9.10.2008

Mites tämän nyt oikein analysois…?


Jos mediaa on uskominen, niin kaikissa ex-neuvostotasavalloissa tai paremminkin IVY-maissa on tasan kaksi poliittista suuntausta: länsimielinen ja venäjämielinen. Länsimielisen suuntauksen edustajat haluavat lähentää suhteitaan länteen (mitä se sitten kulloinkin tarkoittaakaan) ja venäjämielisen suuntauksen edustajat tähyilevät Moskovaan (mitä se sitten kulloinkin tarkoittaakaan).

Tällainen ajattelu- ja ilmaisutapa on tietysti karkeaa, lähinnä pikauutispuuron käyttöön tarkoitettua popularisointia ja yksinkertaistamista. Todellisen politiikan analyysin kanssa sillä on usein vain vähän tekemistä. Näitä termejä on kuitenkin houkuttelevaa heitellä suuntaan tai toiseen: ne antavat raamit poliitikoille, puolueille ja niillä voidaan taustoittaa jopa poliittisia ja yhteiskunnallisia tapahtumiakin. Niiden avulla voidaan selittää mitä erilaisimpia asioita, esimerkiksi sitä, miksi yksi puolue kannattaa Nato-liittoutumista ja joku toinen vastustaa sitä.
- No tietysti six, että ensimmäinen puolue on länsimielinen ja toinen puolue on venäjämielinen, daa!
Samalla periaatteella voidaan Ukrainan kohdalla selittää esimerkiksi kielipolitiikkaa, Sevastopolin laivastotukikohdan tulevaisuutta, historian tulkintoja, WTO-jäsenyysneuvotteluja, kantaa USA:n ohjuspuolustusjärjestelmään tai lähes mitä tahansa muuta. Yksinkertaista ja mukavan mustavalkoista!

Harmi kyllä, yksinkertaistaminenkaan ei kuitenkaan aina ole helppoa. Siitä hyvänä esimerkkinä on Ukrainan nykyinen tilanne.

Hommahan oli Ukrainassa aikaisemmin täysin selvä: siellä oli venäjämielinen Janukovytsh ja vastapuolella länsimieliset Justshenko ja Tymoshenko. Jälkimmäiset irrottivat maansa venäläisen riiston kahleista ja liittivät Ukrainan osaksi vapaata ja demokraattista länttä. Siistiä ja selkeää, eikös juu?

Mutta entäs nyt? Justhsenkon ja Tymoshenkon välit ovat viilenneet ja Tymoshenko on käynyt tapaamassa Vennän maalla jopa ikivanhaa arkkivihollistaan Putinia. Tymoshenko oli myös salaperäisen hiljaa Georgian sodan aikana samaan aikaan kun Justshenko syytti Venäjää kaikesta mahdollisesta ja mahdottomastakin. Tässä on nyt kyllä lihava koira haudattuna!

Miten tämmöistä tilannetta nyt sitten pitäisi tulkita? Onko Tymoshenkosta nyt tullut piilovenäjämyönteinen vai pitäisikö häntä jo alkaa kutsua uusvenäjämyönteiseksi? Entäs sitten Janykovytsh? Onko hän vanhoillisvenäjämyönteinen, ex-venäjämyönteinen vai pelkästään venäjämyönteinen? Entä onko Justshenko kaiken tämän jälkeen edelleen länsimyönteinen vai jopa länsimyönteisempi kuin aikaisemmin?

Hankala tilanne. Ennen kaikki oli niin paljon helpompaa!

1 kommentti:

Nimetön kirjoitti...

Taneli nyt ainakin paljastui uusiopissixex, daa.