8.1.2008

Vaalit ovat ohi noin toistaiseksi

Nyt suurin osa aanista on laskettu ja Saakashvililla on sellaiset 52 prosenttia . Oppositio ei kuitenkaan tahan tyydy, vaan aikoo palata vaitettyihin epaselvyyksiin oikeusteitse.

Kylma saa selvasti tekee tehtavansa, kirjaimellisesti jaahdyttaen poliittista ilmapiiria. Rike-aukiolle tuli tuhansia ihmisia, mutta he poistuivat pakkasesta koteihinsa parin tunnin kuluttua. Seuraavan mielenosoituksen piti alkaa tanaan, mutta oppositio perui sen sanoen kayvansa taistelua nyt aluksi oikeusteitse. Minun veikkaukseni on, etta yha jatkuvilla pakkasilla ja jaisilla teilla oli oma osansa. Bussitkin kulkevat miten sattuu.

ETYJ piti vaaleja puutteineenkin "suurena askeleena Georgian demokratian tiella". Hyva niin. Vastaukset toimittajien kysymyksiin olivat tosin kovin ymparipyoreita: esimerkiksi Times-lehden toimittaja kysyi, voivatko raportoidut vaarinkaytokset johtaa vaalien tuloksien muuttumiseen, ja hanelle vastaus kuului suurinpiirtein niin, etta "lue meidan raporttimme".
Ymmarrettavaahan sen on, etta kun lehdistotilaisuus pidetaan aantenlaskennan ollessa kesken, kovin reippaita lausuntoja ei ETYJ voi antaa, mutta aika halju vastaus, sanoisin.

Vaalit muuten olivat Suomen ETYJ-puheenjohtajuuskauden ensimmainen haaste. Suomen puheenjohtajuuskauteen sattuu suma vaaleja Kaukasiassa: helmikuussa Armenia valitsee uuden presidentin, kevaammalla ovat Georgian parlamenttivaalit ja syksylla presidentinvaalit Azerbaidzhanissa. Armenian ja Azerbaidzhanin vaaleissa vaarinkaytoksia on taatusti tiedossa - varsinkin Azerbaidzhan on oikea demokratian murheenkryyni. Kiintoisaa nahda, miten Suomi-vetoinen ETYJ naihin tuleviin vaaleihin reagoi.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

http://www.novayagazeta.ru/data/2008/01/18.html

Anonyymi kirjoitti...

http://www.ej.ru/?a=note&id=7726

Anonyymi kirjoitti...

http://www.yle.fi/ulkomailla/index.php?id=1346