 8,4 prosenttia katsoi, ettei matkustaisi sinne (enää) koskaan. Tällaisia perusteluja esitettiin:

1. VENÄJÄ

*Maassa on mahtavat näkymät, mutta palvelutaso heikko ja vaarallista kulkea omin päin.

Kulkija, 60

*Kauniita rakennuksia, mutta kieli vaikeaa. Ihmiset täysin ilman käytöstapoja. Ei minkäänlaista kansainvälisyyttä. Tympeä ja ankea maa.

Pöö, 36

*Kaksitoista reissua maassa työn puolesta. Niin röyhkeä, säälimätön ja itsekäs kansa kuin olla voi. Jos etsit extreme-matkoja vaaroineen, niin tänne vaan torakoiden sekaan.

Mr Matkaaja, 41

*Kurjuutta näkee koti-Suomessakin!

Annika, 34

*Rikollisia ja huijareita maa täynnä, kuten myös Viro.

Göran, 45

_____________________________________________

Kaikesta päätellen Venäjä on tarjonnut mieleenpainuvan vaikutuksen lausunnonantajiin, jotka ovat perehtyneet maan ja kansan erityispiirteisiin ottaen hermeneuttisesti huomioon kulttuurien väliset erot ja yhtäläisyydet.


Venäjän ongelmaksi hahmottuu siis akkulturaation ja modernisaation puute. Miten ne venäläiset saisi oppimaan ihmisten tavoille? Esimerkiksi vieraanvaraisiksi: ettei pöydässä olisi tarjolla vain murukahvia ja Pirkka-pipareita vaan olisi seitsemää sorttia. Tai sitten empaattisiksi? Miten venäläiset saisi oppimaan sen, että silloin tällöin on hyvä ostaa kukkia lähimmäisille? Voiko venäläistä miestä opettaa avaamaan ovea naiselle? Tuskinpa vain. Ja missään tapauksessa ei pidä lähteä ulos omin päin. Olen itsekin huomannut tämän: pyrin aina liikkumaan noin kuuden hengen ryhmässä, jolloin etumaiseksi asetetaan itsepuolustustaitoinen karateka ja peräpäähän kyynelkaasusuihkein varustettu valpas budoheppu. Näin voidaan torjua kaikkialla vaanivat rikollisjengit. Mutta miksi yleensä pitäisi mennä ulkosalle?


Venäjällä minulla olisi muuten mukavaa, mutta kun talvella siellä on niin kylmä, niin eihän siellä ihminen voi olla. Suomessa kannattaa pysyä, mieluummin sisätiloissa. Täällä saa rauhassa, omaksi ilokseen ihastella tsuhnien upeaa sivilisaatiota.


_________________________________________


Eteläinen naapurimmekin onnistuu keräämään 213 kpl hyviä, lähes pelkästään sataprosenttisia onnistumiskokemuksia seuraavaan tapaan:

2. VIRO

*Suurin syy on se, että vaikka kuinka itse hymyilisit ja olisit ystävällinen, virolaisille siedettävän asiakaspalvelun ja edes ystävällisen katseen yritys lienee mahdottomuus. Surku. Ilmeisesti maassa on asiat todella huonosti, kun kaikki tuntuvat olevan siellä jatkuvasti huonolla tuulella.

Kikka, 34

*Töykeitä ja epäystävällisiä, ylimielisiä ihmisiä!

Eerika, 55

*Yliolkaista kommunistista palveluasennetta, kammottavaa ruokaa ja epärehelliset taksikuskit. Tarvitaanko vielä lisää syitä vai joko riittää?

Eläköön Italia, 48

*Siellä on huono olla. Huono palvelu ja ruoka sekä kommunikaatio. Ihmiset ovat todella aggressiivisia. Eivät tykkää mistään.

Galloway, 18

_____________________________________________

Miten näitä pitäisi tulkita? Minullakin oli Virossa kerran huono olo, vaikka ruoka oli erinomaista ja juomaa paljon saatavilla. Ja sekin erinomaista. Belyi aist, Vana Tallinn ynnä kevyempiä laatuja. Huomaamme tästä, kuinka lähellä hyvä ja paha ovat toisiaan. Palveluhan Virossa toimii erinomaisesti, kun sitä tilaa. Kun puhuttelee Tallinnassa venäjäksi ja muualla joko viroksi tai venäjäksi, saa sydämellisen palvelun ja hyvät sörsselit. Tämähän on se peruste, jolla jonkin kansakunnan salonkikelpoisuutta ja valtion WTO-kelpoisuutta pitää mitata. Ja aivan kuten Galloway, 18 sanoo, virolaiset ihmiset, varsinkin maalaispaikoissa, ovat kaikki niin agrologisia että.


