6.12.2011

Pidetään mennyt mielessäKun sisäministeriön joukot ovat jälleen pitämässä yllä järjestystä Moskovan kaduilla, on hyvä muistaa, miten niitä pidetään Venäjällä arvossa. Moskovassa on yleisölle myytävänä luettelo, jossa ovat kaikki kaupungin museot, myös MVD:n. Se sijaitsee Krasnoarmeiskajan metroaseman lähellä - kuinkas muuten. Yritin kesällä 2010 käydä katsomassa kokoelmia, mutta jouduin palaamaan tyhjin toimin. Kaksi varusmiesvartijaa ja yksi luutnantti palauttivat suomalaistutkijan kohteliaan määrätietoisesti tallaamaan kuumaa asvalttia. Muodollisena syynä oli neuvostoajalta liiankin tuttu "remont". Läheisessä puistossa oli ranskalaisten lentäjien muistomerkki. Heidän kanssaan punalentäjät rökittivät saksalaisia Niemenin seudulla toisen maailmansodan loppuvaiheessa.
Mielenkiintoisempi oli kuitenkin tämä kuvassa näkyvä patsas, joka on omistettu niille asemiehille, jotka ovat saaneet surmansa kurittaessaan vallanpitäjien käskystä oman maansa kansalaisia. Jokainen voi vetää asiasta omat johtopäätöksensä.

1 kommentti:

Tapani Kaakkuriniemi kirjoitti...

Kari hyvä,
oletko varma siitä remontista? Ettei vain käynnissä ollut inventaario?
:-)

Vuosi sitten olin yhden opiskelijapojan kanssa kävelemässä Tverskajalla. Talon n:o 13, siis Moskovan määrin eli kaupunginjohtajan virastotalon seinässä on laatta, joka ilmoittaa, että V.I. Lenin puhui tässä kansanjoukoille vuonna 1918. Poika rupesi ottamaan laatasta kuvaa, mutta taloa vartioinut militsioner riensi hätiin ja sanoi että nilzjä snimat foto. Eli painu Nilsiään ottamaan fotojasi. Kysyin, onko Leninin puhetilaisuus jonkinlainen salaisuus, mutta hänen Venäjän lainsäädännön tuntemuksensa oli sen verran rajallinen, ettei hän voinut kertoa tarkemmin lakia tai asetusta, puhumattakaan pykälästä, mihin kielto perustuu.

Tämän perusteella voisi tehdä hätäisiä johtopäätöksiä kansanvallan tilasta Venäjällä, mutta onneksi sentään duuman vaalit olivat avoimet ja rehelliset!