2.10.2008

Kunniamerkkejä

Vanha vakaa Punatähti "Krasnaja Zvezda" muistuttaa tänään, että on oikein olla ylpeä Venäjästä. Presidentti Medvedev on jakanut Kremlin Katariinan salissa kunniamerkkejä Ossetian taistelijoille. Hän painotti, että "kaikki toimemme olivat absoluuttisen laillisia". Tästä voisi tietysti kysyä kahdesti, koska Etelä-Ossetia ainakin kansainvälisoikeudellisesti kuului Georgiaan vähintään elokuuhun asti, puhumattakaan sitten 51. armeijan joukkojen tunkeutumisesta pitkälle varsinaisen Georgian alueelle. En kiistä Georgian armeijan tulittaneen Tshinvalia yöllä 7.-8. elokuuta, mikä oli kaiken sotilaallisen ajattelun valossa järjenvastaista ja tapahtui maata avustaneen USA:n nimenomaisesta kiellosta huolimatta. EU:n tarkkailijoiden tuntuu olevan myös vaikea päästä Ossetian ja Abhasian alueille, vaikka tästä on Ranskan johdolla käydyissä neuvotteluissa sovittu.
Krasnaja Zvezdan artikkelista ei käy ilmi, millaisia taloudellisia palkkioita kunniamerkkien mukana on jaettu. Ylipäällikkö onnitteli joka tapauksessa sotilaita "eittämättömästä menestyksestä rauhanrakentamistehtävässä". Venäjän sankarin kultaisen tähden saivat panssarivaunukomppanian päällikkö, kapteeni Jurij Jakovlev sekä tankinjohtaja, kersantti Sergei Mylnikov. He hyökkäsivät georgialaisten rivistöön, tuhosivat asevarastoja sekä muutamia vastustajan panssaroituja yksikköjä. Vielä sairaalassa ollut everstiluutnantti Konstantin Timerman palkittiin poissaolevana, koska hän oli haavoittumisestaan huolimatta jäänyt taistelukentälle jatkamaan kamppailua vihollisen ylivoimaisia joukkoja vastaan. Operaation päättäväisestä johtamisesta palkittiin vielä samalla kunniamerkillä everstit Gennadi Anashkin ja Andreij Krasov.
Kuuluisien spetsnazien laskuvarjojoukkojen everstiluutnantti Anatolij Lebed vastaanotti Pyhän Yrjön IV luokan kunniamerkin miekoin "osoitettuaan heti taistelun alettua esimerkillään henkilökohtaista rohkeutta". Urhoollisuusmitalin sai myös kaksi naista: lääkintäkersantti Zuhra Tramova ja lääkintäalikersantti Maija Bestajeva. "Nämä sankarilliset naiset auttoivat haavoittuneita tulen alla avoimella taistelukentällä ja pelastivat kymmeniä ihmishenkiä", totesi Medvedev.
Pääesikunnan puolesta taistelijoita kiitti kenraalimajuri Aleksandr Kolpatsenko. Hän muistutti, että Venäjän turvallisuus sekä sen kansan työ ja rauhan säilyminen riippuvat juuri maan asevoimista. Armeija ja laivasto ovat aina valmiina täyttämään perustuslaillisen velvollisuutensa.
- Lainkaan halventamatta sotilaita, jotka noudattavat käskyjä, nousee mieleen pari asiaa: Suomessa ollessaan ei aina muista, että suurvalta sotii jatkuvasti jossain. Venäjällä asuessa se kyllä pysyy mielessä. Suomalaisten suhtautuminen kunniamerkkeihin kiteytyy Tuntemattoman sotilaan toteamuksessa: "Minä en ole kiiltävän perään." Si vis pacem, para bellum.

5 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

Kovasti harmittaa georgian kansalaisten puolesta, joiden taloudelliseen tilaan sota ja sen kiihdyttämä asevarustelu vaikuttaa. Georgian sotamenot valtionbudjetissa olivat ennen konfliktia noin kymmenen prosentin luokkaa. Tästä ne tuskin alenevatkaan.

Timo-Pekka Veijonen kirjoitti...

Huh-huh!
Tämä on pahempaa sisäsumutusta kuin konsanaan Neukkulassa. Ja kansa on riemuissaan kun ei muuta näe...

Nimetön kirjoitti...

Kovin puolueellisia ja Venäjän-vastaisia nämä teidän kirjoitukset. Valikoivia. Venäjällä on paljon hyvääkin, miksi ette puhu mukavista asioista.

Raimo

Salla Nazarenko kirjoitti...

Moskovassa oli muuten, ainakin vielä kuukausi sitten, näytteillä sotasaalista Etelä-Ossetiasta. Luin näyttelystä Moscow Timesistä, ja jutussa kerrottiin mm. että näyttelyssä on esillä kokonaisia sotilaspukuja, mikä osoittaa georgialaisten moraalittomuuden - he kun jättivät tavaroitaan holtittomasti rintamalle paetesaaan venäläisiä.

Georgialaiset puolestaan osallistuivat propagandasotaan esittelemällä laajalti georgialaissotilaiden saappaattomia ruumiita. Naton laadukkaat, beiget saappaat kuulemma menivät kuumille kiville venäläisten (ja muiden heidän puolellaan sotineiden) ryöstellessä ruumiita.

Nimetön kirjoitti...

Raimo tiedäthän "kaikki paha tulee idästä". Kysy vaikka ruotsalaisilta.