Suomen Pankin Siirtymätalouksien tutkimuslaitoksen julkaiseman viikkotiedotteen viimeisimmässä numerossa selviteltiin tuloerojen kasvua Venäjällä. Viikkotiedotteesta kävi ilmi, että melko yleisesti vallitsevan käsityksen vastaisesti, tuloerot Venäjällä ovat 2000-luvulla kasvaneet vain varsin vähän. Tuloerojen kasvu oli rajuinta 1990-luvulla, mutta huolimatta 2000-luvun nopeasta talouskasvusta, tuloerojen kasvu on viime vuosien aikana hidastunut.
Tuloeroista kertova gini-indeksi on Venäjällä tällä hetkellä 0,41. Kun indeksin arvo on nolla, kaikki tulot jakautuvat tasan eri luokkien kesken, kun taas indeksin lähestyessä yhtä tulot keskittyvät vain rikkaimmille kotitalouksille.
Venäjän gini-indeksi oli Neuvostoliiton romahtaessa 0,29 ja kasvoi vuoteen 2000 mennessä 0,40:een. Siitä lähtien kasvu on ollut hidasta: vuoden 2006 lopussa Venäjän gini-indeksi oli 0,41.
Kansainvälisessä vertailussa tulonjako on Venäjällä hieman epätasaisempaa kuin missään EU-maassa. EU-maista Venäjän tulonjako on lähimpänä Latviaa, jonka gini-indeksi on noin 0,39. Venäjällä tulot jakautuvat kuitenkin jonkin verran esimerkiksi Yhdysvaltoja, Kiinaa ja Meksikoa tasaisemmin.
12.1.2008
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
7 kommenttia:
Joopa joo. Neuvostoliittolainen tilastotiede selitti jo 1970-luvulla aukottomasti, että Neuvostoliitto on maailman vaurain, tasa-arvoisin ja tulonjaoltaan oikeudenmukaisin maa.
TODELLISUUS Nyky-Venäjällä on sellainen, että maassa asuvat maailman rikkaimmat ihmiset ja vastapainona on kymmenien miljoonien eläkeläisten ja muuten vain pienituloisten ryysyköyhälistö. Näiden ihmisten elintaso on ihan oikeasti romahtanut Neuvostoliiton ajoista ja heitä on miljoonia Moskovan ja Pietarin kaltaisissa suurkaupungeissa - muusta maasta nyt puhumattakaan.
Laatimani vodka-indeksi jakaa venäläiset 4 luokkaan:
1. Sikarikas eliitti, joka on rosvonnut Venäjän energia-aarteen itselleen. Lukumäärä: alle miljoona.
2. Hyvinvoiva keskiluokka. Näiden ihmisten elintaso vastaa jotakuinkin suomalaisen opettaja- tai insinööriperheen elintasoa. Lukumäärä: 20 miljoonaa.
3. Kitkutteleva keskiluokka. Perheen tulot 300 - 100 euroa kuukaudessa. Nämä ihmiset painiskelevat asuntojen ja hintojen nousupaineiden kanssa. Raha riittää vain välttämättömimpään.
Lukumäärä: yli 50 miljoonaa.
4. Ryysyköyhälistö.
Lähes kaikki eläkeläiset, pienituloiset ja muuten vaan järjestelmästä tipahtaneet,jotka yrittävät säilyä hengissä kaupustelemalla tai kerjäämällä. Tulot 100 euroa kuukaudessa + kaupustelusta saatu ansio.
Lukumäärä: yli 50 miljoonaa.
Anneli
Korjaus:
3. Tulot 300 - 1000 euroa kuukaudessa.
Anneli: Ensin kirjoitit, että Neuvostoliiton tilastotiede valehteli kansalaistensa tulotasosta ja sitten väität, että miljoonien elintaso on romahtanut Neuvostoliiton ajoista. Miten siis on: uskotko sittenkin Neuvostoliiton tilastotieteeseen, vai mistä tiedät vetää vertailukohdat NL:n ja nykyolojen välille?
Tikastotiede valehteli ja selitti kaiken parhain päin.
Toisaalta fakta on, kymmenien miljoonien ihmisten (lähinnä eläkeläisten) elintaso on romahtanut nyky-Venäjällä Neuvostoliittoon verrattuna.
Anneli
Juu, ja toisaalta taas miljoonien ja taas miljoonien venäläisten elintaso on kohentunut huomattavasti viimeisten vuosien aikana...
Ei täällä Neuvostoliiton aikana lapannut kymmeniä tuhansia venäläisiä kylpylöissä ja laskettelemassa...
Tästä juuri on kysymys. Kymmenien miljoonien ihmisten elintaso on kohonnut ja toisaalta kymmenien miljoonien ihmisten elintaso on romahtanut.
Eli gini-indeksi on samanlaista puutaheinää kuin neuvostoliittolaisetkin tilastot.
Anneli
Muutos lieneekin siis siinä, että kun NL:n hajoamisen jälkeen köyhien määrä lisääntyi, on se nyt viime vuosien aikana vähentynyt.
Lähetä kommentti