7.10.2007

Putin juhlii

Anna Politkovskajan murhasta on kulunut tasan vuosi, ja hänen muistokseen järjestetään mielenosoituksia joka puolella maailmaa. Mitäpä tekee silloin Vladimir Putin?

Hän viettää tietenkin 55-vuotispäiväänsä järjestämällä Kremlissä juhlallisen vastaanoton puolustusvoimien korkeimmille päälliköille. Koskaan aikaisemmin hän ei kylläkään ole juhlinut syntymäpäiväänsä julkisesti, mutta tällä kertaa tilaisuus oli hänen mielestään sopiva, koska presidenttikauden loppusuora lähestyy ja koska 55 on “melkein tasaluku”, kuten Putin itse televisiokameroiden edessä selitti. Ja se, että Anna Politkovskaja artikkeleissaan arvosteli kovin sanoin juuri Venäjän armeijaa, ei tietenkään liity kutsuvieraslistaan mitenkään.

Syntymäpäivävastaanotollaan hän sitten käytti tilaisuutta hyväkseen ja kertoi, kuinka suuri merkitys Venäjän puolustusvoimilla on, ja kuinka paljon asiat ovat armeijassa viime vuosina parantuneet. Vaan vielä on vähän tehtävää, hän sanoi. Siksi nyt on palkkoja korotettava ja rakennettava asuntoja sotaväelle.

Suuren johtajan syntymäpäivän kunniaksi oli myös tuhatmäärin Putin-jugendin nimelläkin tunnetun Naši-nuorisojärjestön väkeä komennettu valtavaan juhlamielenosoitukseen Moskovan keskustaan. Monilla heistä oli päällään punaiset paidat joissa oli Putinin kuva ja teksti “meidän valintamme”.

Tuntuu jotenkin tutulta. Niin, onko jotakin ikävää muka tapahtunut? Siitä ei puhuta, keksitään sen sijaan jotakin kivaa. Kaikki mukaan! kuului kutsu, kun Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuuden jälkeisiä radioaktiivisia sateita odotellessa järjestettiin valtavat vappumielenosoitukset. Ja parhaat filmit näytettiin neuvostotelevisiossa aina pääsiäisaattona, ettei kukaan saisi päähänsä lähteä pääsiäisyön jumalanpalvelukseen.

1 kommentti:

Timo-Pekka Veijonen kirjoitti...

Hei!
Ei Venäjällä tunneta Politkovskajaa. Ei tavallinen kansanmies ja -nainen ehdi mitään politiikkaa seurata eikä siitä välitä. Minulla on useita pietarilaisia valveutuneita ystäviä, jotka kyllä kiusaantuvat kun meidän kautta he saavat nopeammin tietoja oman maansa asioista.

Tämän olen kokenut niin luonnonsuojeluasioiden tilan kuin esim. Politkovskajan tapaisten toisintekijöiden ollessa kyseessä.

Ihan toinen asia on, millaiseen demokratiaan Venäjällä ylipäätään on mahdollisuuksia. Ja mihin Putin pyrkii? Yhdelläkään poliittisella puolueella ei edes eikä varsinkaan Yhtenäisellä Venäjällä ole edelleenkään koko maan kattavaa poliittista ohjelmaa. Maassa on sotatilaksi luokiteltavia alueita, huume- ja muumafiaa, korruptiota jne. Minun kokemukseni mukaan kansalaisilla on edelleenkin - vaurastumisesta huolimatta - tähdellisempääkin tekemistä, kuin ns.politiikan seuraaminen, varsinkin kun Putin ja Kreml luottavat ja arvostavat yhtä vähän (ellei vähemmän) kuin edeltäjänsä kansalaisiin ja omaan arvostelukykyynsä.

Ihmetyttää, mikä uhka Politkovskaja oli, paitsi totuudenpuhuja.. Mutta kun ei ole poliittista ohjelmaa, ei voi olla poliittisia vastauksiakaan. Väki vähenee miljoonalla vuodessa ja kupla puhkeaa sitenkin?

Surullista! Toisenlaista mallia ei auta meidän puskea vastaan, kun emme ymmärrä mihin Nashi-into johtaa. Onko sillä muuta visiota kuin panslavismi, uhoava sellainen?

Bush on kuitenkin Putinille röyhkeyden mallit ja valtuudet omalla esiintymisellään antanut. Miten me eurooppalaiset voisimme vaikuttaa sivistyneillä tulematta leimatuiksi ja nauretuiksi hölmöläisinä?