P.S. Laitoin tämän jutun kertaalleen jo eilen, lehden ilmestymispäivänä, tähän blogiin, mutta ilmeisesti tänne on jo pesiytynyt joku blogitonttu, joka nappaa silloin tällöin viestin sinne uunin pankolle pureksittavaksi.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

kun ottaa huomioon, mitä shittiä noissa kelta-sanomissa venäjästä ja virosta yleensä kirjoitetaan, en ole kovinkaan yllättynyt kelta-sanomien lukijoiden mielipiteistä

NLPIT kirjoitti...

Kiitoksia Tapanille hyvin kirjoitetusta ja hauskasta jutusta.

Itse matkustelen työni puolesta jatkuvasti Venäjälle ja koulutan paikallisessa AMK:ssa aiheesta "Työskentely Venäjällä".

Törmään aika usein jutussa mainittuhin asenteisiin Venäjää kohtaan. Vastaan tulee jopa tilanteita, jossa kaverilla olisi komennus Venäjälle, mutta kieltäytyy lähtemästä. "Kun minä lähden Venäjälle, niin kuljetusväline on tankki ja työväline on rynnäkkökivääri".

Usein tuntuu olevan vaikeaa löytää myönteistä kerrottavaa naapurivaltiosta. Kokemukset työmatkoista ovat muutamille aika ikäviä tyyliin varkaudet ja miliisit. Näitä ikäviä tapauksia sattuu turhan usein. Lehdistä ja TV:stä tuleva Venäjätieto on lähes ainoastaan kielteistä, mutta toisaalta eikö ne uutiset useimmiten ole muistakin maista kielteistä.

Hyviä puolia olet hauskan sarkastisesti kuvaillutkin jutussasi. Lisään vielä muutamia.
- Lapset ja nuoret ovat kohteliaita.
- Lääkärit ottavat ihmisen huomioon kokonaisuutena ei yhtenä ratkaistava ongelmana.
- Venäläiset auttavat ystäviään ja sukulaisiaan aivan toisella tavalla kuin olemme Suomessa tottuneet.
- Ei pidä unohtaa venäläisten panostusta taiteen, tieteen ja urheilun saralla.
- jne.

Useat, mutta ei kaikki, ongelmat näyttävät johtuvan toisen kulttuurin huonosta tuntemuksesta. Tästä aiheesta voisi jatkaa loputtomasti. Jollakin toisella areenalla ja joskus myöhemmin :)

Timo-Pekka Veijonen kirjoitti...

Suomalaisten ihannemaa tuntuu olevan Thaimaa, jonne saamme rauhassa rakentaa omaa häiriötöntä suomalaista turistiyhteisöä eikä tarvitse osata tai tuntea yhtään mitään...

Anonyymi kirjoitti...

Niinpä niin. Tällaisiin iltapäivälehtien kyselyihin voi aina suhtautua hyvinkin kriittisesti monestakin syystä. Omat kokemukseni Venäjältä 14 matkan jälkeen ovat kyllä erittäin myönteiset. En ole esim. töykeyteen törmännyt. Pitää myös näin Suomesta tulevana muistaa että siellä nyt ei ole paikallisista niin ihmeellistä että jos sinne nyt TÄYDELLISEN maan täydellinen SUOMALAINEN tulee :)

Tapani Kaakkuriniemi kirjoitti...

Nämä nettikyselyt tietysti ovat se metsä, joka vastaa niin kuin sinne huudetaan. Ja skandaalilehdethän huutavat. Kelta-Sanomien kyselyyn vastannut hra tai rva Eläköön Italia, 48, moitti Viroa epärehellisten taksikuskien vuoksi. Siinäpä se! Onneksi Italiassa tämä(kin) puoli yhteiskunnasta toimii rehellisesti.

MUUTEN, venäläiset, jota ovat tosikkoa porukkaa eivätkä oikein edes siedä anekdootteja (анекдот) tai sutkauksia (шутка), kertovat luotettavasta nettikyselystä, jonka mukaan 100 venäläisistä käyttää päivittäin internettiä.

Kalle Kniivilä kirjoitti...

Olen kyllä töykeyteenkin törmännyt Venäjällä. Vaan en ainoastaan siellä.