11.10.2008

Nazarbajev veti piuhan seinästä

Svenska: Nazarbajev drog ur sladden

Rahat Alijev, entinen kazakstanilainen ministeri, entinen Kazakstanin turvallisuuspalvelun päällikkö, entinen Kazakstanin suurlähettiläs Wienissä, ja ennen kaikkea Kazakstanin presidenttinä vuodesta 1991 toimineen entisen puoluejohtaja Nursultan Nazarbajevin entinen vävypoika, avasi tässä äskettäin blogin entisen Neuvostoliiton maissa erittäin suositulla LiveJournal-sivustolla.

Tätä nykyä Rahat Alijev on epäsuosiossa, avioliitto presidentin vanhimman tyttären kanssa on purettu, ja entinen suurlähettiläs on hakenut ja saanut turvapaikan Itävallasta. Kazakstanissa hänet on poissaollessaan tuomittu kahdenkymmenen vuoden vankeusrangaistukseen kidnappauksesta. Ja tämä kelvoton menee ja avaa blogin, jossa hän väittää että Kazakstanin presidentti on pannut palkkamurhaajat hänen peräänsä.

Mutta eihän se ole Rahat Alijevin asia päättää, mitä kazakstanilaisten sopii lukea. Sen päättää tietysti presidentti. Tähän asti netin käyttöä ei ole juurikaan rajoitettu Kazakstanissa, mutta muutama päivä sen jälkeen kun Rahat Alijev oli avannut bloginsa, sitä ei enää voinutkaan lukea Kazakstanista käsin.

Ei se vielä mitään, mutta Rahat Alijevin blogin mukana netistä katosi koko suosittu LiveJournal-palvelu, eikä ainoastaan Kazakstanissa, vaan myös pienemmässä naapurimaassa Kirgisiassa, joka on kytketty nettiin Kazakstanin verkon kautta. Kukapa nyt välittäisi niistä tuhansista Kazakstanin ja Kirgisian asukkaista, joilla on omat blogit LiveJournalissa? No ei ainakaan se joka veti piuhan seinästä.

Vielä ihan toinen juttu, vaikka samaa sarjaa: huomenna sunnuntaina Tšetšeniassa on paikalliset parlamenttivaalit. Ihan niin, siellä missä duumavaalien äänestysprosentti viime joulukuussa oli vaatimattomat 99,5%. Lisää vaalivalmisteluista kertoo Radio Liberty. Ja Ruslan Jamadajevin murhallahan ei ollut vaalien kanssa mitään tekemistä.


Lisää aiheesta:

3 kommenttia:

Tapani Kaakkuriniemi kirjoitti...

Mielenkiintoinen tieto tämä Kazakstanista. Oleskelin siellä lyhyen aikaa kolmisen vuotta sitten juuri presidentinvaalien alla, ja oli kyllä mielenkiintoista seurata Nursultan Nazarbajevin kultin rakentamista. Ihmiset halusivat kysyttäessä sanoa mielipiteensä, ja vaikka pomoa saatettiin arvostella pienemmistä puutteista, yleensä juttukaverit sanoivat, että selvästi kohonnut hyvinvointi on Nazarbajevin ansiota, ja siksi he aikoivat äänestää häntä. No joo, 91 prosenttia äänestäneistä teki ruksin Nazarbajevin kohdalle.

Mutta muutaman päivän käynti naapurissa Uzbekistanissa auttoi muodostamaan kontrastia jonkinlaisen demokratian ja jokseenkin täydellisen tyrannian välille. Uzbekistanissa mielialat olivat aika matalalla omien vaikutusmahdollisuuksien, median luotettavuuden ym. seikkojen suhteen. Kazakstanissa sentään oli tuolloin ja vielä sen jälkeenkin sellainen tilanne, että oikeudenloukkaukset, jotka tulivat kansainväliseen julkisuuteen, olivat kohtalaisen lieviä. Tietenkin korruptio on suurta, kuten muissakin Keski-Aasian "tasavalloissa", ja opposition toimintamahdollisuuksia rajoitetaan. Varmaan vaalituloksetkin kirjoitetaan riippumatta uurniin pudotetuista äänestyslipuista, mutta niinhän tehdään Venäjällä ja noin 50 muussa maassa.

- Kazakstanissa öljy ja kaasu rasvaavat koneistoa toimimaan.

Tämä nettisivuston blokkaaminen on tietysti yksittäinen toimenpide, mutta samalla vaarallinen enne. Mihin tässä päästäänkään? Viime vuonna poistettiin presidentin vaalilaista kausien lukumäärää koskevat rajoitukset, joten nyt 68-vuotias presidentti saattaa istua virassaan vielä 15 vuotta ja kehittää yhden miehen diktatuurin.

Onhan uuden pääkaupungin Astanan monumentaalikeskustakin Nazarbajevin ylistyslaulu: parin kilometrin mittainen bulevardi, jota reunustavat mitä mielikuvituksellisimman näköiset julkiset rakennukset, päättyy presidentinlinnaan.

Paremman puutteessa pari kuvaa:
http://www.advantour.com/img/kazakhstan/astana/astana23.jpg
http://www.thegio.net/kazakhstan/Photos/Astana/photos/photo6.html

Tapani Kaakkuriniemi kirjoitti...

Siis ne kuvat? Tulisikohan niihin nyt linkit. Kokeillaan.

http://www.advantour.com/img/kazakhstan/astana/astana23.jpg

http://www.thegio.net/kazakhstan/Photos/Astana/photos/photo6.html

Anonyymi kirjoitti...

Aika hiljainen ploki...