7.10.2008

Kaksi vuotta Anna Politkovskajan murhasta - kynttilämielenosoitus

Kynttilämielenosoitus Anna Politkovskajan muistolle pidetään tiistaina 7.10.08 klo 18.30 Venäjän suurlähetystön edessä, os. Tehtaankatu 1, Helsinki. Järjestäjinä: Amnesty Internationalin Suomen osasto, Suomalais-venäläinen kansalaisfoorumi, Suomen PEN ja Suomen Rauhanpuolustajat ry.

Anna Politkovskaja (30.8.1958 - 7.10.2006) oli venäläinen tutkiva journalisti, joka työskenteli Novaja Gazetassa, yhdessä Venäjän harvoista riippumattomista sanomalehdistä. Hän oli kansainvälisesti arvostettu toimittaja, jolla oli rohkeutta ja peräänantamattomuutta tutkia Tšetšenian sodan aikana tapahtuneita ihmisoikeusloukkauksia sekä lukuisia Venäjän armeijan ja puolisotilaallisten joukkojen sotarikoksia. Politkovskaja kirjoitti useita kirjoja, joissa hän syväluotaa muun muassa maansa hallinnon korruptoineisuutta ja Tšetšenian sotaa sekä arvostelee entisen presidentin Vladimir Putinin hallintoa.

Politkovskaja murhattiin kotitalonsa hissiin lokakuussa 2006. Journalistin murhaa pidetään iskuna sanavapautta vastaan. Murhan syistä on esitetty lukuisia teorioita.

Lähes kaksi vuotta kestäneiden tutkimusten aikana tapauksesta on pidätetty useita ihmisiä, jotka on myöhemmin vapautettu. Tutkimusta on häiritty useilla tavoilla muun muassa vuotamalla tietoja julkisuuteen. Politkovskajan murhaa epävirallisesti tutkinut entinen Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n everstiluutnantti Aleksandr Litvinenko myrkytettiin Lontoossa marraskussa 2006, kun hän oli hankkimassa tietoja tutkimuksiaan varten.

Venäjän federaation syyttäjänvirasto on ilmoittanut päättäneensä esitutkinnan ja jättäneensä tutkimusaineiston oikeuteen syyskuussa 2008. Syyttäjä nostaa syytteet murhan avunannosta Sergei Hadžikurbanovia, Džabrail Mahmudovia ja Ibrahim Mahmudovia vastaan.

FSB:n entistä everstiluutnanttia Pavel Rjaguzovia syytetään kidnappauksesta, toimivallan väärinkäytöstä sekä kiristyksestä murhatutkimukseen liittyen. Politkovskajan murhaajan Rustam Mahmudovin epäillään piileskelevän Belgiassa. Venäjän syyttäjävirastoa arvostellaan siitä, että murhaajan nimi sekä mahdollinen olinpaikka on vuodettu julkisuuteen. On epäilty, että murhaaja pääsee pakenemaan, kun hän itse on tietoinen murhan tutkimuksen edistymistilasta.

Politkovskajan perheen asianajajan Anna Stavitskajan mielestä tutkimukset lopetetaan ennenaikaisesti. Perusteita jutun sulkemiselle ei ole, sillä salamurhan tilaaja on edelleen vapaalla jalalla. Syyttäjältä näyttää puuttuvan tahtoa selvittää, kuka tai ketkä olivat murhan takana, ja tuoda heidät oikeuden eteen.

1 kommentti:

Reijo Nikkilä kirjoitti...

Novaja Gazeta Helsingin muistotilaisuudesta:
http://www.novayagazeta.ru/data/2008/75/06.html