17.9.2007

Kaksi lippua Bolshoi -teatteriin

Ollessani kesällä Venäjällä sain nauttia Rossija -televisiokanavan satiiriohjelmasta "Fitil", Sytytyslanka.

Neuvostoliitossa vuonna 1962 syntynyt klassikko-ohjelmaa näytettiin aina välipaloina elokuvateattereissa ennen esitystä. Perestroikan myötä ohjelma laitettiin hyllylle. Se koki kuitenkin renessanssin, kun uuden Venäjän satiirin edelläkävijä Igor Ugolnikov sai projektin elvytettyä ja säännölliset televisiolähetykset alkoivat 14. maaliskuuta 2004 alkaen.

Tässäpä hienoin nähty oivallus:

Miliisi pysäyttää kaupungissa kaahailijan. Kuski sanoo olevansa töissä Lenkom -teatterin ohjaaja ja kiirehtivänsä töihin. Rahaa ei nyt satu olemaan mukana, mutta ainahan hän voi järjestää inspehtorille ylimääräisen teatterilipun! Miliisi miettii hetken ja sopertaa lopultakin puoliääneen kumartuen lähemmäksi auton ikkunaa:

- Два билета в "Большой". (Kaksi lippua Bolshoi [-teatteriin])

Ohjaaja on hieman hämmentynyt: hänhän on Lenkom -teatterin palveluksessa! Hän voi hankkia vain sen lippuja! Miliisin äänensävy synkkenee ja hän toistaa:

- Два билета в "Большой"!

Ohjaaja selittää taas, että hän on aivan toisen laitoksen palveluksessa. Miliisi hermot meinaavat pettää. Hän kaivaa ärtyneesti taskuaan ja ottaa lopultakin esille setelin,


jonka levittää ohjaajan kasvojen edessä ja miltei huutaa:

- Два билета в "Большой"!!! :)

Niille, jotka eivät ymmärtäneet huumoria, voin selittää että Venäjällä seteleitä kutsutaan virallisissa yhteyksissä "lipuiksi" (БИЛЕТ БАНКА РОССИИ = Venäjän Pankin lippu) ja että sadan ruplan setelissä on toisella puolella kuvattu Moskovan Bolshoi -teatteri.

Pakollinen kuvan lähde: http://www.t-l.ru/news/109261672822114.shtml

Ei kommentteja: