13.9.2008

Moskovalaisia harmittaa

Pietarilainen hotellihuone. Nurkassa pauhaavassa televisiossa esitetään pari vuotta sitten valmistunutta elokuvaa Durotshka. Elokuva kertoo näyttelijättärestä, tämän vajaamielisestä siskosta sekä kirjailijasta, joka taistelee kustantajan vaatimusten ja omien ambitioidensa ristitulessa. Elokuva tarjoaa keskinkertaista ihmissuhdedraamaa seitinohuella huumorilla höystettynä. Valitettavasti leffan välittämä viesti on, että uusvenäläisen elokuvan läpimurtoa saa vieläkin odottaa.

Elokuvaa esitetään Rossija –kanavalla. Mainoskatkolla näytettiin Rossijan ja Radio Majakin järjestämän Imja Rossija –internetäänestyksen mainos. Äänestyksessä, josta tässä blogissa on aikaisemminkin kirjoitettu, valitaan maalle historiallista sankaria ja Venäjän historiaan eniten vaikuttanutta henkilöä.

Äänestys on kolmivaiheinen. Ensimmäisessä vaiheessa ehdokkaiden määrä karsittiin 50:een ja nyt käynnissä olevassa toisessa vaiheessa karsitaan vielä 12 henkilöä lopulliseen äänestykseen.

Historia limittyy nykyisyyteen ja on täällä Pietarissa läsnä kaikkialla. Siitä todistaa esimerkiksi se, että Imja Rossija -äänestyksen kärkipaikoilla olevilla henkilöillä on lähes kaikilla tiivis suhde Pietari-Leningradiin.

Äänestystä johtaa tällä hetkellä hallitsija ja pyhimys Aleksanteri Nevski. Nevskin pyhäinjäännöksiä säilytetään Aleksanteri Nevskin aukion laidalla sijaitsevassa Aleksanteri Nevskin lavrassa, jonne täältä hotellin parvekkeelta on näköyhteys.

Äänestyksen kakkossijalla on Aleksanteri Nevskin lavrasta viimeisen leposijansa saanut kirjailija Fedor Dostojevski. Pietarin kellareista kirjoitellut kirjailija asusteli ja vaelteli Fontanka-kanaalin rantakaduilla, tuolla kivenheiton päässä.

Kolmannella sijalla oleskelee poliitikko, reformaattori ja ”Stolypinin kravaateista” tunnettu Pjotr Stolypin. Tänään vierailin rakennuksessa, johon Stolypinilla oli tiivis yhteys. Rakennuksessa toimii nykyään Venäjän perustuslaillinen oikeus, joka muutti Pietariin kuluvan vuoden toukokuussa.

Neljännellä sijalla on hallitsija Pietari Suuri – tämän kaupungin perustaja. Huomenna vierailen paikalla, jolle yli 300 vuotta sitten laskeutui kotka ja johon Pietari päätti kotkan nähtyään perustaa Venäjän uuden pääkaupungin.

Viidettä sijaa hallitsee tsaari Aleksanteri II, joka murhattiin paikalla, johon myöhemmin rakennettiin Verikirkko. Vierailen siellä huomenna.

Kuudes sija kuuluu Lomonosoville. Hänen työpaikkansa näin eilen jokiristeilyaluksen ikkunasta.

Seitsemäs sija on Aleksanteri Nevskin kunniaksi nimensä saaneella sotapäälliköllä Aleksander Suvorovilla, jonka viimeinen leposija on Aleksanteri Nevskin lavrassa. Suvorovin patsaan näin hetki sitten ajaessani Kazanin katedraalin editse.

Myös kahdeksannen sijan on vallannut sotapäällikkö. Marsalkka Georgi Zhukov nimettiin Leningradin rintaman komentajaksi tilanteessa, jossa taistelu kolmimiljoonaisen kaupungin olemassaolosta näytti jo lähes hävityltä.

Yhdeksännellä sijalla on hallitsija Josif Stalin, joka harjoitti täällä tsaarin järjestelmän kritiikkiä ja lähetettiin sen vuoksi Siperiaan. Myöhemmin täältä joutui lähetetyksi Siperiaan, jos harjoitti Stalinin järjestelmän vastaista kritiikkiä. Stalin syntyi Gorissa, jossa sijaitseva Stalin-museo jouduttiin sulkemaan sen vuoksi, ja Stalinin kanssa samana päivänä syntymäpäiviään viettävällä presidentti Saakashvilillä ja Leningradissa syntyneellä presidentti Medvedevillä oli toisistaan poikkeavia käsityksiä Etelä-Ossetian statuksesta.

