1.10.2007

Korruption houkutus

Georgian viimeviikkoinen poliittinen kriisi kertoo siita, mita kukaan ei olisi halunnut Shaakashvilista uskoa: kuitenkin, sittenkin, nayttaa silta, etta Misha on sekaantunut entisen Neuvostoliiton valtaapitajien pahimpaan kiroukseen ja houkutukseen: korruptioon.

Lyhyesti kavi niin, etta entinen puolustusministeri ja entinen Shaakashvilin laheinen ystava ja liittolainen Irakli Okruashvili palasi lahes vuoden kestaneen hiljaiselon jalkeen poliittiselle areenalle, ja ampui heti kovilla. Keskiviikkona han kertoi suorassa televisiolahetyksessa Shaakashvilin ja hanen lahipiirinsa sekaantuneen korruptioon, poliittisiin murhiin ja kaikin tavoin pettaneen Georgian. Samalla Okruashvili toki kertoi omasta poliittisesta puolueestaan. Okruashvilin koko puhe englanniksi loytyy taalta.

Keskiviikon mittaan kyselin kollegoilta, miten he luulevat Shaakashvilin reagoivan. He arvelivat, etta tuskin Misha mitaan tekee - sehan vain vahvistaisi, etta Okruashvilin syytoksissa on totuuden siemen.

Yllatys olikin suuri, kun Okruashvili pidatettiin liki saman tien syytettyna mm. rahanpesusta ja vallan vaarinkaytosta. Vanhimmat syytoksista yltavat tammikuulle 2005. Sivustaseuraaja kysyykin, etta miksi nuo vaarinkaytokset nousivat syyttajan poydalle juuri nyt? Shaakashvilin toiminta on melkein liian lapinakyvaa.

Tuhansia ihmisia keranneet mielenosoitukset Tbilisissa loppuivat viikonvaihteessa, mutta ilmaan jaa liian monta kysymysta. Niinko Shaakashvili osoittautuikin samanlaiseksi kuin ne kaikki muutkin? Mies, joka presidentiksi tultuaan julisti julkisesti jatkavansa asumista pienessa kaksiossaan, taistelevansa kaikin tavoin korruptiota vastaan ja tuovansa Georgiaan uuden tavan hallita, nayttaakin nyt pelaavan samoja peleja kuin kollegansa Kazakhstanissa ja Uzbekistanissa.

Pahalta nayttaa. Ainakin itselleni nuo "isojen poikien" leikit ovat liian tuttuja Keski-Aasiasta. Kun valtionyrityksia yksityistetaan miten sattuu, presidentit perheineen ovat mukana rakennushankkeissa ja matkapuhelinoperaattorit ovat presidenteille kuuluvien monopolifirmojen hallussa, noin muutamia esimerkkeja mainitakseni.

Mieli tekisi uskoa, etta ei sentaan Georgiassa, ylpeiden ja rehellisten ihmisten maassa. Nahtavaksi jaa, mutta ilmassa on suuren pettymyksen tuntua.

3 kommenttia:

Taneli Dobrowolski kirjoitti...

Eikös tämä samainen Okruashvili noussut noin vuosi sitten Venäjälläkin eräänlaiseksi julkkikseksi "фекальные массы" -kommenttinsa myötä?

Salla Nazarenko kirjoitti...

Sama mies, joo! hyvin muistettu.
Se oli viela sita aikaa, kun Misha ja Irakli olivat hyvaa pataa...
joskin paikalliset eivat kokeneet em. kommenttia kovin fiksuksi, noin puolustusministerin suusta.

Reijo Nikkilä kirjoitti...

Sallan jutut Tbilisistä ovat tosi tärkeitä! Miksei meillä ole ketään samanlaista analyyttista kirjoittajaa Kiovassa?