15.5.2009

Uhkana massakulttuuri

Venäjän parlamentaarikot pitävät välttämättömänä taistelun aloittamista televisiokanavilla jylläävän massakulttuurin tuotteita vastaan. Parlamentaarikkojen mukaan ihminen, joka on huolestunut Venäjän kulttuurin kohtalosta ja kansallisen turvallisuuden (!) kysymyksistä, ei voi mitenkään puolustaa reality-ohjelma Dom-2:n lähettämistä. Kyseessä on jonkinlainen big brother -tyylinen ihmissuhdehömppäohjelma, jota TNT-kanava on lähettänyt vuodesta 2004. Se on kuulemma kanavan parhaiten menestynyt yleisömagneetti: ohjelmaa katsoo 35 miljoonaa ihmistä, ja siihen liittyvää kuukausittaista satasivuista kiiltokuvajulkaisua myydään 650.000 kappaletta. Minä 90-prosenttisesti televisiottomana ihmisenä en tiedä itse ohjelmasta mitään, mutta tapa, millä siihen ja vastaaviin hengentuotteisiin puututaan, on mielenkiintoinen.

Venäjän ortodoksinen kirkko vaati 12.5.2009 sulkemaan kanavan, joka lähettää tällaista ohjelmaa. Volokolamskin piispa Ilarion (Alfejev), joka on myös Moskovan patriarkaatin ulkoisten kirkollisten suhteiden osaston (ОВЦС МП) puheenjohtaja, sanoi, että "tämä hanke pitää sulkea, koska ei saa lisätä sitä, että ihmisten yksityiselämä, heidän tunteensa, konfliktinsa ja erimielisyytensä tulisivat television katsojien omaisuudeksi". Hänen mukaansa "tämä on säädytön ohjelma, se on ristiriidassa kristinuskon perusnormien ja yleisinhimillisen siveellisyyden kanssa." Edelleen: "Jos tällainen hanke lopettaisiin, tukisin henkilökohtaisesti sitä päätöstä."

Presidentti Dmitri Medvedev vahvisti 12.5.2009 uuden, vuoteen 2020 asti ulottuvan kansallisen turvallisuuden strategian. Se sisältää 112 kohtaa, joista yksi liittyy massakulttuurin turmiollisten vaikutusten kitkemiseen:

"80. Kulttuurin alalla kansallisen turvallisuuden pääasiallinen uhka on massakulttuurituotteiden ylivalta, jotka on suunnattu marginaalisten kerrosten henkisiin tarpeisiin, ja lisäksi oikeutta loukkaavat hyökkäykset kulttuurikohteita vastaan."

Olisiko nyt tositeeveeohjelma Dom-2 sellainen uhka, johon strategiaa pitäisi soveltaa? Jo huhtikuussa hallituksen oikeudenloukkausten ennalta ehkäisemistä koordinoiva komissio käsitteli asiaa. 2.4.2009 sisäministeri Rašid Nurgalijev ilmoitti, että on välttämätöntä arvioida joidenkin tv-ohjelmien vaikutusta nuorisoon, ja mainitsi esimerkkinä skandaaliohjelma Dom-2:n. Mm. psykologien ja yhteiskunnallisten vaikuttajien mielipiteisiin nojaten sisäministeri sanoi, että Dom-2 vaikuttaa negatiivisesti hankkeeseen osallistuviin ja lukuisiin nuoriin television katsojiin.

Niinpä monien poliitikkojen ja rivikansalaisten mielestä on ilmeisen välttämätöntä, että viranomaiset ryhtyisivät "pelastamaan kulttuuria tällaisen ala-arvoisen massakulttuurin ylivallalta".

Kuitenkin Venäjän televisioakatemian puheenjohtaja Mihail Švydkoi on asettunut puolustamaan Dom-kakkosta. Švydkoi viittaa historioitsija Vasili Kljutševskiin (1841–1911), jonka mukaan massakulttuuri on hyvä jo siksi, että se kääntää ihmisten huomion pois jostakin vielä huonommasta. Niinpä Švydkoin mielestä Venäjällä on merkittävä joukko katsojia, joiden huomion tämä ohjelma kääntää pois "antisosiaalisiin tekoihin ryhtymisestä". Hän sanoi ymmärtävänsä, miksi tämä ohjelma on olemassa: se vetää puoleensa sellaista katsojakuntaa, joka voisi yksinkertaisesti mennä kadulle ja käydä joukolla ohikulkijoiden kimppuun.

Eilen ylähuoneen eli Liittoneuvoston varapuheenjohtaja, Sahan (Jakutian) tasavallan valtiovaltaa edustava Mihail Nikolajev vaati Dom-kakkosen sulkemista. Hän on myös kansallisen yhteiskunnallisen komitean nimeltä Venäläinen perhe (Российская семья) puheenjohtaja.

Tuskin duuma tästä asiasta aivan heti ryhtyy lakia säätämään, mutta keskustelua tullaan varmasti käymään. Ja asiantuntijoista ei varmasti ole pulaa!

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Pari kertaa Moskovassa Dom-2:sta katsoneena voin todeta, että kukaan tuskin kovin pahasti kärsisi, jos sarja siirtyisi tv-ohjelmien hautuumaalle. Keinot massakulttuurin turmiollisten vaikutusten kitkemiseksi ovatkin jo asia erikseen.

Taneli Dobrowolski kirjoitti...

Täysin samaa mieltä edellisen kommentoijan kanssa...