Kymmenennelle sijalle on lennähtänyt kosmonautti Juri Gagarin, jonka isoäiti eli Pietarissa ja jonka vanhemmat asuivat Leningrad –nimisen kadun varrella Gzhatskissa. Gagarin itse suoritti työharjoittelujaksonsa Leningradissa, tuolla lähellä sijainneella tehtaalla.

Äänestystä siis hallitsevat ylivoimaisesti pietarilaiset. Miltähän moskovalaisista mahtaa nyt tuntua?

12 kommenttia:

Leonid Yakovlev kirjoitti...

Hehe.

Voihan tuon äänestyksen nähdä geopoliittisestakin näkökulmasta. Mutta on todella luontevaa, että monella on jonkinlainen yhteys Pietarin kaupunkiin, joka oli sentään useimpien mainitsemiesi henkilöiden elinaikana valtion pääkaupunki.

Ja veikkaanpa, ettei moskovalaisia tuo äänestys kovin paljoa hetkauta... Joko Moskovan Suurruhtinaskunnassa ei tiedetä siitä, taikka ei välitetä.

Anonyymi kirjoitti...

Gennadi Troshev on kuollut !!

Anonyymi kirjoitti...

Sai oman kadun Grozniin kiitollisilta kansalaisilta.

Anonyymi kirjoitti...

Stalin! Sama kun Hitler keikkuisi kärjessä Saksassa! Onko koko kansakunta menettänyt järkensä?

Leonid Yakovlev kirjoitti...

Kansakunta ei ole menettänyt järkeään, sillä S. ei ole kärkikahinoissa. Ja Stalinin vertaaminen Hitleriin ei ole niin yksiselitteistä.

Anonyymi kirjoitti...

"Stalin! Sama kun Hitler keikkuisi kärjessä Saksassa! Onko koko kansakunta menettänyt järkensä?"

joo, kaikki venäläiset ovat menettäneet järkensä ja ovat vauvoja aamiaiseksi syöviä hirviöitä.

hitlerin pitäisi keikkua vielä korkeammalla, koska hän vaikutti historiaan vieläkin enemmän kuin Stalin. äänestyksessä kai haetaan historiaan eniten vaikuttanutta henkilöä, EIKÄ Äiti Teresaa.

Anonyymi kirjoitti...

Onko koko kansakunta menettänyt järkensä?

Onkohan niillä koskaan ollut järkeä menetettäväksi asti?

joo, kaikki venäläiset ovat menettäneet järkensä ja ovat vauvoja aamiaiseksi syöviä hirviöitä.

Niin ovat.

Ja Stalinin vertaaminen Hitleriin ei ole niin yksiselitteistä.

Hyi vittu.

Anonyymi kirjoitti...

Kuka teitä Stalinin ymmärtäjiä sponsoroi? T. Ipe

Anonyymi kirjoitti...

Ja Stalinin vertaaminen Hitleriin ei ole niin yksiselitteistä

Ei olekaan. Stalin kun tappatti aika paljon enemmän ihmisiä kuin Hitler. Yksistään ukrainalaisia nälkään talvella 1932/1933 3 - 20 miljoonaa. Ja mikä onkaan noissa luvuissa merkittävintä? No se, että tarkkaa lukua edes miljoonan haarukalla ei tiedetä. Venäläiset kun eivät osaa katsoa historiaansa, Stalinia ja esi-isiään samalla tavalla kriittisesti kuin vaikkapa saksalaiset.

Anonyymi kirjoitti...

Suurin ero Stalinin ja Hitlerin välillä taitaa olla kuitenkin siinä, että Hitler oli järjestelmällisempi ihmisten tuhoamisessa. Stalin oli paranoidinen ja impulsiivinen - kukaan ei voinut tietää mikä kansansirpale milloinkin saa astua yöllä härkävaunuun.

Leonid Yakovlev kirjoitti...

En nyt tässä elättele mitään sympatioita Stalinin suhteen, enkä tätä puolustele.

Sekä Aatu että Jooseppi olivat hulluja diktaattoreita ja kansan rakastettuja johtajia ja sitä rataa. Mutta minusta on hyvin luontevaa pitää S:n toimet (eritoten niiden motiivit) erossa H:n hirmuteoista (motiiveista).

Siinä missä Stalin tapatti ihmisiä poliittisen konjuktuurin takia, niin Hitler puolestaan lähinnä rasistis-ideologisista syistä.

Anonyymi kirjoitti...

Saksalaista Hitleriä ja gruusialaista Stalinia yhdistää ainakin se, että molemmat tappoivat venäläisiä enemmän kuin kukaan muu koskaan aikaisemmin.