22.8.2007

Kaksi kuunteluvinkkiä

Venäjän kansalaisyhteiskuntakehitykseen laajasti perehtynyt toimittaja Airi Leppänen on taas tehnyt kiinnostavia radio-ohjelmia.

Tänään ja huomenna voi Yle ykköseltä kuunnella legendaarisen ihmisoikeusaktivisti Ljudmila Aleksejevan haastattelun (jos ohjelma tulee myöhemmin nettiin kuunneltavaksi, kuten otaksun, laitan tänne myös nettilinkin).

Radio Yle1 keskiviikkona 22.8.klo 11.40 ja torstaina 23.8. klo 18.00

EUROOPPALAISIA PUHEENVUOROJA

Airi Leppänen esittelee venäläisen ihmisoikeusliikkeen veteraanin Ljudmila Aleksejevan näkemyksiä.

Ljudmila Aleksejeva aloitti ihmisoikeusaktivistina Neuvostoliiton dissidenttiliikkeessä jo 1960-luvulla, ja oli vuonna 1976 perustamassa Moskova-Helsinki-ryhmää, jonka puheenjohtajana nykyisin toimii.

Venäjän demokratiakehityksen viimeaikaisista takaiskuista huolimatta Aleksejeva uskoo, että 15–20 vuoden kuluttua Venäjällä on vahva kansalaisyhteiskunta, jonka mielipiteitä myös valtaapitävien on pakko kuunnella.


Viimeviikkoinen Tiedepersoona-ohjelma, jossa Airi haastatteli hiljattain väitellyttä tutkija Suvi Salmenniemeä oli minusta aivan erityisen hyvä kokonaisuus. Salmenniemen kesäkuussa 2007 Helsingin yliopistossa tarkastettu väitöskirja Growing Flowers in the Frost: Civic Activity, Citizenship and Gender in Russia on ensimmäinen nyky-Venäjän kansalaisyhteiskuntakehitystä käsittelevä väitöstyö Suomessa. Salmenniemi kartoittaa tutkimuksessaan kansalaistoiminnan keskeisiä piirteitä ja Venäjän demokratiakehityksen ehtoja sekä analysoi kansalaistoiminnan sukupuolittuneita merkityksiä ja osallistumisen strategioita. Tarkemman analyysin kohteena tutkimuksessa on kaksi kansalaisjärjestöä - Naistutkimuskeskus ja terveydenhuollon ammattiliitto.

Kerätessään tutkimusaineistoaan Tverin kaupungissa vuosina 2001- 2005 Salmenniemi pääsi myös läheltä seuraamaan miten järjestöjen kehitysoptimismi vaihtui pessimismiin ja epävarmuuteen presidentti Putinin “ohjatun” demokratian tiukentuvassa otteessa.

Jos on yhtään kiinnostunut Venäjän kansalaisyhteiskuntakehityksestä ja alan tutkimuksesta, kannattaa kuunnella! Ohjelma löytyy Ylen Areena arkistosta täältä.

2 kommenttia:

Anna-Maija Juvonen kirjoitti...

Onnekseni satuin radion ääreen tuon Suvi Salmenniemen haastattelun alkaessa. Haastattelussa tuli ääneen sanottuna esille mielenkiintoisia, havaintoja kansalaisjärjestötyön piirteistä Venäjällä, ja haastattelijakin oli tosi hyvin perehtynyt aiheeseen.

Unknown kirjoitti...

Salmenniemen haastattelu oli oikein kiinnostava, onneksi se kuului netistä. Pitäisi ehkä lukea se väitöskirjakin.

Ljudmila Aleksejevan haastattelun löysin senkin pienen etsimisen jälkeen Ylen nettisivuilta, tosin vain tekstimuodossa. Venäjää on siellä kyllä kirjoitettu aika vapaasti vääntäen: "vsjo takoe v nashei strane idut tva paralelnie..."