23.5.2007

Masha ja Gosha tekstarimaassa

Iltaisin vasynyt projektipaallikko valitettavan usein losahtaa television aareen. Nain taas yhtena iltana, ja Etela-Ossetian omalla "Analia" - kanavalla tuli Mashan ja Goshan pop-ohjelma.

Kyseessa on erittain kompelo musiikkishow, jossa Masha ja Gosha, kaunis ja erittain nuori pariskunta, lukee aaneen katsojien reaaliajassa lahettamia tekstiviesteja. Katsojat lahettavat terveisia, yleensa aidille, tai kymmenenteen kouluun, tai Mashalle ja Goshalle: "Naytatte niin hyvaltaaaaa!" Ja sitten toivotaan jotakin biisia, Sofia Rotarua tai Kirkorovia, ja sita rataa.

Ohjelma on aika kammottava, vaikka mainostaakin itseaan maailman interaktiivisemmaksi ohjelmaksi. Suora lahetys kumminkin.

Eraana iltana Goshalle tapahtui kommahdys. Han luki viehkolla aanellaan ruudulta viestin, joka kuului nain: "Masha ja Gosha, jos ette nyt lue tata viestia, mina ammun teidat molemmat."

Gosha luki viestin, hakeltyi nanosekunniksi, ja torui sitten katsojia: alkaa lahettako tallaisia viesteja, nyt otamme yhteytta lahettajaan ja tallaista ei siis suvaita!

Minua nauratti, mutta tarkemmin ajatellen naureskeluun ei ole syyta. Erityisesti Etela-Ossetiassa suurella osalla vakiluvusta on edelleen aseet, jopa Texas kalpenee tilastoissa. Iloisen perhetapahtuman sattuessa ammutaan ilmaan, surun osuessa kohdalle ammutaan ilmaan. Ja sitten, aina silloin talloin, rajalinjan toisella puolella georgialaiset ottavat ammuskelun tosissaan ja ampuvat takaisin - nyt ei enaa ilmaan.

Myos Tbilisissa naita sattuu lahes viikottain. Nuoria poikia kuolee, kun vodkapohna ja mustasukkaisuus johtavat valikohtaukseen, ja jollakulla on ase.

Luin Newsweekista tilastoja, jossa Suomi ja Sveitsi yllattivat Euroopan maina, joissa on eniten aseita ja ampumavalikohtauksia. Suomi loistaa veritekotilastoissa maana, jossa vihainen mies ampuu humalassa vaimonsa, tai kaveri toisen. Taalla Kaukasiassa vahinkoja sattuu yokerhojen edustoilla, kaduilla, puistoissakin. Tilanne on parantunut valtavasti kymmenessa vuodessa, mutta ainakin Ossetiassa, jossa alueen statuksesta ei olla pian 16 vuodessa paasty sopuun, aseiden maara ei hevin vahene.

Eli Gosha, anteeksi, etta hymyilin tilanteelle. Se vain naytti niin kovin koomiselta olohuoneestani katsoen.

Ei kommentteja: