3.10.2007

Uutispäivä Demari : Nimet ovat tärkeitä, ehdokasasettelussakin

Tänäisessä Uutispäivä Demari -lehdessä, siis SDP:n pää-äänenkannattajassa, ulkomaantoimittaja Riitta Korhonen kirjoittaa otsikolla "Vaaleja ja ehdokkaita" Venäjän tulevista duumanvaaleista. Olen tehnyt pistokokeita ja päässyt selville, että arviolta yli puolet blogimme lukijoista ei vieläkään tilaa tai päivittäin lue Demaria, joten pieni sitaatti lienee paikallaan.

Näin Riitta Korhonen kirjoittaa tukeutuen osittain The Moscow Times -päivälehteen:

(...) Kansanedustajan paikasta luopuminen on yleistä uudella Venäjällä. Puolueet tapaavat asettaa listojensa kärkipaikoille erilaisia julkkiksia - tai Putinin puolueen kyseessä ollen esimerkiksi kuvernöörejä -, jotka vetäytyvät heti valinnan jälkeen syrjään.

Toinen Venäjän vaaleissa suosittu tapa huijata ääniä ovat olleet niin sanotut klooniehdokkaat: asetetaan samanniminen ehdokas kuin jollakin toisella puolueella on. Moni vähemmän tottunut äänestäjä on tullut harhautetuksi.

*

Duuman vaaleissa on vasemmistoliberaalilla Jablokolla Stavropolin alueella ehdokkaana Vladimir Putin ja Oikeistovoimien liitolla (SPS) Leningradin alueella ensimmäisen varapääministerin Sergei Ivanovin täyskaima.

Molemmat vakuuttivat eilisessä The Moscow Times -lehdessä, ettei heidän kohdallaan ole kyse mainosmiehiltä ostetusta temppuideasta.

- Olen ollut Jablokon jäsen vuodesta 2003 ja johdan puolueosastoa Stavropolissa. Puolueväki valitsi minut ehdokkaaksi, 45-vuotias Putin selitti.

Hän myönsi, että tutusta nimestä on etua - ainakin poliisien kanssa asioidessa.

- He käyttäytyvät hyvin kanssani, sillä he pelkäävät sukunimeäni, Putin sanoi ja viittasi venäläiseen luonteenlaatuun, johon hänen mielestään kuuluu orjailu.

SPS:n Leningradin alueen listan ykkönen Sergei Ivanov, 31, puolestaan huomautti, että hänen nimensä on liian tavallinen, jotta kukaan kiinnittäisi siihen mitään huomiota. Ivanov ei myöskään usko, että kukaan sekoittaisi opposition ehdokasta varapääministeriin.

Venäläislehden haastattelema politiikan tutkija ei epäile, että nämä kaksi olisivat mukana harhautusmielessä. Ja parempi niin, sillä hänen mukaansa kummankaan puolueen kannatusta - kyselyjen mukaan kaksi prosenttia - ei näillä nimillä pystyttäisi nostamaan.

The Moscow Timesin mukaan harhautusehdokkaat ovat yleensä alkoholisteja tai rahan tarpeessa olevia työttömiä. Joskus ei ole tyydytty pelkkään nimeen.

Esimerkiksi Brjanskin kuvernöörinvaaleissa vuonna 2000 - silloin kansa vielä pääsi heistä äänestämään - ilmaantui toisen pääehdokkaan eli Nikolai Deninin kanssa kilpailemaan kolme muuta Deniniä. Heistä Ivan Denin oli jopa juuri nimitetty johtamaan firmaa, jolla oli sama nimi kuin Nikolai Deninin firmalla. Istuva kuvernööri sai vain kaksi "kloonia".

Ei kommentteja: