21.10.2009

Stalinista tehtiin elokuvasankari

Venäläisten tiedotusvälineiden mukaan moskovalainen oikeusistuin on hylännyt Josif Stalinin pojanpojan Eugene Džugašvilin kunnianloukkaushaasteen venäläistä oppositiolehteä Novaya Gazetaa vastaan. Eugene Džugašvili vaati lehdeltä mojovia korvauksia isoisänsä Josif Stalinin kunnian loukkaamisesta, sekä lehdessä julkaistujen väitteiden korjaamista. Oikeusjutun epäiltiin olleen Kremlin tuorein yritys palauttaa Stalinin maine.

Eugene Džugašvili raivostui venäläisessä Novaya Gazeta –oppositiolehdessä julkaistusta ”Syylliseksi todettiin Beria” –nimisestä artikkelista. Artikkelissa oli viitattu viime aikoina avoimiksi julistettuihin venäläisiin historiallisiin arkistolähteisiin, joista on lehden mukaan muun muassa paljastunut, että Stalin allekirjoitti neuvostokansalaisten tappomääräyksiä henkilökohtaisesti.

Eugene Džugašvili vaatii Novaya Gazetalta artikkelissa esitettyjen väitteiden korjaamista, sekä kymmenen miljoonan ruplan, eli noin 230 000 euron suuruisten kunnianloukkauskorvausten maksamista. Asian lyhyehkön käsittelyn jälkeen Moskovassa toimiva Basmannyin oikeusistuin kuitenkin hylkäsi kaikki Džugašvilin vaatimukset.

Stalinin maineen palautuksella ei mene kovin hyvin muuallakaan. Kaksi kuukautta sitten moskovalainen Kurskajan metroasema nousi venäläisten tiedotusvälineiden otsikoihin sen jälkeen, kun asemalle oli restauroinnin yhteydessä palautettu Neuvostoliiton vanhasta kansallishymnistä siteerattu Stalinia ylistävä tekstinpätkä. Moskovan metrolaitos perusteli tekstinpätkän asentamista sillä, että asemalle haluttiin palauttaa mahdollisimman tarkasti sen historiallinen ulkoasu. Niin tarkka ei metrolaitos kuitenkaan halunnut olla, että olisi palauttanut asemalle myös Stalinin patsaan, jollainen siellä oli pönöttänyt aina 1950-luvun puoliväliin saakka.

Tätäkin tapausta epäiltiin yleisesti Kremlin yrityksiksi puhdistaa Stalinin maine. Stalin-tekstin palaamisesta Kurskajalle närkästyivät muassa lukuisat ihmisoikeusjärjestöt sekä Venäjän ortodoksinen kirkko. Ortodoksisen kirkon edustaja Vsevolod Tshaplin totesi, että ”Metrossa ei saa muistuttaa henkilöistä, jotka tuhosivat säälittä toisia ihmisiä”.

Restauroinnin tuloksista on nyt älähtänyt myös Moskovan kaupungin kulttuuriperintökomitea, jonka mukaan Moskovan metrolaitos ei ollut etukäteen hyväksyttänyt aseman restaurointisuunnitelmia komitealla. Kulttuuriperintökomitea harkitsee vaativansa restauroinnin toteuttaneelta Moskovan metrolaitokselta sakkorangaistusta, sekä aseman ulkoasun muuttamisesta.

Moskovan metrolaitoksen johtaja Dmitri Gaev on kuitenkin tiukkana: Teksti on ja pysyy! Gaevin mukaan kohuttuun tekstiin aiotaan lisätä vielä siteerauksen toinen osa eli se, missä mainitaan myös toveri Lenin. Liekö kyseessä siis yritys puhdistaa myös Leninin maine?

Stalin on nyt huulilla myös Yhdysvalloissa, jossa elokuvayhtiö Warner Bros. on päättänyt julkaista uudelleen Neuvostoliittoa ja Stalinia ylistävän vanhan propagandaelokuvan. Vuonna 1943 valmistuneen Mission to Moscow –nimisen elokuvan on ohjannut Casablanca-elokuvalla mainetta niittänyt Michael Curtiz ja ehdotus elokuvan tekemisestä tuli Yhdysvaltain senaikaiselta presidentiltä Franklin Rooseveltiltä.

Filmin tarkoituksena oli luoda myönteistä kuvaa Yhdysvaltain liittolaisesta Neuvostoliitosta ja sen johtajasta Josif Stalinista. Elokuvan tarina perustuu Moskovassa 1930-luvulla työskennelleen Yhdysvaltain suurlähettiläs Joseph E. Davies muistelmiin.

Elokuvassa muun muassa oikeutetaan 1930-luvun Neuvostoliitossa tapahtuneet poliittiset vainot sekä Neuvostoliiton hyökkäys Suomeen vuonna 1939.

Elokuvaa kritisoitiin Yhdysvalloissa heti sen valmistuttua, sekä erityisen voimakkaasti mccarthyismin aikaisten kommunistivainojen aikaan, jolloin elokuvaa pidettiin Yhdysvalloissa malliesimerkkinä ”kommunistisen saastan tunkeutumisesta Hollywoodiin”.

Tässä vaiheessa ei ole vielä tiedossa, liittyykö myös tämän elokuvan uudelleen julkaiseminen yrityksiin palauttaa Stalinin maine.

Elokuvan voi ladata warnerarchive.comin sivuilta. Herra Eugene Džugašvili lienee jo tilannut oman kopionsa.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Jevgeni.