25.2.2008

Oscarit liippasivat Venäjää läheltä

Hollywoodissa jaettiin Oscarit jo 80:nnen kerran. Tuo elokuvamaailman jokavuotinen suurhäppeninki jää minulta usein hieman muiden uutisten varjoon. Tänä vuonna jännitin kuitenkin eräiden pystien kohtaloa tavallista enemmän, sillä sen saajiksi oli tyrkyllä kolme venäläistä! Elokuva-akateemikot päätyivät valinnoissaan kuitenkin muihin ehdokkaisiin..
´
Venäläisten suurin palkintotoivo oli epäilemättä Nikita Mihalkovin elokuva 12, joka on löysä re-make yhdysvaltalaisesta filmistä 12 Angry Men. Itse Mihalkov on sanonut, ettei oikeastaan halunnutkaan elokuvasta alkuperäisen näköistä, vaan laajensi ja syvensi sen aihealueita.
´
Seuraavaksi vuoden 1957 ja Mihalkovin elokuvien saman kohtauksen vertailu:

Amerikkalaisessa versiossa jääräpäistä syyttelijää näyttelee Lee J. Cobb, venäläisessä sen roolin vetää Sergei Garmash. Hänen opponenttina on kaukasialaista lääkäriä näyttelevä Sergei Gazarov.Toinen venäläisehdokas, ohjaaja Sergei Bodrov, edusti käsikirjoittamallaan ja ohjaamallaan Mongooli -elokuvallaan monikansallista projektia (elokuvan tekijöihin luetaan Saksa, Kazakstan, Mongolia ja Venäjä kun taas pääosa tapahtumista kuvattiin Kiinassa) samoin parhaan ulkomaalaisen elokuvan ehdokkuudessa.

Vielä yksi mielenkiintoinen seikka venäläisehdokkaisiin liittyen: suurimmat mahdollisuudet voittoisaan tuulettamiseen olivatkin Sergei Garmashilla, sillä hän näytteli 12 -elokuvan jääräpäisen syyttelijän ohessa myös pienen roolin venäläisupseerina puolalaisessa Katyn -elokuvassa, parhaaksi ulkomaalaiseksi elokuvaksi ehdolla ollut sekin. Kaiken kukkuraksi monia näyttelijäpalkintoja Venäjällä voittanut Garmash lainasi äänensä Stepan -rengille Aleksandr Petrovin piirretyssä.

Petrov oli ehdolla pienoispiirrettyjen sarjassa Minun Rakkauteni -öljyvärianimaatiollaan:

Kehotan ensin katsomaan Petrovin taideteoksen ajatuksen kanssa ja nauttia toisella katselukerralla vain ja ainoastaan taiteellisesta ilosanomasta. (Antamani linkki on surkea kuvalaadultaan. Tämä on taasen huippulaadukas, mutta tulkkaus puuttuu.)

Jo aikaisemmin Oscarin voittanut Petrov piirtää animaationsa sormin öljyväreillä lasilevylle ja muutteelee niitä hiukan joka otosta varten. Malttakaa katsoa loppuun asti, niin tajuatte millaisen työn Petrov tekee:


Katkeroiduin syvästi, kun Oscar matkasi mielestäni tässäkin ehdokkuudessa väärään osoitteeseen. Voittajaksi selviytyi monikansallinen Pekka ja Susi -animaatio:


Toki jotkut pienet detaljit olivat hyviä, mutta amerikkalaisten rakastama action ajoi siinäkin syvällisyyden ohitse. Voisin toki pitää Pyrrhoksen voittona sitä, että voittajatyön aihe on peräisin venäläissäveltäjän Prokofjevin nuottivohkosta. Sitä, kääntyikö Sergei Sergejevitsh haudassaan palkinnon myötä vaiko ei, voi vain arvailla.

Kaiken kaikkiaan venäläinen elokuvateollisuus näyttää elävän uutta nousukauttaan. Minä jään ainakin videovuokraajien ohella hieromaan tyytyväisenä käsiäni.

Ei kommentteja: